Legislatia interpretabila din domeniul asigurarilor ii pune in incurcatura pe primari, care trebuie sa respecte legea pe de o parte, iar pe de alta parte sunt presati de asiguratori sa acorde amenzi.
Asiguratorii si primarii s-au contrat din nou luni pe tema obligativitatii asigurarii locuintelor impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren si mai ales asupra amenzilor care ar trebui aplicate teoretic incepand cu 5 august 2011 celor neasigurati. „Nu am dat si sunt sigur ca nu o sa fie niciun primar care sa dea amenzi”, a avertizat Emil Draghici, presedinte al Asociatiei Comunelor din Romania. „Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu are nicio treaba cu amenzile. Nu este treaba noastra, a primarilor, sa sanctionam, numai ca ordonanta 2 pe 2001 ne da si posibilitatea sa aplicam avertismente care reprezinta tot o sanctiune. Nu am dat si sunt sigur ca nu o sa fie niciun primar care sa dea amenzi”, explica Emil Draghici. In replica, Nicolae Musat, vicepresedinte al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), a cerut sa fie lasate la o parte interpretarile personale si sa se aplice legea. „Inteleg ca in prezent aplicarea legii din punctul de vedere al primarilor este optionala: daca vrem, dam amenzi, daca nu, nu! Aplicarea amenzilor este una dintre conditiile pentru ca sistemul sa functioneze. Trebuie sa respectati legea, nu trebuie sa ne dati o interpretare ca sunteti sau nu de acord cu legea, iar in lege scrie ca in cazul in care cetateanul nu incheie asigurarea obligatorie, dumneavoastra sunteti obligati sa puneti in aplicare prevederile legii”, a declarat Nicolae Musat.
Primaria Zalau nu a dat nicio amenda
In data de 5 august a expirat termenul limita pentru incheierea asigurarii obligatorii a locuintei, iar primariile sunt obligate sa dea amenzi proprietarilor. Desi asiguratorii pun presiune pe primarii sa acorde amenzi, data la care va incepe aplicarea primelor sanctiuni este, conform legii, 6 august 2012. Primaria Zalau nu a aplicat pana acum nicio amenda pentru ca nu a primit de la PAID lista cu persoanele care nu au asigurare. „Ramane in continuare valabila prevederea din lege conform careia primariile intervin dupa ce primesc de la PAID lista cu persoanele care nu au incheiat polita obligatorie de asigurare a locuintei. Pana acum nu s-a primit aceasta lista”, ne-a declarat Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau. Potrivit datelor publicate de catre PAID, in judetul Salaj s-au incheiat pana in data de 14 iulie un numar de 3441 de asigurari obligatorii de locuinte. Cele mai multe polite au fost incheiate in mediul rural – 2120. Singurul judet din tara in care s-au incheiat mai putine asigurari decat in Salaj este Bistrita Nasaud, unde doar 3085 de imobile sunt asigurate impotriva dezastrelor.