Este un loc însemnat în care s-au luat decizii importante pentru natiunea româna din Transilvania si unde s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, spune Primaria din Oradea, poate si spre auzul autoritatilor din Salaj, care au refuzat constant sa sprijine reconstructia monumentului istoric
rn
În sedinta Consiliului Local Oradea de ieri, 26 aprilie, a fost supusa la vot alocarea unei sume importante pentru reabilitarea Casei memoriale "Iuliu Maniu" din Badacin, comuna Pericei.
rn
Sprijinul financiar vine în urma unui protocol de parteneriat încheiat între Primaria Oradea si Episcopia Greco-Catolica, în proprietatea careia se afla imobilul. Alesii locali din Oradea au aprobat proiectul privind sprijinirea cu suma de 233.000 lei a lucrarilor de reabilitare a Casei Memoriale "Iuliu Maniu", situata în Badacin.
"Scopul reabilitarii Casei memoriale "Iuliu Maniu" este de a celebra Centenarul si de a evidentia persoana marelui om politic ca parte a realizarii Marii Uniri din 1918. Este un loc însemnat în care s-au luat decizii importante pentru natiunea româna din Transilvania si unde s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918", se precizeaza într-un protocol de parteneriat încheiat între Primaria Oradea si Episcopia Greco-Catolic? de Oradea, care intra în vigoare începând cu data de 26 aprilie.
Casa memoriala "Iuliu Maniu" este un monument istoric memorial, fiind construita în anul 1879 de catre tatal marelui om politic, Ioan Maniu, descendent pe linie paterna din familia lui Simion Barnutiu, în satul Badacin, din comuna Pericei, la 5 kilometri de Simleu Silvaniei.
În raportul de specialitate anexat proiectului de hotarâre se mentioneaza ca la conacul de la Badacin s-au luat decizii importante pentru natiunea româna din Transilvania. "Aici s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918", arata raportul.
Iuliu Maniu si-a lasat casa parinteasca mostenire Bisericii Române Unite cu Roma. Imobilul a fost confiscat de autoritatile comuniste în anul 1947 si folosit ca depozit pentru îngrasaminte agricole. În anul 1998, Curtea Suprema de Justitie a României a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu si înlaturarea "pedepsei complementare a confiscarii averii".