În cadrul ședinței extraordinare de marți, 25 iulie, consilierii locali au aprobat contractarea unui nou împrumut de către administrația municipală, în valoare de 7,5 milioane de lei, din Trezoreria statului. Primăria are nevoie de acești bani pentru a putea asigura finanțarea investițiilor din oraș.

Legislația dă dreptul unităților administrativ teritoriale să solicite, de la Ministerul Finanţelor, în cursul anului 2023, până cel târziu la data de 1 august, contractarea de împrumuturi pentru asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor.

Dobânda practicată pentru acest tip de împrumut este ROBOR la 3 luni comunicată de BNR în ultima zi lucrătoare anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă marja de 1,5 puncte procentuale, rata dobânzii rezultate rămânând fixă pe toată durata de derulare a împrumutului.

Dobânzile curente aplicate în prezent în piață de către băncile comerciale, în funcţie şi de valoarea împrumutului, sunt ROBOR la 3 luni sau 6 luni la care se adaugă, după caz, 1 până la 3 puncte procentuale.

Împrumutul de 7,5 milioane de lei va trebui rambursat în cel mult 5 ani.
Potrivit administrației locale, 4.700.000 lei sunt necesari pentru proiectul „Mobilitate urbană durabilă Zalău 2023” . „Modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public din Municipiul Zalău,” necesită 1.800.000 lei, iar pentru „Amenajarea de spaţii verzi pe imobile abandonate sau degradate din Municipiul
Zalău” e nevoie de de 1.000.000 lei.

“Se impune asigurarea surselor de finanţare pentru continuarea lucrărilor şi finalizarea proiectelor. Ca urmare, în urma analizelor, sumele necesare pot fi asigurate, până la contractarea unui nou împrumut de pe piaţa de capital din sumele sub formă de împrumut oferit de Trezorerie”, explică municipalitatea.
Luna trecută, tot prin hotărâre de Consiliu Local, s-a decis ca primăria să împrumute din Trezorerie 7.500.000 lei pentru asigurarea contribuţiei proprii şi a cheltuielilor neeligibile aferente altor obiective de investiţii.
Astfel, în iunie, s-a stabilit că e nevoie de 2.275.000 lei pentru trotuare și piste de bicilete pe Bulevardul Mihai Viteazu, 676.000 lei pentru modernizarea străzii Corneliu Coposu, 2.470.000 lei pentru pietonizarea străzii Unirii, 2.079.000 lei pentru reabilitarea DJ 191C.
Prin Legea nr. 229 din 17 iulie 2023 a fost aprobată OUG nr. 24/2023, prin care s-a suplimentat suma care poate fi contractată de către municipiile reşedinţă de judeţ de la 7.500.000 lei la 15.000.000 lei, în aceleaşi condiţii de creditare iniţiale, aceeaşi perioadă de rambursare şi aceeaşi dobândă.
Primăria Zalău spune că a fost nevoie de cel de-al doilea împrumut “având în vedere că lucrările executate prezentate pentru decontare în perioada 20.06 – 20.07.2023 nu au fost la nivelul preconizat de către prestatori (motive de ordin tehnic), acestea urmând a fi decontate din creditul contractat de la BCR şi în urma analizei efectuate de către Direcţia Tehnică, raportat la termenele finale de lucrări, la evoluţia proiectelor, neputându-se prevedea nişte grafice certe privind evoluţia decontărilor până la finalul anului şi pentru a nu fi în imposibilitatea de asigurare a plăţilor şi a finalizării proiectelor”.