Conditia esentiala este ca locatarii blocurilor construite inainte de 1989 sa fie constituiti in asociatii de proprietari.
Avand in vedere oportunitatea reabilitarii termice a blocurilor de locuinte cu ajutorul fondurilor europene si termenul scurt de depunere a cererilor de finantare, Primaria Zalau invita asociatiile de proprietari sa faca demersurile necesare inscrierii in program. In acest sens, administarorul asociatiei de proprietari se va prezenta la Primaria Zalau, Directia Patrimoniu – camera 37, pentru a obtine informatiile necesare si tipizatele. „Finantarea proiectelor de reabilitare termica se va face in limita fondurilor disponibile. Cele sase municipii resedinta de judet din regiunea Nord-Vest au alocat 22,80 milioane de euro. Principiul este primul venit, primul servit. In program pot accede asociatiile de proprietari din blocurile de locuinte construite dupa proiecte realizate in perioada 1950-1990. Nu se accepta reabilitarea termica partiala a unui bloc format din mai multe scari”, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, primarul Radu Capilnasiu. 60 la suta din cheltuielile eligibile sunt suportate din fonduri europene si nationale, iar restul de 40 la suta de administratia locala si asociatia de proprietari. Ratele de cofinantare ale autoritatilor publice locale si asociatiilor de proprietari sunt calculate in functie de proportia in cladire a familiilor cu venituri reduse: 30 la suta contributia primariei si 10 la suta contributia asociatiei de proprietari, daca mai mult de jumatate dintre proprietarii din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 150 de euro; 20 la suta contributia primariei si 20 la suta contributia asociatiei de proprietari, daca mai mult de jumatate dintre proprietarii din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 350 de euro; 10 la suta contributia primariei si 30 la suta contributia asociatiei de proprietari, daca mai mult de jumatate dintre proprietarii din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 500 de euro.
Cinci dosare sunt in evaluare
In municipiul Zalau sunt 900 de blocuri construite inainte de 1989. La Directia Patrimoniu s-au prezentat aproximativ 25 de asociatii care au solicitat informatii si documente pentru includerea in programul de reabilitare si sunt in evaluare cinci dosare depuse in cadrul pogramului de reabilitare termica prin fonduri europene. „Unul dintre candidatii la alegerile parlamentare, care este si consilier local (nr. – Claudiu Birsan), sustine ca Zalaul nu a accesat fonduri pentru reabilitarea termica a blocurilor. Acest domn ar trebui sa stie ca, in 2010, cand partidul dansului era la guvernare, Primaria Zalau a finalizat demersurile pentru includerea in programul national de reabilitare a 13 blocuri de locuinte. Atat Primaria, cat si asociatiile de proprietari si-au indeplinit obligatiile financiare, asteptandu-se alocarea fondurilor de la bugetul de stat, respectiv Ministerul Dezvoltarii, pentru inceperea lucrarilor, ceea ce nu s-a intamplat”, a declarat primarul Radu Capilnasiu. Pentru cinci dintre asociatiile de locatari ale caror blocuri au fost cuprinse in programul national de reabilitare se face actualizarea dosarului, pentru a deveni beneficiari ai noului program de reabilitare termica.