Zalaul a fost, pentru al doisprezecelea an consecutiv, gazda Festivalului „Primavara Poeziei”, care a adunat cei mai buni poeti salajeni si maghiari care scriu poezie in cele doua limbi. In sala Porolissum a Consiliului Judetean, muzele i-au adunat pe cei mai buni poeti contemporani si i-au sarbatorit asa cum se cuvine.
De fiecare data, Festivalul „Primavara Poeziei” se constituie nu numai intr-un regal de poezie, ci si intr-un eveniment care ingemaneaza cele doua culturi – romana si maghiara. Anul acesta, evenimentul a fost organizat de Consiliul Judetean, Centrul de Cultura si Arta si de revista de cultura in limba maghiara Hepehupa, in parteneriat cu Institutul Balassi, Centrul Cultural al Ungariei din Sfantu Gheorghe. In fata publicului iubitor de poezie au fost prezenti poeti re-prezentativi pentru Salaj, si nu numai, indiferent de limba in care scriu – Boda Edit; Carmena Ciumarneanu; Cristian Contras; Devecseri Zoltán; Andrei Dobos; Andrei Dósa; Fekete Vince; Simone Györfi; Daniel Hoblea; Dina Horvath; Kiss Lehel; Kovács József Hontalan; Lakatos Mihály; László Noémi; Lövétei Lázár László; Marcel Lucaciu; Alice Valeria Micu; Müller Dezso; Viorel Muresan; Viorica Muresan; Papp Attila Zsolt; Florin Partene; Pethes Mária; Ion Pitoiu-Dragomir; Daniel Sauca; Simonfi István; Simonfi Jozsef; Doina Ira-Tautan si Viorel Tautan. Fiecare poet a citit cate o poezie, in limba lor de origine, dupa care recitatori consacrati au reprodus aceeasi poezie in limba maghiara sau romana, dupa caz. Pentru a se marca aceasta comuniune poetica, creatiile autorilor au fost adunate intr-o carte – martorul anual al evenimentului. Este antologia bilingva cu care Festivalul se mandreste anual si care pastreaza pentru posteritate poeziile cele mai bune scrise de poetii romani si maghiari invitati in Festival.
Carti lansate la Festival
Cu ocazia Festivalului, au fost lansate o serie de carti aparute la Editura Ca-iete Silvane. Pe langa antologia dedicata Festivalului, s-a lansat si cartea semnata de Dina Horvath – „hai-huiuri”, o remarcabila culegere a celor mai frumoase poeme semnate de poeta din Zalau. O alta aparitie editoriala este cartea semnata de Camelia Burghele – „Sapte zile in Tara Silvaniei”, editie publicata in limbile romana, maghiara si engleza.
Concurs de recitare de poezie
Ca de fiecare data, la Festivalul „Primavara Poeziei” a avut loc si traditionalul concurs de recitare in limba maghiara. Concursul in limba maghiara a avut loc sub egida aniversarii poetului Illés Gyula, in parteneriat cu Asociatia recitatorilor IVersmondóI din Ungaria. Petru prima data a fost organizat si un concurs similar pentru cei care au dorit sa recite poezie in limba romana.
Expozitie de pictura cu artisti romi
Festivalul a fost deschis prin inaugurarea unei expozitii cu lucrari care apartin unor artisti de etnie roma din Ungaria. Prezentarea artistilor si a lucrarilor expuse a fost facuta de Szabo Attila, care a scos in evidenta valoarea lucrarilor si conceptul artistilor plastici.
S-a pierdut un poet
Un incident amuzant a avut loc chiar inainte de inceperea Festivalului, cand organizatorii au pierdut un poet. Unul dintre poetii invitati la Festival s-a ratacit in Zalau. A fost recuperat dupa o jumatate de ora. Poetul pierdut era brasoveanul Andrei Dosa, primit de asistenta in ropote de aplauze.
„Primavara Poeziei” – Regal de poezie romaneasca si maghiara la Zalau
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...