Primarii si viceprimarii vor beneficia de indemnizatii speciale la iesirea la pensie, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), scrie avocatnet.ro.
Prevederea a fost initial intr-un proiect de lege esuat din cauza unor probleme de constitutionalitate, iar acum se regaseste in acest proiect de OUG.
Concret, este vorba despre un Proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului privind Codul administrativ al Romaniei, care, printre altele, reglementeaza indemnizatiile pentru limita de varsta ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene. Ca sa se aplice, actul trebuie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial.
Mai exact, persoanele care au fost alese in functii de primari sau viceprimari incepand cu anul 1992 vor beneficia de o indemnizatie pentru limita de varsta pe care o vor primi odata ce ies la pensie. Adica persoanele care au dreptul la aceasta indemnizatie nu vor putea sa o primeasca atata vreme cat isi vor exercita inca functia de primar sau viceprimar.
O alta precizare facuta in textul proiectului este cuantumul indemnizatiei, care se va acorda in limita a trei mandate si care "se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata".
Indemnizatia pe care o vor primi cei care au ocupat functiile de primari si viceprimari va fi supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate. De asemenea, ea va fi cumulata cu orice tip de pensie din sistemul public sau privat.
Modalitatea de aplicare a prevederilor nu este prevazuta de proiectul de ordonanta de urgenta, aceasta urmand sa fie stabilita prin norme metodologice aprobate de Guvern.
In proiectul de OUG se mai specifica si faptul ca persoanele care au fost condamnate pentru infractiuni de coruptie in calitate de primar sau viceprimar nu vor beneficia de indemnizatia pentru limita de varsta.
Aceste prevederi erau incluse initial intr-un Proiect de lege privind Codul administrativ, dar acesta a fost respins de Parlament la inceputul anului din cauza unor probleme de constitutionalitate.
Atentie! Proiectul de ordonanta de urgenta nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial.