Desi din 2013 trebuia ca activitatile economice din garaje sa fie interzise, consilierii locali ii mai pasuiesc pe micii intreprinzatori.
Consiliul Local Zalau a hotarat ieri sa acorde o mana de ajutor si sa ii pasuiasca pe cei sase mici intreprinzatori, proprietari de magazine alimentare in garaje. Desi in 2010 alesii locali au hotarat ca de la 1 ianuarie 2013 aceste afaceri sa fie interzise iar garajele sa redevina parcare pentru autoturisme, acum revin asupra deciziei motivand ca „sunt afectate un numar de aproximativ 20 de persoane, impreuna cu familiile lor ajungand la o suta de persoane, in situatia actuala in care criza economica afecteaza direct micii intreprinzatori”. Cele sase firme care desfasoara activitati economice in garaje au posibilitatea prelungirii contractelor de inchiriere prin incheierea unui act aditional.
Primaria incearca sa descurajeze comertul in garaje
In 2011, Consiliul Local a decis sa interzica incheierea de noi contracte pentru alte persoane in afara celor care desfasoara deja activitati economice in garaje. Alesii au luat aceasta decizie pentru ca „multe garaje sunt utilizate in alte scopuri decat acela pentru care au fost construite si anume parcarea de autorisme” si din cauza „lipsei acute a locurilor de parcare de pe raza Muncipiului Zalau”. „Se incearca descurajarea oricaror activitati in garaje, in afara celor pentru care au fost construite. Au aparut solicitari pentru desfasurarea comertului in garaje si am zis ca nu-i in regula. In afara de cei care desfasoara deja acele activitati, nu se mai dau autorizatii pentru a nu schimba destinatia initiala a garajului”, spun oficialii primariei Zalau. Persoanele care vor fi identificate ca desfasoara activitati economice in garaje sau utilizeaza garajele in alte scopuri decat acela de parcare autoturisme vor fi obligate sa readuca garajul la destinatia initiala, in caz contrar urmand a fi inceputa procedura de reziliere a contractului si demolarea constructiei.
Garajele s-au transformat in croitorii, service auto sau magazine
Pe langa cele sase ABC-uri pasuite de catre primarie, in garajele din fiecare cartier al orasului exista cate un business. Hidoase cum sunt, multe garaje adapotesc o mica afacere care asigura traiul unor familii, iar usile de garaj tin loc de firma luminoasa. Daca celebrele sifonarii au fost inchise de multa vreme din lipsa de clienti, in garaje inca mai poti gasi croitorii, vulcanizari, service auto, magazine de haine second hand sau reparatii incaltaminte. Municipalitatea recunoaste ca multe garaje sunt de-a dreptul urate, dar nu are in plan sa le demoleze. Daca locatarii din zona solicita insa demolarea unor garaje si construirea de locuri de parcare, primaria trebuie sa le respecte cererea. In Zalau exista in momentul de fata 3.480 de garaje. Pretul de vanzare al unui garaj ajunge pana la 2500 de euro.