Administratiile locale din Salaj au datorii la constructori de peste 22 de milioane de lei, unele primarii avand conturile blocate.

Zile tot mai grele pentru administratiile locale din judet. Multe primarii sunt in pericol sa se trezeasca cu conturile blocate din cauza datoriilor inregistrate la firmele care au efectuat lucrari in comuna. Valoarea totala a datoriilor pe care primariile salajene trebuie sa le achite catre diversi constructori se ridica la peste 22 de milioane de lei, bani pe care Prefectura incearca sa ii obtina in aceste zile de la Guvern, astfel incat primariile sa nu fie nevoite sa puna lacatul pe usi. La aceasta ora, potrivit listei comunicate de Prefectura Guvernului in baza situatiilor primite din teritoriu, trei primarii din Salaj ar trebui sa aiba conturile blocate din cauza datoriilor acumulate la lucrari la infrastructura rutiera ori pentru construirea campusurilor scolare. In realitate insa, doar Primaria comunei Cizer are conturile blocate din cauza unei datorii de 130.000 de lei pentru lucrari efectuate in perioada 2007-2008. „Avem conturile blocate pe componenta cultura din cauza unei datorii la o firma care a efectuat lucrari «in celalalt mandat»„, a precizat viceprimarul din Cizer, Liviu Farcas. La Hida, Primaria are de achitat peste 80.000 de lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor la campusul scolar. „Conturile nu sunt blocate pentru ca am mai achitat din datorii. Acum am cerut o expertiza dupa ce Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu in cazul lucrarilor la campus si asteptam ca instanta sa stabileasca datoria reala”, ne-a declarat primarul Dumitru Petrus. Si la Mirsid situatia s-a remediat si dupa ce timp de trei zile primaria s-a trezit cu conturile blocate din cauza unor lucrari incepute in mandatul 2004-2008 si nefunctionale pentru ca lipseste sursa de apa. „Au fost blocate conturile pentru ca la ordonanta 7 ne-a ramas o datorie de 136.000 de lei pe care nu am primit-o de la Guvern. Am avut o intelegere cu directorul firmei care a realizat lucrarile pentru alimentarea cu apa si problema s-a rezolvat”, explica primarul comunei Mirsid, Calin Bereschi.
Vegh: „Datoriile reflecta realitatea din teren”
Cu toate ca nu are conturile blocate, primaria Sarmasag inregistreaza cele mai mari datorii, in valoare de 2,5 milioane de lei. Restantele au aparut in urma realizarii lucrarilor de canalizare, de decolmatare a canalelor pluviale si pietruire a strazilor. O alta investitie care a cauzat o gaura in buget este reabilitarea Caminului Cultu- ral si a cladirii Primariei. La Mesesenii de Jos, administratia locala a adunat datorii de 1,6 milioane de lei. Aceasta suma reprezinta cheltuielile de functionare si intretinere a Primariei, dar si lucrarile din cadrul proiectelor de alimentare cu apa sau reabilitarea drumurilor comunale si a dispensarelor. Din cele 61 de primarii de orase si comune salajene, 14 nu figureaza cu datorii si nu au cerut asistenta financiara de la Guvern.
Prefectul Alexandru Vegh spune ca Sarmasagul a acumulat datorii mai mari decat cele ale oraselor datorita marilor proiecte implementate, primaria bazandu-se „pe finantari ulterioare” cand a demarat lucrarile. „Am ramas surprins cand am vazut sumele datorate. Sunt multe primarii cu lucrari finantate prin ordonanta 7 si hotararea 577 din 1997, cu investitii incepute in @97 si nefinalizate. Datoriile sunt destul de mari, dar cred, cu mici exceptii, ca reflecta realitatea lucrarilor din teren”, apreciaza prefectul Vegh.