Daca vrei venituri de minimum 1.000 de euro indata ce ai absolvit facultatea, ar trebui sa te specializezi in IT. Insa nici notarii sau avocatii nu au fost foarte afectati de criza financiara. Veniturile lor au urcat in ultimul an, pe fondul cresterii numarului de clienti, spun reprezentantii companiilor de executive search. Intra sa afli profilul angajatului de 1.000 de euro si ce specializari si supraspecializari aduc cele mai mari venituri in al doilea an al crizei.
Cine castiga in criza 1.000 dupa ce termina facultatea?
Doar specialistii din IT, a spus pentru MONEY.ro George Butunoiu, managing partner al firmei George Butunoiu Executive Search .
“Orice proaspat absolvent, de la orice facultate, care lucreaza de 2 ani sau mai mult in software poate castiga usor 1.000 de euro”, explica George Butunoiu.
Nu sunt relevante nici studiile si, implicit, nici daca a absolvit o facultate din plan local sau din Europa ori America.
“Fiind vorba doar de software, diploma nu are absolut nicio relevanta”, spune George Butunoiu.
Cat castiga omologul unui young professional (specialist debutant) roman in Europa?
“Cel putin dublu. Daca ne referim la medicii la inceput de cariera, atunci in tarile din Vest, salariile lor sunt triple”, a spus pentru MONEY.ro Mihaela Scarlat, executive researcher la Advice Human Resources.
George Butunoiu spune ca omologul unui specialist debutant roman “de 1.000 de euro” castiga in medie 1.500 de euro, daca opteaza sa lucreze in Europa.
Notarii au fost cel mai putin afectati de criza.
“Veniturile avocatilor si notarilor nu au fost afectate pentru ca numarul clientilor care le solicitau serviciile a fost in crestere in aceasta perioada”, sustine Mihaela Scarlat.
Un specialist castiga cu pana la 30% mai putin in 2010, fata de 2008.
Mingea e in terenul angajatorilor. Numarul de candidati eligibili chiar si pentru o pozitie de top, foarte specializata, dintr-o companie a urcat sistematic in ultimii 2 ani, astfel incat firmele si-au permis sa recurga la masuri radicale pentru a-si tine costurile sub control, cu riscul asumat de a pierde angajati. Criza a demonstrat ca nimeni nu e de neinlocuit. Daca nu isi asuma regulile jocului. Capitalist.
“Castigurile erau mai mari cu 10-30% daca vorbim la partea fixa si de 50-70% mai mari daca ne referim la partea variabila, in 2008 comparativ cu 2008”, mai spune Mihaela Scarlat.
Specializarile care aduc cele mai mari venituri? ACCA pentru specialistii din audit!
Pentru un angajat care activeaza in domeniul auditului, specializarile necesare pentru a ajunge audit manager sau CFO aduc cele mai mari venituri, explica Mihaela Scarlat.
“Vorbim de cursurile de ACCA, care de regula au o durata de 1-3 ani. Exista tendinta ca aceste cursuri sa fie incepute inca din primii ani de activitate. In acest caz, salariul creste odata cu inaintarea in functie. Salariile unui audit manager dintr-o companie cunoscuta de consultanta pot ajunge si pana la 5.000 de euro iar salariile unui CFO sunt in jur de 2.500-3.500 de euro, in functie de domeniul de activitate si de marimea companiei”, mai spune ea.
Traseul unui young professional
“Daca vorbim de persoanele pe care eu le recrutez, acestea isi vor incepe cariera in Romania intr-o subsidiara a unei companii multinationale. Vor avansa in cariera, pana vor putea ocupa o pozitie regionala in Europa Centrala si de Vest in cadrul aceleasi companii multinationale. Odata ajunsi la acest nivel, pot ocupa functii de conducere in tara unde este headquarterul (n.r. sediul) companiei”, explica Mihaela Scarlat.