Suveranitatea României este ciobită pe alocuri, în unele zone din Transilvania. Ba se întâmplă chiar şi în Sălaj. Dovadă stă şi cazul co-munei Sărmăşag. Conform Hotărârii de Guvern numărul 1157 din 2001, toate primăriile din România trebuie să aibă obligatoriu inscripţionat pe faţada exterioară numele comunei în limba română, să aibă afişată la vedere stema României şi două steaguri tricolore. Tot în această privinţă există şi un document emis de Tribunalul Covasna, în care se specifică că este interzisă afişarea denumiriilor specifice autorităţilor publice maghiare pe instituţiile româneşti. Aceaste hotărâri nu sunt însă respectate şi în comuna Sărmăşag.
Pe faţada exterioară a primăriei conduse de Dombi Attila János (UDMR) lipseşte cu desăvârşire stema României, fiind prezentă în schimb stema comunei pe care acesta o gestionează. Pe faţada instituţiei se poate citi inscripţia ^Primăria Comunei – Községháza – Sarmaság^. Aşadar, în româneşte citim doar ÎPrimăria Comunei^, al cărei nume este trecut numai în limba maghiară. Inscripţia ^Községháza^ este reprezentativă pentru administraţiile maghiare. Lipsesc şi cele două steaguri tricolore obligatorii la intrarea în instituţie. Este arborat doar unul. În schimb, primarul UDMR-ist are în birou un drapel în culorile roşu-alb-verde.
Graiul Sălajului l-a interpelat pe primarul Dombi Attila János, primarul comunei Sărmăşag, în legătură cu aceste aspecte. ^După părerea mea, numele comunei este scris în limba română. Dar fiecare interpretează cum doreşte. Dacă este vreo problemă, voi cere să fie dat jos accentul din limba maghiară de pe litera a.^, ne spune primarul din Sărmaşagul cu accent pe litera a şi fără sedilă la ş, despre care nu a pome-nit nimic.

stop_coloanaSeres Denes a fost de multe ori la Sărmăşag, dar nu a văzut nimic în neregulă

Deputatul Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj, a declarat la rândul său că nu a sesizat niciodată aspectul de care a fost informat în legătură cu colegul său de partid, Dombi Attila. ÎAm fost de multe ori în Sărmăşag, dar nu am sesizat niciodată lipsa denumirii localităţii în limba română. Data viitoare când voi trece prin acea comună o să mă uit mai atent la clădire. Cum bine ştim, clădirea este nouă, astfel încât probabil nu au ajuns încă de la firma care a executat lucrările de construcţie a primăriei materialele necesare montării stemei naţionale. În timp se va rezolva această problemă,Î ne-a asigurat Seres Denes, deputat UDMR.
Trebuie specificat că sesizarea despre care vorbea prefectul a fost făcută la data de 10 iunie 2014. Dar, aşa cum ne asigură Seres Denes, legea va fi respectată şi la Sărmăşag, ^în timp^.

Prefectul l-a trimis pe subprefectul Szilagyi Robert să rezolve problema

Prefectul Ionel Ciunt, reprezentantul instituţiei Guvernului în te-ritoriu, a declarat pentru Graiul Sălajului că a luat la cunoştinţă o sesizare legată de cele întâmplate la Sărmăşag. ^Cu acest prilej, am trimis tuturor primăriilor din judeţ o înştiinţare prin care le cer să respecte legislaţia României aflată în vigoare. Pentru cele întâmplate la Sărmăşag l-am delegat pe domnul subprefect (n.r.- Szilagyi Robert – Istvan) să se ocupe de această problemăÎ, a declarat Ionel Ciunt, prefectul judeţului Sălaj.