iunie 19, 2025

Primarii vor scapa de responsabilitate pentru documentele pe care le semneaza

imagine-articol0_39648

Daca semnezi „ca primarul” esti bun de plata. Au simti-o pe pielea lor mai multi primari si viceprimari salajeni, declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate (ANI).     Vicepremierul Liviu Dragnea propune modificarea legislatiei administratiei publice locale, astfel încat primarul sau presedintele de Consiliu Judetean sa nu mai poata fi anchetati pentru documentele semnate, ci functionarul public care contrasemneaza sa-si asume raspunderea juridica pentru documentul respectiv. Modificarea ar putea fi facuta chiar in acest an.
Presedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a anuntat ca la Guvern se lucreaza la un pachet pe zona administratiei locale, care sa cuprinda modificari la legea prefectului, legea administratiei pu-blice locale, legea finantelor publice locale, legea privind functionarii pu-blici, statutul alesilor locali, legea incompatibilitatilor si la cea privind descentralizarea. „O întrebare la care trebuie sa dam un raspuns este legata de decizia de oportunitate si de responsabilitatea functionarilor dintr-o primarie, spre exemplu. Daca un primar semneaza autorizatii de constructii, în stanga pe autorizatie semneaza secretarul primariei, în dreapta semneaza arhitectul sef. Un primar nu este obligat nici de Constitutie, nici de legislatie sa fie arhitect si jurist, si inginer constructor, sa aiba nu stiu ce specializari, el poate sa fie si cu liceul. Daca poporul are încredere în el, este votat. Daca secretarul semneaza în stânga, asta îi spune primarului ca din punctul de vedere al respectarii legii toata documentatia care sta la baza emiterii autorizatiei de constructie este în regula”, motiveaza Dragnea, potrivit Gandul.info.
stop_coloana
Functionarii au studii; primarul

nu-i obligat sa se scoleasca
De aceeasi parere este si Sandu Bercean, primarul comunei Mesesenii de Jos si vicepresedinte a Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), care spune ca primarul nu este specialist pe toate domeniile, multi sunt doar cu liceul, iar functionarii publici sunt cu studii superioare si trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru munca pe care o presteaza si sa raspunda. „Primarul poate fi de orice meserie. Dar secretarii sunt cu studii superioare juridice. Contabilul nu poate fi decat cu studii superioare economice, cel care raspunde de urbanism e specialist – inginer in constructii. Daca sunt specialisti, nu e normal sa raspunda pentru ce fac? Mie mi se pare foarte normal ca fiecare sa raspunda de competenta pe care o are. Altfel, e usor sa fii functionar public, sa ai salariu mai mare decat primarul si sa nu raspunzi pentru ce faci”, este de parere vicepresedintele ACoR. Acesta s-a dat ca exemplu, fiind declarat in conflict de interese pentru ca si-a angajat fiica pe un post de personal contractual, dupa ce a primit aviz de legalitate din partea Institutiei Prefectului si a secretarului Consiliului Judetean. „Cu toate vizele de legalitate, eu raspund in fata legii”, sublineaza primarul Meseseniului de Jos.