Primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ca mesajul sau si al celorlalti reprezentanti maghiari ai administratiilor publice locale si judetene din Harghita si Covasna pentru seful statului este ca nu vor renunta niciodata la dezideratul privind autonomia Tinutului Secuiesc.
„Asa cum au spus memorandistii romani la sfarsitul secolului al 19-lea, existenta unui popor nu se discuta, ci se afirma, cu acest mesaj mergem si noi, astazi (sambata), la domnul presedinte Basescu, sa ii spunem foarte clar ca nu vom renunta niciodata la dezideratul privind autonomia Tinutului Secuiesc” a declarat, sambata, inaintea intalnirii cu presedintele Traian Basescu, Antal Arpad.
Edilul a spus ca acesta este mandatul lor atat din partea populatiei, cat si din partea UDMR.
La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a spus ca, chiar daca presedintele Traian Basescu „i-a numit mincinosi”, reprezentantii maghiari ai administratiilor publice locale si judetene din Harghita si Covasna au venit la seful statului ca sa discute despre doleantele cetatenilor din Tinutul Secuiesc si sa ii inmaneze personal petitia care a fost aprobata de mii de oameni, duminica trecuta, la Sfantu Gheorghe. Petitia care va fi inmanata sefului statului este redactata in limba romana.
„Noi suntem acasa in Tinutul Sescuiesc si domnul presedinte este oaspetele nostru si noi suntem niste domni si evident ca o sa ii inmanam petitia in limba romana”, a spus Antal.
Petitia citita duminica trecuta, la manifestatia organizata la Sfantu Gheorghe de bisericile istorice maghiare, in semn de protest fata de schimbarea sefior de institutii deconcentrate de etnie maghiara, care este adresata Presedintiei Romaniei, Guvernului si Parlamentului European, include zece solicitari, printre care si ca Traian Basescu sa isi retraga declaratiile privind autonomia teritoriala, respectarea proportiei etnice la alegerea sefilor de institutii si autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.
In petitie se arata ca participantii la „marea adunare din Sfantu Gheorghe” au constatat, dupa alegerile parlamentare, o amplificare a atitudiniii antimaghiare, venita atat din partea Guvernului, cat si din partea presedintelui Romaniei.