Continuand seria schimbarilor din sistemul de invatamant, Guvernul pregateste zilele acestea o noua modificare. Este vorba despre acel proces de descentralizare, despre care se vorbeste, de altfel, de mai multi ani de zile, prin care ar urma sa se tranfere responsabilitatea administrarii unitatilor de invatamant dinspre Ministerul Educatiei spre administratiile publice locale. Pana in 18 martie, ministerul are sarcina de a elabora proiectele de acte normative necesare pentru descentralizare, Guvernul angajandu-se sa definitiveze cadrul legislativ aferent pana in 4 mai.
Descentralizare, dar cu bani de la centru!
Potrivit aprecierilor liderului sindical Eusebiu Lehene, “pe actuala structura a bugetului, aceasta descentralizare nu se poate realiza. Ar trebui ca de la bugetul de stat sa se aloce procente mult mai mari pentru bugetele locale, astfel incat administratiile locala sa poata sustine functionarea scolilor”. Lehene a indicat si o alta problema – cea a echilibrarii bugetelor, care tine cont de sumele colectate de o anumita administratie, si care creeaza un dezavantaj pentru comunitatile mai sarace. Dincolo de aspectul descentralizarii financiare, Lehene a declarat ca are “foarte mari retineri si in ceea ce priveste descentralizarea decizionala”. El a facut referire, printre alte, la puterea pe care ar urma sa o primeasca primarii si consiliile locale in numirea directorilor de scoli, apreciind ca “majoritatea primarilor isi doresc descentralizarea numai ca sa isi puna ei directorii si sa poata controla, astfel, cadrele didactice. Avem, deja, cateva exemple de primari care incearca acest lucru” – a precizat Lehene, indicandu-i pe edilii din Mesesenii de Jos si Cristolt.
Primarii stiu mai bine
De cealalta parte, primarilor li se pare fireasca o astfel de putere. “E normal sa avem mai mult de spus in desemnarea directorilor pentru ca noi si consilierii locali, in calitate de reprezentanti ai comunitatii, cunoastem mai bine cadrele didactice si stim care dintre ele au preocupari pentru buna functionare a scolii” – ne-a declarat Eugen Balanean, primarul orasului Jibou. El a apreciat ca descentralizarea este buna si din punctul de vedere al investitiilor, deoarece “comunitatea locala stie cel mai bine care sunt nevoile, nu inspectorul scolar care vine din cand in cand prin scoli”. Primarul Jiboului a sublinat, insa, ca aceasta descentralizare este un lucru bun numai daca ea este insotita de fonduri corespunzatoare.
Precizam ca, printre principalele efecte ale descentralizarii se numara modificarea structurii consiliilor de administratie a scolilor, in care ar urma sa fie mai bine reprezentati parintii si consiliile locale, si organizarea la nivel local a concursurilor pentru functia de director (nu de catre Inspectoratul Scolar, cum se intampla acum).