Conducerea Primariei Zalau anunta ca, in cazul in care nu va ajunge la o intelegere cu E-Star, ii va actiona pe maghiari in instanta pentru ca nu si-au indeplinit obligatiile contractuale.

Primaria municipiului Zalau nu a ajuns inca la un numitor comun cu maghiarii de la firma E-Star Distriterm, care a preluat in 2010 furnizarea energiei termice in sistem centralizat si care a anuntat ca renunta la afacere si se retrage din Romania. Conducerea municipalitatii negociaza cu E-Star preluarea investitiilor de aproximativ 1,5 milioane de euro facute de maghiari in sistemul de distributie a energiei termice. „Asteptam finalizarea concilierii pentru a stabili daca este cazul unei actiuni in instanta. De asemenea, se va organiza licitatie pentru atribuirea serviciului de distributie a agentului termic”, ne-a declarat primarul Radu Capilnasiu. Unul dintre posibilii agenti comerciali care ar putea prelua sistemul de distributie a agentului termic este Uzina Electrica Zalau – societate subordonata Consiliului Local. CET-ul a iesit din insolventa, iar consilierii municipali au aprobat in august achizitionarea de noi echipamente pentru uzina, in valoare de 98.000 de lei. „O parte din echipamente vor fi achizitionate numai in cazul in care va fi preluata de Uzina Electrica activitatea de transport si distributie a agentului termic”, sustine conducerea Uzinei. In alta ordine de idei, primarul Capilnasiu garanteaza ca pana la solutionarea diferendului dintre Primarie si E-Star va fi asigurat agentul termic in scoli.
Nu au bani de investitii si nici clienti
E-Star Distrem cere rezilierea contractului incheiat cu municipalitatea pentru distributia agentului termic in Zalau pe motiv ca, incepand cu 1 mai, Uzina Electrica nu le-a mai furnizat energie termica din cauza unei datorii de peste un milion de lei. In urma cu doi ani, la semnarea contractului intre Primarie si E-Star, repre-zentanul firmei maghiare sustinea ca vor investi la Zalau 15 milioane de euro in sistemul de distributie si credea ca tarifele si calitatea serviciului termic ii vor convinge pe zalauani sa renunte la centralele de apartament si sa revina la caldura CET-ului. Insa, zalauanii nu au renuntat la micro-centralele de apartament si nu s-a reusit cresterea preconizata a numarului de clienti, acesta fiind se pare principalul motiv care a determinat plecarea E-Star din Zalau. E-Star asigura furnizarea energiei termice catre cei aproximativ 700 de consumatori racordati la sistemul centralizat.
Primaria cere despagubiri
Primaria Zalau nu este de acord cu rezilierea contractului fara ca maghiarii sa plateasca despagubiri. „Ei vor acum sa scape de penalitatile care se impun pentru ca nu au respectat programul de investitii. Cauta diverse motive, pentru ca nu au posibilitatea sa investeasca 15 milioane de euro”, a precizat Radu Capilnasiu in sedinta Consiliului Local de luna trecuta. Primarul mai spune ca activitatea E-Star in minicipiul Zalau le-a produs pierderi si incearca acum sa recupereze banii. „Firma mama (nr. – RFV Ungaria) i-a facut un imprumut firmei din Zalau, iar ei vor acum ca Primaria Zalau si Uzina Electrica sa iasa in pierdere pentru a recupera din bani”, a declarat Capilnasiu in sedinta Consiliului Local Zalau. Conform contractului, RFV trebuia ca in 2011 sa investeasca in sistemul de termoficare aproape 6 milioane de euro. In realitate, maghiarii au investit doar 1,5 milioane de euro. Astfel, valoarea penalitatilor pretinse de Primarie este in suma de 85.300 de euro si reprezinta 2 la suta din investitiile nerealizate. In acest context, pentru ca Primaria Zalau are de incasat de la E-Star Distriterm penalitatile amintite, municipiul nu va aloca unitatilor de invatamant suma de 248.000 de lei, necesara platii facturilor restante la incalzire catre E-Star si nici nu va achita penalitati, „atata timp cat nici operatorul E-Star nu si-a indeplinit obligatiile contractuale”.