Conducătorul primăriei va avea drept de vot in consiliul local şi va putea conduce şedinţele, la fel ca şi in cazul consiliilor judeţene.
Pe langă protocolul semnat de către PDL, UDMR, UNPR şi Grupul minorităţilor naţionale pentru susţinerea actualului guvern, cele patru formaţiuni politice au stabilit şi priorităţile legislative ale arcului guvernamentul, iar una dintre urgenţe o reprezintă modificarea legii administraţiei publice, urmand ca primarul să aibă drept de vot in Consiliul Local ca şi orice consilier local şi să conducă şedinţele de CL, la fel ca şi in cazul consiliilor judeţene.
Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor, a anunţat că in zilele următoare va depune la Guvern proiectul de modificare a Legii statutului primarilor, in urma căruia primarii vor avea atribuţii asemănătoare cu cele ale preşedinţilor de consilii judeţene. „In zilele următoare, incercăm să inaintăm Guvernului un proiect de modificare a Legii 215/2001, privind statutul primarului. Dorim să introducem şi pentru primari acelaşi sistem pe care il regăsim la nivelul preşe-dinţilor consiliilor judeţene, şi anume să dăm posibilitatea primarilor să conducă şedin-ţele de consiliu local şi, in acelaşi timp, să aibă şi drept de vot”, a declarat Traian Igaş, citat de Mediafax. In momentul de faţă, legea pri-vind statutul primarului prevede că şedinţele consiliului local nu pot fi conduse decat de un membru ales in respectivul consiliu. Astfel, şedinţele consiliului local sunt conduse, pentru o perioadă de cel mult trei luni, de un preşedinte de şedinţă ales cu votul majorităţii consilierilor. Propunerea lui Traian Igaş este ca primarul să conducă şedinţele consiliului local, in condiţiile in care mandatul primarului este de patru ani.
Primarii din Sălaj sunt de acord cu modificarea legii
„E un lucru benefic pentru unităţile administrative”, este de părere Sandu Berceanu, preşedintele Asociaţiei Comunelor, care crede că „dacă primarul va fi implicat şi in şedinţa de consiliu işi va duce la bun sfarşit toate proiectele”. „Toate proiectele de hotărare sunt iniţiate de către primar, nu am avut niciun proiect iniţiat de consilier, deci mi se pare corect să poţi să-ţi susţii proiectele in şedinţele de consiliu pentru că tu te baţi să aduci surse de finanţare”, explică Berceanu unul din motivele pentru care doreşte schimbarea legii. Primarul din Meseşenii de Jos mai spune că „dai o altă calitate, un alt «aer», sedinţei de consiliu dacă aceasta este condusă de primar, pentru că avem in Sălaj consilieri care abia ştiu citi şi de multe ori nu cunosc legislaţia, te intreabă domnule primar asta ce vrea să zică?”. Şi Radu Căpilnaşiu, primarul Municipiului Zalău, consideră că este normal ca legea să fie modificată pentru că „vii cu problemele din executiv şi nu le poţi susţine in partea de legislativ, iar pană la urmă şi primarul şi consilerii trag toţi la aceeaşi căruţă”.