In prezent, scolile, gradinitele si liceele din Zalau, dar si unele institutii publice aflate in subordinea primariei se incalzesc cu agent termic furnizat de Uzina Electrica Zalau, fostul CET. Instalatiile invechite, reteaua de distributie cu probleme, faptul ca institutiile si consumatorii casnici racordati la sistemul centralizat de incalzire sunt putini si rasfirati determina insa cheltuieli mult prea mari. Pana ajunge caldura la consumator, jumatate se pierde pe drum. Primaria Zalau a solicitat efectuarea unui studiu pentru a ve-rifica rentabilitatea unor investitii la Uzina Electrica, in comparatie cu montarea de centrale proprii la fiecare institutie.
Modernizarea Uzinei Electrice versus centrale proprii
Expertiza a fost realizata benevol de inginerul Adrian Pocola. Acesta a mentionat ca, in prezent, costurile de transport a agentului termic sunt mai mari decat consumul efectiv. Acesta a luat in considerare doua variante: reabilitarea CET Zalau, prin achizitia unui sistem de cogenerare si a doua cazane noi pentru apa calda, sau achizitia si monta-rea unor surse individuale de agent termic in cadrul unitatilor de invatamant.
Pocola a studiat toti indicatorii economici si sociali actuali si a ajuns la concluzia ca modernizarea Uzinei Electrice ar costa 9,7 milioane de lei, la care se adauga peste 16 milioane de lei necesari pentru reabilitarea retelei de distributie, sume care s-ar amortiza in 12 ani. De cealalta parte, achizitia de centrale proprii pentru cele 20 de unitati de invatamant, doua scoli avand deja un astfel de sistem, ar costa 7,6 milioane de lei, iar pentru cele opt institutii publice – 726 de mii de lei. Investitia s-ar recupera in aproximativ patru ani, spune expertul. Consultantul recomanda ca, in conditiile in care s-ar opta pentru montarea de centrale in scoli, lucrarile sa se faca corect, pentru siguranta copiilor, centralele fiind echipamente cu risc crescut. Acestea nu trebuie montate sub nici o forma sub sali de clasa, sub scari, ci au nevoie de spatii separate.
Consiliul Local va decide in cunostinta de cauza
Raportul a fost prezentat in ultima sedinta de Consiliu Local din acest an, ce a avut loc la finele saptamanii trecute. O decizie privind solutia optima pentru asigurarea caldurii si apei calde in scoli ar trebui luata cat mai curand, spune primarul Zalaului. „Am solicitat acest studiu, ca informare, iar decizia va fi luata in Consiliu Local. Pentru oricare investitie, decizia va trebui luata urgent, pentru a nu ne trezi in debutul sezonului rece de anul viitor ca avem din nou probleme. Nu o data am spus ca voiam sa avem alternative. Asta nu inseamna ca se inchide Uzina Electrica, ci cautam in continuare solutii. Nu e de neglijat pierderea increderii populatiei in sistemul centralizat, ceea ce se intampla si in cazul agentilor economici”, a declarat Radu Capalnasiu.
Situatia Uzinei Electrice sta si in mainile zalauanilor. Daca dupa investitiile anuntate ar fi mai multi consumatori casnici care ar avea incredere sa se racordeze din nou la apa calda si caldura furnizata de CET, investitiile s-ar recupera mai usor.