Dupa ce ani la rand Guvernul a incurajat infiintarea de primarii (Simisna, Boghis, Treznea), prin separarea lor din unitati administrativ teritoriale mai mari, dupa ce s-au cheltuit sume consistente pentru alegeri, salarii, sedii, acum se vehiculeaza contrariul. Dand vina pe criza economica. Desi oficial nu a aparut inca nici o lege si nu s-a discutat la nivel central nici un criteriu in baza caruia ar putea sa fie desfiintate primariile mici, edilii s-au pus in garda fata de posibilele schimbari in teritoriu. Initiativa s-ar justifica prin aceea ca multe primarii nu-si pot asigura fondurile de intretinere, avand venituri proprii extrem de reduse. Sansele acestora de dezvoltare ar fi alipirea la comune infloritoare, care dispun de o paleta larga de servicii. Unii primari nu vad cu ochi buni trecerea comunelor mici la cele mari, altii din contra cred ca e in folosul tuturor. Subprefectul Claudiu Birsan a admis ca: „Oficial inca nu exista nici o initiativa asupra modului in care se va face aceasta restructurare, dezbaterea este inca deschisa. Probabil ar fi benefic sa se tina cont nu doar de criteriul demografic, ci si de cel al zonei deservite, al suprafetei sau al numarului de asezari”. Presedintele Asociatiei Comunelor din Salaj, primar al comunei Mesesenii de Jos, Sandu Bercean, este de parere ca astfel de schimbari ar urma doar dupa modificarea Constitutiei si dupa acceptul dat de cetateni printr-un referendum. „Nu putem vorbi de desfiintare, pana nu oferim solutii concrete. Cei de la Centru stiu doar sa ne dea sarcini, dar noi nu le putem acoperi. Cum sa derulezi proiecte pe viitor si sa vorbesti de dezvoltarea satului romanesc cand nu am primit inca restantele pentru investitiile derulate? Cum sa te deplasezi la sate si sa te ocupi de problemele si serviciile din asezarile comunei daca ti se interzice sa faci achizitii si la primarie nu ai un mijloc de transport?”
Despre reorganizarea unitatilor administrativ-teritoriale se vorbeste doar pe la colturi, probabil, asa cum s-a vorbit si de regionalizarea tarii. Nu ar fi exclus ca unii politicieni sa-si fi facut deja calculele si impartirea, mizand pe faptul ca legea va trece din nou, tacit, de parlamentari. Primarul comunei Ileanda, Petru Satmari, spune ca o „astfel de reorganizare ar fi benefica, in conditiile in care politicul nu va avea nici o influenta si daca noile primarii vor functiona dupa reguli reale de autonomie. Pentru aceasta zona a judetului Ileanda ar reprezenta o solutie, asa cum a mai fost cu zeci de ani in urma, centru polarizator (plasa). Existenta primariilor Rus, Simisna si Zalha, care au venituri reduse, nu se justifica. Nu se stie cum vor judeca acest aspect legiuitorii nostri, dar fara o schimbare prin care sa promovam valorile, vom continua sa ramanem in haos, intr-un sistem imbacsit”.
Primariile ineficiente isca intrigi
Articole
România închide 33 de puncte de trecere a frontierei, din 1 ianuarie
Începând de miercuri, 1 ianuarie 2025, 33 de puncte de trecere a frontierei – rutiere, feroviare, în regim de bac și portuar – odată cu aderarea totală a României la Schengen, conform unui proiect de hotărâre de Guvern. Acesta a fost inițiat și publicat în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne, având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri imediate, pentru aplicarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene din data de 12 decembrie 2024 prin care, începând cu data de…
Mai mult...Sfântul Ștefan
Dragi cititori, astăzi, în a treia zi de Crăciun, bisericile ortodoxe și greco-catolice îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin. Potrivit Noului Testament, Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ștefan a fost și unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos care l-a urmat pretutindeni și care a asistat direct la faptele sale. Calitățile tânărului Ștefan au strălucit printre…
Mai mult...