Peste 600 de milioane de lei vor fi acordate de Guvern primariilor care au datorii catre firme si restante la plata salariilor.
Guvernul va aloca autoritatilor locale 500 de milioane de lei pentru plata datoriilor catre firme si 100 de milioane de lei pentru primariile care nu mai au bani de salarii. Alte 100 de milioane de lei urmeaza a fi acordate pentru plata insotitorilor persoanelor cu dizabilitati. „Guvernul Boc, ca sa fiu foarte exact, centralizase totul la Bucuresti. Adica, practic, orice bani pe plan local se imparteau de catre seful Directiei Finantelor Publice, care era numit de la Bucuresti. Or, asta, eu n-am nevoie. Aceiasi bani sa si-i decida oamenii pe plan local. Stiu eu, de la Bucuresti, cum e cel mai bine sa fie intr-o comuna din Salaj?”, a declarat primul ministru Victor Ponta, dupa o intalnire la Ministerul Administratiei si Internelor cu autoritatile locale. Ponta a precizat ca banii alocati prin rectificarea bugetara nu vor fi distribuiti de presedintii de consilii judetene, ci „e vorba de consiliile judetene si consiliile locale”. Premierul a respins si ipoteza ca un sef de consiliu judetean al puterii USL sa neglijeze localitatile opozitiei.
Datorii de peste 12 milioane de lei in Salaj
Dupa primul semestru al acestui an, cele 61 de primarii din Salaj, alaturi de Consiliul Judetean, inregistreaza datorii de peste 12 milioane de lei, potrivit raportarii facute de catre Prefectura la Guvern. Cea mai mare datorie o are comuna Crasna, de 1,83 milioane de lei, catre furnizori si diversi creditori. Pe locul al doilea in topul datornicilor se claseaza comuna Mesesenii de Jos, care inregistreaza plati restante de 1,4 milioane de lei. Podiumul este completat de comuna Sarmasag, cu o datorie de peste 1,3 milioane de lei. Pe langa acestea, mai multe comune sau orase au de platit salarii restante. De exemplu, orasul Cehu Silvaniei inregistreaza o datorie de 47.000 de lei fata de angajati. Si la Salatig se simte criza economica. Primaria mai are de achitat 35.000 de lei catre salariati. Sunt insa si 25 comune fara nici o datorie. Printre acestea se numara: Babeni, Bobota, Camar, Dobrin, Fildu de Jos, Marca, Napradea sau Rus.
Tiberiu Marc: „Functionarea primariilor este prioritara”
Presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, spune ca pe adresa institutiei au venit solicitari de la fiecare primarie. Cele mai multe sunt pentru sprijinirea investitiilor, insa avem si primarii care au nevoie de suplimentarea fondurilor de functionare. „Nu cred ca in momentul de fata Guvernul isi poate permite sa sprijine atat functionarea, cat si investitiile. Cred ca functionarea este prioritara. Eu am fost consecvent ideii de a face intotdeauna o alocare a fondurilor in asa masura incat fiecare primarie sa-si acopere cheltuielile de functionare. Functionare nu inseamna doar salariile angajatilor din primarie, ci si asistenta sociala sau utilitati, iluminat public de exemplu”, a declarat pentru Graiul Salajului presedintele Tiberiu Marc.
(Paul Gorgan)
Restante de un milion de lei la salariile asistentilor personali
Primarii din Salaj vor putea sa scape de datoriile pe care le au la salariile asistentilor persoanelor cu handicap si la indemnizatiile persoanelor cu handicap, dupa ce Guvernul Romaniei va aloca aproximativ 100 de milioane de lei in urma rectificarii bugetare pentru plata acestor drepturi. In urma centralizarii situatiei pe Salaj de catre reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), restantele primariilor pentru salariile asistentilor si pentru indemnizatii se ridica la 1,1 milioane de lei. Mai exact, primariile a 22 de comune si primariile oraselor Simleu Silvaniei si Jibou nu au achitat 892 de salarii si indemnizatii, valoarea totala a restantelor fiind de 1.099.695 de lei. Cele mai mari datorii le are Primaria comunei Hereclean, de 187 de mii de lei, pentru 13 salarii ale asistentilor personali si 26 de indemnizatii de handicap. La polul opus se situeaza Primaria comunei Zimbor, care are restante de 5.822 de lei pentru trei salarii ale asistentilor personali si sase indemnizatii de handicap.
Mai au datorii – Primaria Babeni 91.400 de lei; Primaria Banisor 12.471 de lei, Primaria Benesat 78.204 lei, Primaria Camar 15.030 lei, Primaria Coseiu de 19.300 de lei; Primaria Creaca de 30.138 de lei; Primaria Cristolt 25.440 de lei; Primaria Cuzaplac 29.622; Primaria Dragu 43.000 de lei; Primaria Garbou 8.480 de lei; Primaria Horoatu Crasnei 15.848 de lei, Primaria Letca 27.360 de lei; Primaria Maeriste 39.000 de lei, Primaria Mesesenii de Jos 27.104 lei; Primaria Plopis 68.509 lei, Primaria Poiana Blenchii 10.584 lei; Primaria Rus 13.277 lei; Primaria Salatig 83.540 lei; Primaria Sig 16.000 de lei; Primaria Sarmasag 132.040 de lei si Primaria Zalha 67.598 de lei. Restantele primariilor s-au acumulat pe mai multe luni, iar numarul lunilor restante difera de la o administratie publica la alta.
(Raluca Gireada)