Primaria Zalau a convocat la sedinta Comisiei locale pentru ordine publica de vineri, 12 aprilie, toti partenerii sociali care pot spijini razboiul pe care municipalitatea l-a declarat cersetorilor in urma cu o saptamana. 

rn

In 5 aprilie, Primaria a propus constituirea unui parteneriat al autoritatilor locale cu marile magazine din oras, Politia Zalau si Jandarmeria.
Asa ca la sedinta de vineri, 12 aprilie, au fost prezenti reprezentanti ai Politiei Zalau, ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean Salaj, ai Politiei Locale Zalau, ai marilor magazine din oras – Unicarm, Profi Rom Food, Kaufland România, Penny Market si Europan -, carora li s-au alaturat reprezentanti ai cultelor religioase din municipiu – Episcopia Salaj, Biserica Reformata, Biserica Catolica,
Reuniunea a reprezentat un prim pas facut inspre realizarea unui parteneriat public – privat pentru combaterea fenomenului cersetoriei in Zalau, asa cum s-a stabilit in sedinta pentru ordine publica din 5 aprilie.

rn

Cersetorii au tehnici agresive; iar sarbatorile
de Pasti sunt perioada in care vor da atacul

rn

Mobilizarea este justificata cu atat mai mult cu cat se apropie sarbatorile de Pasti, iar fenomenul cersetoriei este in crestere si se concentreaza in special in perimetrul marilor magazine, in preajma bisericilor si pe principalele artere de circulatie.
Primaria Zalau remarca in context ca persoanele care apeleaza la mila publica, incurajate de primirea foloaselor necuvenite de la cetateni (bani sau bunuri), au dezvoltat de-a lungul timpului o atitudine insistenta, chiar agresiva, de apelare la mila publica.

rn

Politia si Jandarmeria vor supraveghea orasul;
bisericile si magazinele vor preveni cetatenii

rn

Pentru a diminua fenomenul cersetoriei, in cadrul intâlnirii de vineri s-a discutat despre organizarea unor actiuni comune, in care institutiile responsabile cu ordinea publica (Politia si Jandarmeria) vor supraveghea si vor actiona in spatiul public, iar bisericile si magazinele se pot implica prin actiuni de preventie si informare a cetatenilor asupra consecintelor incurajarii cersetorilor si indemnând cetatenii sa isi manifeste compasiunea in alte moduri, mai benefice.
"Ajutarea aproapelui trebuie sa ramâna, in continuare, o actiune prezenta in rândul zalauanilor (si nu numai), dar trebuie sa fie facuta in mod selectiv, sa fie indreptata catre persoanele care au intr-adevar nevoie de ajutorul semenilor", este indemnul Primariei.

rn

90 la suta dintre cersetori sunt apti de munca

rn

Primaria Zalau constatata ca, in rândul persoanelor care cersesc, 90 la suta sunt apte de munca, capabile sa se intretina prin forte proprii. Iar "succesul" pe care il au prin apelarea la mila publica ii determina sa nu isi caute un loc de munca, ci sa fie zilnic prezente in magazine sau in afara lor, in usa bisericilor, insistând, agasând sau chiar agresând trecatorii. O parte din ei au depasit si aceasta linie, savârsind acte de furt si tâlharie.
"O actiune comuna, concertata, a institutiilor abilitate si a societatii civile, facuta in mod constant si tintit, cu siguranta va genera rezultate semnificative si va duce la descurajarea cersetoriei, astfel incât fenomenul sa se stinga de la sine", spune Primaria Zalau.

rn