Administrația locală zălăuană intenționează să împrumute 7,5 milioane de lei de la Trezoreria Statului, pentru a putea asigura finanțarea necesară investițiilor din oraș.

Legislația dă dreptul unităților administrativ teritoriale să solicite, de la Ministerul Finanţelor, în cursul anului 2023, până cel târziu la data de 1 august, contractarea de împrumuturi pentru asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor.

“Se impune asigurarea surselor de finanţare pentru continuarea lucrărilor şi finalizarea proiectelor. Ca urmare, în urma analizelor, sumele necesare pot fi asigurate, până la contractarea unui nou împrumut de pe piaţa de capital, din sumele sub formă de împrumut oferit de Trezorerie”, spun reprezentanții primăriei.
La această dată, Municipiul Zalău derulează un împrumut din BCR pentru cofinanţarea, respectiv suportarea cheltuielilor eligibile şi neeligibile pentru obiectivele de investiţii, în valoare de 68.820.946 lei, cu o perioadă de maturitate de 15 ani, perioadă de graţie de 2 ani şi o perioadă de tragere de 36 luni cu dobânda ROBOR la 3 luni + 2,13 puncte procentuale”, precizează primăria.

Perioada de tragere expiră la data de 7 august 2023, suma utilizată până la data de 31 mai 2023 fiind de 39.926.698 lei.

“In aceste condiţii, în urma analizei efectuate asupra posibilităţilor de utilizare a acestui credit, în funcţie de termenele din contractele de execuţie, am constatat că suma nu va putea fi trasă integral până la data de 7 august 2023, dar nici nu putem estima o sumă reală care ar putea fi utilizată. Astfel propunerea noastră este ca până la data de 21 iulie 2023 constructorii să depună la Direcţia Tehnică situaţiile de lucrări aprobate de diriginţii de şantier, iar în baza acestor documente vom întocmi cererea de plată sau de rambursare, după caz, în vederea încasării sumelor de la Ministerul Dezvoltării şi efectuarea tragerilor din credit până la termenul contractat. Având în vedere că autorizarea cererilor de plată depuse de UAT Municipiul Zalău la Ministerul Dezvoltării durează şi 3 – 4 luni, iar suma din cofinanţare nu poate fi achitată decât odată cu sumele primite de la minister, pentru cererile de plată depuse vom stabili cu BCR-ul ca aceste sume să fie transferate într-un cont la dispoziţia noastră, urmând ca plata să se efectueze când vom primi sumele de la Ministerul Dezvoltării. Potrivit contractului termenul limită de utilizare a sumelor din împrumutul contractat cu BCR expiră la 7 august 2023 iar pentru asigurarea sumelor necesare plăţii lucrărilor în perioada august-septembrie, propunerea noastră este să accesăm acest împrumut de Trezorerie, în valoare de 7.500.000 lei, cu o perioadă de rambursare de 5 ani şi plata dobânzii de la data încasării împrumutului în contul Municipiului Zalău. Dobânda practicată pentru acest tip de împrumut este ROBOR la 3 luni comunicată de BNR în ultima zi lucrătoare anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă marja de 1,5 puncte procentuale, rata dobânzii rezultate rămânând fixă pe toată durata de derulare a împrumutului”, explică reprezentanții primăriei în raportul care însoțește proiectul de hotărâre ce urmează a fi supus la vot în Consiliul Local, în 22 iunie.

Dobânzile curente aplicate în prezent în piață de către băncile comerciale, în funcţie şi de valoarea împrumutului, sunt ROBOR la 3 luni sau 6 luni la care se adaugă, după caz, 1 până la 3 puncte procentuale.

“Contractarea împrumutului din Trezorerie îl considerăm ca o primă etapă, deoarece după data de 21 iulie 2023 se va cunoaşte valoarea reală a sumelor necesare pentru finalizarea obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri nerambursabile, iar în urma analizei stadiului lucrărilor şi scadenţei contractelor de finanţare, se va propune Consiliului Local accesarea unui nou împrumut în vederea asigurării sumelor necesare cofinanţării, a cheltuielilor eligibile sau neeligibile, după caz, pentru a nu afecta realizarea obiectivelor de investiţii şi pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractele de finanţare”, adaugă primăria.

Potrivit calculelor prezentate, sumele de care primăria Zalău are nevoie în august și septembrie pentru contribuția proprie și cheltuielile neeligibile ale proiectelor derulate sunt de 2.275.000 lei pentru trotuare și piste de bicilete pe Bulevardul Mihai Viteazu, 676.000 lei pentru modernizarea străzii Corneliu Coposu, 2.470.000 lei pentru pietonizarea străzii Unirii, 2.079.000 lei pentru reabilitarea DJ 191C.