Primarul Ciunt anunta inceperea reabilitarii Cinematografului Scala

imagine-articol0_52432

 

De cand s-a inchis Cinematograful Scala, in anul 2005, proiectul de reabilitare a devenit o promisiune vesnica folosita in campanii electorale. Iar la localele din 5 iunie iti venea sa-i alegi pe toti cei opt candidati la Primaria Zalau, pentru ca ne-am fi ales cu opt cinematografe. Dar Scala a fost in fiecare campanie cap de afis. Si in 2008, si in 2012, si in 2016 Radu Capilnasiu promitea ca daca va fi primar va reabilita cinematograful. Si s-au facut mai multe proiecte, tocmai pentru a lasa impresia ca acusi-acusi e gata. Si tot nereabilitat a ramas. Acum, noul primar, Ionel Ciunt, a promis si el ca va reabilita Cinematograful Scala. Si, in sfarsit, ceva se misca. Primarul ne-a dezvaluit ieri ca proiectul pentru noul Cinematograf Scala a fost trimis la Compania Nationala de Investitii (CNI) si ca acum se discuta in comisia de finantare, dar si ca din aceasta toamna, cel mai tarziu in iarna, vor incepe lucrarile de modernizare a Cinematografului in interior, urmand ca exteriorul sa fie amenajat in primavara – vara anului viitor. Speram sa nu fie vorba de vesnica amagire, avand in vedere ca peste o luna incepe campania electorala pentru alegerile parlamentare.

Reabilitarea SF promisa de Capilnasiu inainte de locale

Consilierii locali au aprobat pe 26 aprilie, într-o sedinta extraordinara a Consiliului Local Zalau, convocata chiar înainte de startul campaniei electorale, un proiect de hotarâre privind aprobarea documentatiei tehnico-economice, faza Studiu de fezabilitate, aferenta obiectivului de investitii „Reabilitarea, modernizarea, dotarea si extinderea cinematografului Scala din municipiul Zalau, judetul Salaj”. Era vorba de o investitie, conform proiectului, de peste 3.400.000 de euro, pe care consilierii zalauani sperau atunci sa o faca Compania Nationala de Investitii. În virtutea acestei sperante, se promitea un planetariu „ultimul racnet”. Proiectul apare având doua corpuri, Corpul A, în care era odata Cinema Scala, si Corpul B, care ar fi un corp nou. În Corpul A era prevazuta o sala de cinema cu 245 de locuri, un planetariu digital cu 25 de locuri, o sala de cinema 3D cu 35 de locuri, dar si alte camere pentru aparatura. Corpul B urma sa fie construit în locul fostei centrale de tratare aer de lânga cinema si sa aiba regim parter si un etaj pentru vestiarele artistilor care ar urma sa evolueze în spectacole în sala de cinema, pentru ca se dorea o sala multifunctionala.

Aceeasi promisiune si înaintea campaniei din 2012

Si în 2012, în mai, înainte de startul campaniei electorale, acelasi proiect. Consilierii locali au aprobat pe 28 mai 2012, înainte de campanie, documentatia de avizare a lucrarilor de modernizare pentru reabilitarea cinematografului Scala din Zalau. Proiectul presupunea realizarea unei sali de cinema cu o capacitate de 250 de locuri dotata cu o scena pentru eventuale spectacole. Actualul spatiu al cinematografului Scala se dorea atunci a fi reamenajat, urmând a fi construite un planetariu cu o capacitate de 25 de locuri si o sala de cinema 3D cu 38 de locuri. Reabilitarea cinematografului Scala costa în 2012 cam 4,5 milioane de euro, adica tot bugetul de dezvoltare pe un an al Consiliului Local, pentru toate domeniile. Suma de 4,5 milioane euro a rezultat dupa ce proiectantul a prevazut echipamente de top la partea de echipare a cinematografului. Conducerea Primariei promitea atunci sa gaseasca surse de finantare pentru reabilitarea cinematografului, care va deveni în urma modernizarii „un nou centru cultural si de divertisment”, dupa cum spunea atunci vechiul primar Radu Capîlnasiu.

In 1927, Zalaul avea cinematograf

Primul cinematograf din Zalau a fost înfiintat în oras dupa ce a fost instalata Uzina Electrica, în jurul anului 1927. In perioada 1934 – 1935 a fost modernizat întreg cinematograful si a fost introdus primul aparat pentru film sonor din Zalau. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, cinematograful a functionat o vreme în Cladirea Transilvania, în sala mare. Ulterior a mai fost deschis un cinematograf pe strada Crasnei, în cladirea scolii Primare, care era scoala cu predare exclusiva în limba maghiara, iar apoi se mai deschide un cinematograf în Casa de Cultura, cunoscut în epoca trecuta si sub denumirea de Ateneu.
Despre istoria cinematografului din Zalau trebuie mentionat ca în anul 1948 Primaria Zalau a primit o oferta de la o firma din Oradea pentru instalarea unei statii radio cu 20 de difuzoare în incinta cinematografului. Contractul a fost realizat câtiva ani dupa aceea, statia functionând cu mai multe difuzoare de strada, dar si în locuinte. Statia de radio a Zalaului avea program propriu. Statia a fost desfiintata în totalitate în anul 1960. Ia nastere mult mai târziu Cinematograful Scala, care din 2005 nu mai este pus în functiune si pâna astazi nimeni nu a gasit o solutie pentru salvarea si redeschiderea celebrului Cinematograf Scala.
În perioada 2010 – 2011, in Zalau functionau doua cinematografe, unul in cladirea Casei de Cultura a Sindicatelor – Cinema „Silvania” – si unul la parterul singurului mall din Zalau. Cinematograful din mall proiecta filme 3D. Ambele cinematografe au fost deschise doar sase luni, inchizandu-si usile la doua saptamani diferenta in 2011. Motivul a fost acelasi, nu erau un punct de atractie pentru zalauani asa cum era inainte de anul 2005 vechiul Cinema Scala.