Daca in 2011 Zalaul a avut un buget de 6,5 milioane de lei pentru dezvoltare, in acest an suma alocata investitiilor este de 18 milioane de lei.
Primaria Zalau are anul acesta un buget cu 11 milioane de lei mai mare decat anul trecut. Cu toate acestea, pentru invatamantul si asistentii personali ai persoanelor cu handicap din Zalau tot nu vor fi destui bani. Se va investi insa cu prioritate in cele opt proiecte cu finantarea europeana. Iar multi bani vor merge din nou sub forma de subventii catre Citadin, Transurbis si pentru caldura in sistem centralizat furnizata de E-Star.
Daca in 2011 Zalaul a avut un buget de 6,5 milioane de lei pentru dezvoltare, in acest an suma alocata investitiilor este de 18 milioane de lei.
Consiliul Local a aprobat ieri bugetul local al Municipiului Zalau pe anul 2012. Primaria va avea in acest an la dispozitie un buget de aproximativ 102 milioane de lei, cu aproximativ 11 milioane mai mare ca anul trecut, si cuprinde veniturile proprii care au fost cuprinse in buget raportate la nivelul incasarilor realizate pana in 31 decembrie 2011, respectiv sumele alocate de la bugetul de stat care au fost repartizate de la Finante. Cu toate ca fata de anul trecut bugetul este mai mare, banii pentru 2012 sunt insuficienti. Suma solicitata Primariei Zalau pentru acoperirea tuturor cheltuielilor finantate din bugetul local in 2012 este de 140 de milioane de lei, iar suma propusa a se aloca in limita veniturilor este de 102 mili-oane de lei, rezultand astfel o diferenta neacoperita de 38 de milioane de lei. La capitolul ve-nituri totale, suma de 102 milioane de lei se realizeaza din impozitul pe venit si profit, impozitul pe proprietati, impozitul pe bunuri si servicii si alte venituri speciale. „Din punct de vedere al sumelor am putea spune ca bugetul propus pentru 2012 este apropiat de bugetul pe anul trecut. Insa, deoarece cotele din TVA, venite de la bugetul de stat, nu sunt asigurate la nivelul necesarului pentru plata asistentilor personali si a indemnizatiilor pentru persoanele cu dizabilitati, acestea ajungand pentru ceva mai mult de o jumatate de an, speram ca sumele vor fi completate printr-o rectificare pozitiva a bugetului de stat, la fel ca si in 2011. Sumele din bugetul pe 2011 pentru acest capitol au fost de 1.000.345 de lei, iar in 2012 avem 828.000 de lei. In bugetul propus pentru 2012 crestem alocarile pentru fundatii si asociatii cu activitati in domeniul social, de la 370.000 lei, la 470.000 lei”, a declarat pentru Graiul Salajului primarul Capilnasiu. In ce priveste partea de cheltuieli, primaria incearca sa asigure toate cheltuielile de functionare, incepand de la iluminat public, servicii de salubrizare, reparatii strazi, deratizare, dezinsectie, subventiile pentru transport in comun si celelalte servicii pentru populatie.
Invatamantul ramane vesnica problema
Suma totala solicitata Primariei Zalau anul acesta pentru invatamant este de 56 de milioane de lei, din care 37 de milioane de lei cheltuieli cu personalul. Insa, suma propusa de Primarie in bugetul pe 2012 este de 43 de milioane de lei. Potrivit hotararii Guvernului privind metodologia de calcul pentru determinarea costului standard de cost pe elev, suma primita de municipalitate pentru finantarea cheltuielilor cu salariile personalului din inva-tamant este de 31 de milioane de lei, din care suma de 522.000 de lei reprezinta plata a 5 la suta din drepturile salariale castigate de profesori in instanta. De asemenea, suma de 4 milioane de lei, repartizata cheltuielilor materiale din invatamant, „este insuficienta pentru finantarea cheltuielilor de stricta functionare”. Bursele elevilor vor fi acordate exclusiv din bugetul local. „Pentru invatamant, deoarece tot din cote din TVA de la bugetul de stat, exclusiv, este asigurata sursa, s-au prins doar valorile rezultate in urma aplicarii standardului de cost pe elev si avem o scadere de aproximativ 10 la suta”, adauga primarul.
Dobanzi mari la creditele Primariei
Sase milioane este suma propusa pentru acoperirea dobanzilor si comisioanelor aferente imprumutului in valoarea de 15 milioane de lei contractat in anul 2010 de la CEC Bank pentru investitii de interes local, precum si pentru plata dobanzilor si comisioanelor aferente emisiunii de obligatiuni contractata pentru rambursarea integrala a creditului accesat de la Raiffeisen Bank in 2007. La sfarsitul lui 2011, tragerile totale efectuate din creditul de 15 milioane de lei contractat la CEC Bank sunt de 6,5 milioane de lei. Diferenta ramasa de tras pentru anul 2012 este de 8,5 milioane de lei si va fi repartizata in principal catre constructia halei agro-alimentare.
Prioritate pentru proiectele cu finantare europeana
Pentru sectiunea de dezvoltare a orasului a fost propusa suma de aproape 18 milioane de lei. O mare parte din bani va fi repartizata catre cele opt proiecte cu finantare europeana si reprezinta contributia de 2 la suta a Municipiului. 4 milioane de lei vor fi alocati catre capitolul „transporturi” pentru noul „Sistem de management al traficului”, amenajarea pistelor de biciclisti si reparatii capitale la sediul Citadin. Nici cultura si invatamantul nu lipsesc din lista de investitii. Astfel, prioritare sunt proiectele de modernizare a Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, de promovare a Festivalului Roman si de amenajare a Parcului Central. Nu in ultimul rand, Primaria a prevazut in bugetul pe 2012 suma de 100.000 de lei pentru dotarea cu echipamente IT a institutiilor subordonate. „Din punct de vedere al investitiilor, finantari din diverse surse, nu doar de la bugetul local, avem o crestere a fondurilor, o triplare a acestora, in special datorita fondurilor europene nerambursabile pentru care sunt semnate contractele de finantare. Bugetul pe investitii in 2011 a fost in valoare de 6.508.490 de lei, iar in proiectul de buget pe 2012 este de 18.873.00 de lei. Acestor investitii li se adauga si alte lucrari: reparatii strazi, reparatii curente, de intretinere. Speram sa crestem chiar si aceasta suma, de exemplu prin semnarea contractului de finantare pentru pista de biciclete”, conchide Radu Capilnasiu, primarul Municipiului Zalau.
12 milioane de lei – subventii la Citadin, Transurbis si E-Star
Tot in cadrul sedintei ordinare de ieri, Consiliul Local a aprobat bugetele societatilor comerciale unde are calitatea de actionar. Operatorii economici din subordinea Consiliului Local Zalau sunt Uzina Electrica, Transurbis, Citadin si E-Star Distriterm. Astfel, in proiectul de buget, suma propusa pentru subventionarea transportului local pe anul 2012 este de 4 milioane de lei, iar pentru acoperirea diferentei de pret la energia termica livrata populatiei este de 1,5 milioane de lei. Citadin SRL, firma care se ocupa de administrarea drumurilor publice si a spatiilor verzi, va primi 6,5 milioane de lei din partea Consiliului Local.