Primarii condamnați la inchisoare cu suspendare au șansa să revină pe funcții ca și cum nimic n-ar fi fost

Vreo 16 senatori și-au luat lumea în cap și cu trei zile înainte de Crăciun s-au gândit să le facă un cadou primarilor, consilierilor județeni, președinților de consilii județene certați cu legea. Aleșii noștri condamnați la închisoare cu suspendare își pot păstra mult și bine scaunul dacă nu au primit pedepse pentru corupție. Dacă au fost condamnați pentru hoție, pentru fraude fiscale, pentru tulburarea în posesie și nu primesc închisoare cu executare pot păstori în continuare comunitatea care le-a acordat încrederea.
Cum spuneam, Senatul a adoptat lunea trecută o inițiativă legislativă prin care primarii, consilierii județeni și președinții de Consilii Județene își vor pierde mandatele doar dacă sunt condamnați “prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privată de libertate cu executare. În cazul în care pedeapsa primită este cu suspendare, edilii pot rămâne în funcție. De ce actul legislativ nu face referire și la consilierii locali? Pentru că și ei sunt aleși de popor prin vot. Proiectul de lege a fost respins de Camera Deputaților, dar a fost depus de 16 parlamentari din toate partidele. Inițiativa legislativă a fost adoptată cu 85 de voturi “pentru”, 5 abțineri și 4 voturi “împotrivă”. Dacă legea va fi promulgată de președintele Iohannis (și probabil va fi, pentru că președintele a mai gafat o dată cu Legea privind pensiile nesimțite ale parlamentarilor, pe care nu a atacat-o la Curtea Constituțională), nu mai puțin de 60 de edili ar putea să se bucure de beneficiile ei, susțin inițiatorii.
Desigur, eliminându-se pedeapsa pricipală (destituirea din funcție), obligatoriu se elimină și pedepsele complementare, ca de pildă cea de a participa la vot, de a fi ales, de a ocupa o funcție publică etc. În acest context, primarul Zalăului Radu Căpîlnașiu și viceprimarul Fazakas Nicolae, care se află în proces cu ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru incompatibilitate, vor râmâne în funcție chiar dacă instanța se pronunță în defavoarea lor înainte de alegerile locale sau vor putea candida la alegerile de anul viitor.
stop_coloana Doi primari sălăjeni condamnați s-ar putea întoarce pe scaunul de pe care au fost izgoniți
În județul Sălaj sunt doar patru primari destituiți din funcție înainte de terminarea mandatului prin ordin de prefect după ce au fost condamnați la închisoare cu suspendare. Este vorba de fostul primar de Jibou, Eugen Bălănean, fostul primar de Bocșa, Ioan Barou, fostul primar de Crișeni, Maior Andrei, și fostul primar de Dragu, Cătălin Lazăr.
Dacă legea va fi promulgată de Klaus Iohannis și va intra în vigoare, Cătălin Lazăr și Maior Andrei se vor putea întoarce la scaunul de pe care au fost destituiți din cauză că ei au fost condamnați pentru conflict de interese și incompatibilitate, infracțiuni care nu sunt asimilate infracțiunii de corupție. Primul și-a angajat mama pe postul de consilier personal, iar Maior și-a angajat fiul tot pe postul de consilier personal. În schimb Ioan Barou și Eugen Bălănean rămân pe linie moartă pentru că în dosarele lor există infracțiune de abuz în serviciu asimilată faptelor de corupție.
Iaca cine-i apără pe cetățeni!
Revenind la propunerea legislativă, în expunerea de motive cei 16 senatori susțin că aleșii care nu au fost condamnați cu executare merită să își păstreze mandatele, mai ales dacă le-au pierdut “pentru delicte minore comise fără intenție și fără legătură cu exercitarea atribuțiilor ce le revin”. În apărarea colegilor condamnați cu suspendare, parlamentarii susțin că, de fapt, îi apără pe cetățenii care i-au votat pe respectivii edili. Halal apărare pentru cetățeni! De cine-i apără legea? De hoți, de impostori, de afaceriști necinstiți, de pungași, care prin “bunăvoința” unui judecător au fost condamnați cu suspendare?