Prin taxa de reabilitare termica vor fi recuperate sumele platite din bugetul local pentru asigurarea cotei de contributie a asociatiilor de proprietari care isi reabiliteaza blocul
Decizia instituirii unei taxe de reabilitare termica a fost luata avand in vedere oportunitatea reabilitarii termice a blocurilor de locuinte cu ajutorul fondurilor europene. In program pot accede asociatiile de proprietari din blocurile de locuinte construite dupa proiecte realizate in perioada 1950-1990. 60 la suta din cheltuielile eligibile sunt suportate din fonduri europene si nationale, iar restul de 40 la suta de administratia locala si asociatia de proprietari. Multe din cererile asociatilor de proprietari, inregistrate la Primaria Zalau, solicita aprobarea ca plata cotei de contributie proprie a proprietarilor sa se faca esalonat, pe o perioada de la un an pana la 10 ani, „motivand ca majoritatea proprietarilor sunt pensionari, ca sunt apartamente nelocuite si veniturile sunt mici”. Astfel, prin taxa de reabilitare termica vor fi recuperate sumele platite din bugetul local pentru asigurarea cotei de contributie a asociatiilor de proprietari. Cuantumul taxei de reabilitare pe cap de proprietar va fi stabilit dupa semnarea contractului de executie a lucrarilor de reabilitare, diferentiat, in functie de fiecare caz in parte. Durata de recuperare a sumelor aferente cotei de contributie a proprietarilor prin taxa de reabilitare termica va fi aprobata de Consiliul Local odata cu aprobarea cuantumului taxei.
Ratele de cofinantare ale autoritatilor publice locale si ale asociatiilor de proprietari sunt calculate in functie de proportia in cladire a familiilor cu venituri reduse: 30 la suta contributia primariei si 10 la suta contributia asociatiei de proprietari, daca mai mult de jumatate dintre proprietarii din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 150 de euro; 20 la suta contributia primariei si 20 la suta contributia asociatiei de proprietari, daca mai mult de jumatate dintre proprietarii din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 350 de euro; 10 la suta contributia primariei si 30 la suta contributia asociatiei de proprietari, daca mai mult de jumatate dintre proprietarii din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 500 de euro.