Sălile de clasă din centrele de examinare pentru bacalaureat nu sunt prevăzute cu camere video de supraveghere.
Pentru buna pregătire şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a trimis o notă inspectoratelor şcolare judeţene şi comisiilor de bacalaureat prin care le cere să manifeste „toleranţă zero faţă de fraudă” şi transparenţă totală in desfăşurarea examenului de bacalaureat, ne-a declarat Ioan Abrudan, inspectorul şcolar general al Sălajului şi preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. Potrivit lui Abrudan, Funeriu a mai cerut ca probele să se desfăşoare in săli de clasă in care există camere video de supraveghere. Şeful ISJ Sălaj a declarat că in şcolile din judeţul nostru există camere video, dar sunt montate in curţile sau in holurile unităţilor de invăţămant.
Nici supraveghetori din randul organizaţiilor nonguveramentale sau asociaţiilor de părinţi, conform apelului ministrului Educaţiei, nu vor fi in judeţul Sălaj. Termenul pentru depunerea cererilor expiră azi, insă nu s-a depus nici o cerere in acest sens.
Frauda se pedepseşte mai aspru
Ca noutate, candidaţii care vor fi suprinşi copiind sau avand asupra lor „surse de inspiraţie” nu vor fi doar eliminaţi din examen, ci nu vor mai putea susţine bacalaureatul urmă-toarele două sesiuni. Ministerul Educaţiei va pregăti şi o linie verde de telefon pentru sesizarea neregulilor sau tentativelor de fraudă la bacalaureat.
Examenul de bacalaureat incepe in data de 6 iunie cu probele de certificare a competenţelor lingvistice şi digitale, urmate de probele scrise. Primele rezultatele la probele scrise vor fi afişate in data de 3 iulie. Peste 2.500 de absolvenţi de liceu din promoţia curentă şi din promoţiile anterioare s-au inscris pentru sesiunea iunie – iulie a examenului de bacalaureat.