Autoritățile administrației publice locale sunt obligate să identifice anual terenurile infestate cu ambrozie de pe raza teritorială a acestora și să someze proprietarii sau deținătorii lor în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii.
În plus, legislația în vigoare prevede obligativitatea distrugerii buruienii ambrozia pe tot parcursul anului, precum și posibilitatea ca proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole să solicite autorităților administrației publice locale să efectueze lucrările de combatere a buruienii, contra cost, în cazul în care, motivat, aceștia nu o pot distruge.
Autoritățile administrației publice locale pot să efectueze lucrările de combatere a buruienii ambrozia, acolo unde proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au făcut acest lucru, nici în perioada de înflorire a plantei, nici în urma avertismentului emis de autoritățile locale.
Ambrozia, o nburuiană extrem de răspândită, are perioada de polenizare maximă în lunile august-septembrie dar intervalul se poate extinde, în funcție de condițiile meteorologice. Polenul de ambrozie poate provoca rinită alergică sezonieră (așa numita febra fânului).
Ambrozia se găsește de obicei pe marginea drumurilor, pe câmpuri, în parcuri, în culturi de cereale și de floarea soarelui, în spațiile urbane periferice. O singură plantă de ambrozie poate elibera în atmosferă până la peste 30.000 de semințe, iar grăunciorii de polen ai ambroziei pot provoca alergii severe.
Reacția organismului duce la manifestări iritante cum ar fi strănutul, secreția nazală apoasă, congestia nazală și mâncărimea la ochi sau iritația în gât, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic. Alergia este puțin probabil să dispară odată ce s-a dezvoltat.
Factori agravanți ai alergiei la ambrozie sunt fumul de țigară, mirosurile puternice, temperaturile mari, aerul poluat.
În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul acestei buruieni pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Potrivit Ministerului Sănătății, sunt și cazuri când vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul acestei buruieni.
Este important de precizat că între creșterea concentrației de polen și apariția simptomelor există o fereastră de oportunitate de aproximativ 2 săptămâni, în care se poate începe tratamentul simptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea semnificativă a calității vieții pacienților.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, se apreciază că, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rino-conjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.
Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.