Oficialii municipalitatii, contestati de un grup de ecologisti, spun ca toate lucrarile din Padurea Meses sunt facute conform legii.

Primaria Municipiului Zalau raspunde ecologistilor care printr-o scrisoare deschisa au reclamat taierile de masa lemnoasa din padurile Meses, dar si mizeriile ramase in urma defrisarilor. Reprezentantii municipalitatii spun ca toate lucrarile sunt executate in baza unor amenajamente silvice, aprobate de Ministerul Mediului si Padurilor. „Amenajamentul pentru padurea Municipiului Zalau a fost aprobat in octombrie 2005 si este valabil pana in decembrie 2014. Acesta a stabilit o cota de taiere de 4.000 de metri cubi pe an, din care s-au taiat aproximativ 2.700 de metri cubi pe an. Am facut aceasta economie bazandu-ne pe informatiile referitoare la autostrada Transilvania, care ar urma sa treaca pe traseul padurii, ceea ce ar presupune defrisarea a 15 – 20 de hectare, pe care, din banii obtinuti, dorim sa le refacem pe alte terenuri degradate. Referitor la «goluri» va informam ca acele suprafete sunt ocupate in totalitate de puieti si ca, in continuare se executa lucrari de intretinere si ajutorare a regenerarii naturale”, le-a transmis Primaria ecologistilor. In ce priveste intretinerea drumurilor forestiere, oficialii Primariei anunta ca „dupa finalizarea campaniei de impadurire din acest an, vom incerca sa reabilitam, din fonduri proprii, o parte din aceste drumuri”. Exploatarea masei lemnoase se realizeaza de catre angajatii Ocolului Silvic „Stejarul”. „Masa lemnoasa poate fi achizitionata de catre orice persoana fizica sau juridica, in diverse sortimente – doborat in padure sau scos la drum auto forestier. Lemnul pentru industrializare se vinde prin licitatie”, subliniaza Primaria Zalau.
„Au lasat un peisaj dezolant al padurilor”
„Am observat cu stupoare faptul ca arborii doborati de intemperii de-a lungul anilor au ramas sa putrezeasca. Drumul forestier, de pe traseul turistic «Izvorul Salamandrelor» renovat, prelungit si modernizat in anii 1997-2000, este la ora actuala distrus, cu podurile stricate, scurgerile infundate si indicatoarele rutiere rupte, ca urmare a tractarii arborilor din padure”, acuza grupul ecologist in scrisoarea adresata Primariei. Vasile Ardelean, semnatarul scrisorii, sustinea ca „s-au exploatat padurile, insumand o suprafata totala de 2500 de hectare prin rarire sau in ochi, formand poieni, fara a se reimpaduri aceste locuri”. „Tractorul camioneta ce apartine ADP Zalau a fost mereu in padure la lucru, in aceasta perioada. Totul pare a fi normal, numai ca zilnic apar tot felul de mijloace de transport ce nu mai apartin ADP-ului, incarca lemnele taiate sub forma de boci, afacerea mergand ca pe roate. Indignarea noastra este si mai mare, cand, in urma defrisarilor, raman recipiente din plastic, canistre de ulei, peturi de bere, lasand un peisaj dezolant al padurilor”, afirma Ardelean.
Angajatii primariei au plantat ieri 3.000 de puieti
Functionari din cadrul Primariei Municipiului Zalau, Politiei Locale si Directiei de Asistenta Sociala au participat ieri la o actiune de impadurire in zona strazii Morii. „Am constatat o sensibilitate deosebita in randul colegilor referitor la aceasta actiune, raspunzand foarte multi initiativei. S-au plantat aproximativ 3000 de puieti de gorun, s-a facut o treaba buna, apreciata si de angajatii ocolului, care au estimat ca vom reusi sa impadurim doar jumatate din suprafata. Locuitorii municipiului Zalau care doresc sa participe in aceasta luna la actiunile de impadurire ale Ocolului Silvic «Stejarul», cel care gestioneaza padurile proprietatea Municipiului Zalau, se pot adresa la numarul de telefon 0260.612434”, spune Radu Capilnasiu, primarul Municipiului Zalau.