Administrația Zalăului promite că n-o să fie un Mihai Viteazul stilizat în fața cinematografului Scala, ci va avea grijă ca statuia voievodului să respecte adevărul istoric. Cel puțin așa susține viceprimarul PSD, Teodor Bălăjel, care își dorește ca acest monument să fie pentru câteva sute de ani.
Concurs de proiecte pentru Mihai Viteazul călare
În ultima ședință de Consiliu Local, consilierii au aprobat cu 17 voturi pentru și patru abțineri, demararea concursului de proiecte pentru realizare, proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie pentru Amplasare monument de for public – statuia lui Mihai Viteazul şi amenajarea zonei din jurul acesteia, respectiv în zona de spațiu verde din fața cinematografului Scala.
Potrivit documentației primăriei, monumentul va fi format dintr-un personaj din material compozit calitativ, în postura de călăreţ (Mihai Viteazul călare pe cal, cu sabia în mână) și se vor urmări elementele de anatomie şi de ţinută ale ansamblului monumental. Statuia trebuie să fie orientată cu faţa spre centrul oraşului, conform documentaţiei Planului Urbanistic de Detaliu (PUD). Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul va avea înălţimea maximă de 10 metri, cu tot cu soclu. Aceasta va fi montată pe un soclu şi un postament din piatră naturală, iar în elaborarea şi prezentarea propunerilor nu este sugerat şi nu este impus un anumit tip de rezolvare plastică, autorii având deplină libertate de exprimare estetică în ceea ce priveşte datele operei de artă şi ale amenajărilor din jurul statuii, raportate la istoricul personajului reprezentat.
Pe soclul statuii se va inscripţiona în limba română următoarele: Mihai Viteazul / 1558-1601 /Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei.
Zona din jurul statuii va cuprinde o amenajare peisageră cu gazon şi arbuşti de înălţime medie şi joasă care să reziste pe întreaga perioada a anului, alei pietonale, mobilier urban de şedere, iluminat public şi arhitectural (atât al zonei studiate, cât şi de punere în valoare a statuii) şi plăcuţe informative/educative pentru public pe care se vor introduce informaţii despre Mihai Viteazul.
Pentru amenajările din jurul statuii se vor folosi pardoseli de exterior din piatră antiderapante şi soluţii peisagere cu vegetaţie joasă (gazon, arbuşti ornamentali) şi medie (tuia, buxus etc.).
Mobilierul urban (la alegere, în funcţie de soluţia propusă – bănci, coşuri de gunoi, stâlpi de direcţionare sau restricţionare acces dacă e cazul, iluminat public) va fi ergonomic, din materiale rezistente la intemperii. Termenul de realizare a obiectivului de investiţie este de 18 luni, din care 6 luni proiectarea şi 12 luni execuţia obiectivului, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Concursul este public, într-o singură etapă de evaluare a soluţiilor. Scopul declarat al concursului este selectarea celei mai bune soluţii artistice pentru realizarea, amplasarea şi modernizarea zonei din jurul acestui monument.
Vor fi premiate în bani proiectele care se vor clasa pe primele trei locuri, astfel:
– Premiul 1: câştigătorul concursului de soluţii prin atribuirea contractului pentru realizare, proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie pentru “Amplasare monument de for public – statuia lui Mihai Viteazul şi amenajarea zonei din jurul acesteia”
– Premiul 2: concurentul clasat pe locul 2 în ordinea punctajului primește 10.000 lei brut/TVA inclus,
– Premiul 3: concurentul clasat pe locul 3 în ordinea punctajului primește 5.000 lei brut/TVA inclus.
De precizat că cel care va câștiga acest concurs de proiecte va beneficia de aproximativ 500.000 de euro pentru realizarea statuii lui Mihai Viteazul călare în fața cinematografului Scala.
Contre între consilieri și viceprimarul Bălăjel
La sesiunea de dezbatere asupra proiectului, câțiva reprezentanți ai opoziției au avut de obiectat cu privire la proiect.
Liberalii au cerut mai multă transparență asupra investiției, ceea ce a dus la un schimb de replici aproape amuzant între viceprimarul Teodor Bălăjel și președintele PNL Zalău, Mihai Crișan, dar și cu alt consilier liberal, Gheorghe Bancea, vizavi de opoziția online a unor cetățeni din Zalău cu privire la oportunitatea construirii unei statui dedicată lui Mihai Viteazul în Zalău. Se pare că viceprimarul Zalăului a numărat efectiv persoanele care nu sunt de acord și nu depășeșc numărul 16, acesta fiind infim comparativ cu numărul total al cetățenilor care locuiesc în municipiu.
Reprezentanții liberali din Consiliul Local au insistat public și după ședință și au cerut administrației orașului să asculte și alte păreri.
”Având în vedere numeroasele discuţii iscate în rândul cetăţenilor pe această temă, consilierii liberali au solicitat iniţiatorilor proiectului, respectiv Primăriei Zalău, ca cetățenii să aibă posibilitatea să-și spună cuvântul în alegerea proiectului câștigător, mai precis ca soluțiile să fie făcute publice şi supuse unor dezbateri publice. De asemenea, au precizat ca şi fântâna existentă (realizată din sume importante) să fie integrată în amenajarea peisagistică. Ţinând cont de valoarea investiţiei, de aproximativ 500.000 de euro, acest proiect ar trebui să fie realizat la standarde de calitate aşteptate de cetăţeni”, au cerut reprezentanții liberali într-o postare pe pagina de Facebook.
Un alt consilier local, de data aceasta reprezentând USR-PLUS, Alin Guler, a adus în discuție oportunitatea cheltuirii a 500.000 de euro pentru o statuie, în vreme ce oamenii din zona străzii Simion Bărnuțiu pierd câteva zeci de locuri de parcare. Alin Guler a sugerat ca acești bani să fie cheltuiți pentru construirea unei parcări supraetajate care să suplinească lipsa locurilor de parcare în zonă.
Viceprimarul Teodor Bălăjel l-a contrazis pe colegul său din opoziție, aducând ca argument faptul că, după discuții aprofundate cu profesioniști în domeniu, constructori serioși pe care nu vrea să-i numească, i s-a spus că un astfel de demers ar însemna o cheltuială de 6.000-7.000 de euro pe loc de parcare, ceea ce ar fi insuficient.
”Total cheltuieli cu parking, împărțit la numărul de locuri de parcare cât are acel parking, ne duce undeva la 6000-7000 de euro, depinde de constructor. Și dacă o să împărțim noi 500.000 la 6.000 o să vedeți ce rezultă”, a spus viceprimarul Teodor Bălăjel
Replica a venit imediat din partea consilierului Alin Guler care a calculat 53 de locuri de parcare care ar putea fi construite, la sume maxime, din banii alocați pentru statuie.
Moștenirea viceprimarului Teodor Bălăjel
Probabil acest proiect este un proiect de suflet al viceprimarului Teodor Bălăjel, care îl vrea neapărat realizat în Zalău, astfel încât să dăinuie sute de ani. Viceprimarul este și președintele juriului de concurs, din care mai fac parte arhitecții Vlad Andrei Petre – Arhitect Şef la Direcţia de Urbanism, Ruxandra Pop – consilier Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, Rataiin-Aletta Popovici – arhitect şef al Consiliul Judeţean Sălaj și Corneliu Ştefan Zebacinschi – membru din exterior.
Tot din juriu fac parte Terezia Găvră – şef Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului și Dănuţ Cosmin Curea – director executiv Direcţia Tehnică, ambii din cadrul primăriei.
Un nume interesant în juriu este cel al sculptorului Alexandru Burlacu, membru din exterior. Prezența acestuia în juriu contrazice declarația viceprimarului Teodor Bălăjel, care ne asigură că nu vom avea un Mihai Viteazul stilizat. În urmă cu câțiva ani, sculptorul Alexandru Burlacu a fost protagonistul unei controverse artistice în anul 2019. Acesta a amplasat lângă Teiul lui Eminescu din Iași o sculptură metalică reprezentând un lup care a nemulțumit ieșenii, considerându-l neadecvat.
Oportunitate versus nemulțumiri
Proiectul a stârnit o mulțime de nemulțumiri în rândul zălăuanilor, încă de la anunțarea de către administrație a intenției construirii unei statui dedicată lui Mihai Viteazul. Cele mai multe păreri au fost vizavi de alegerea personajului, când Sălajul are personalități locale cunoscute care ar merita o statuie monumentală în municipiu, de la Simion Bărnuțiu la Ady Endre, de la Iuliu Maniu la Corneliu Coposu. Alte opinii vizau modul în care Mihai Viteazul ar fi tratat populația orașului în drumul său spre Guruslău, unii istorici susținând că voievodul ar fi ars din temelii vechiul târg.
În schimb, administrația orașului consideră că o statuie a lui Mihai Viteazul ar dezvolta atât simțul estetic, cât și simțul civic al zălăuanilor.
”Realizarea şi amplasarea monumentului va avea o însemnătate importantă în creşterea valorii cultural/educative şi estetice a Municipiului Zalău şi va constitui o parte importantă a identităţii istorice şi culturale a oraşului. Valoarea artistică şi culturală a monumentului va dezvolta simţul civic al locuitorilor Zalăului prin readucerea în memoria publică a personalităţii lui Mihai Viteazul”, motivează primăria în documentația depusă spre aprobare Consiliului Local.
Mihai Viteazul a fost un fel de Traian Basescu.A expoatat la sange taranii munteni pentru a strange bani cu care sa-si plateasca mercenarii.A inabusit mai multe rascoale si a chemat chiar turcii sa-i ,,calmeze,, pe rasculati.
Greșiți. Țăranii o chemat turcii, nu mai rezistati opresiunii si taxelor. Mihai trimisese trupe de cazaci pentru colectarea taxelor.
Vedeți ce au făcut și in Parcul Central! Are balta peste! Pe când și Vlad Țepeș , Ștefan cel Mare, Etc?
Sifonare de bani publici! Mai bine s-ar mai asfalta cate o stradă că drumurile sunt că după bombardament!
Daca erau cu adevarat destepti, cheltuiau 500k euro sa repara in suparare drumurile din orasu asta de 2 lei ca deja m-am saturat sa ma duc tot la 2-3 luni cu masina la mecanic sa imi schimbe piese la directie. O sa ma duc intr-o zi cu factura la nenea Ciunt
V-a deranjat 100.000 pt weselenyi,cica din bugetul primăriei, unguri…bozgori,ip trezea…500.000 euro sa o considerați pe gratis ,doar e 2/1 e tot cu cal….
Ai ramas fara medicamente?
Vezi ca faci un avc , si esti gata.
Altu goanga mancatoare de creier ar muri de flame in capul tau.
In fata la scala se putea amenaja o fântână arteziană frumoasa ,nu in mijlocul drumului așa cum s-a realizat cam toate proiectele din Zalău sunt făcute pe interese personale.Ar fii asa de greu sa se realizeze un sondaj și mai multe proiecte iar cetățeni să poată alege!.
Da, este greu. Asa nu ar putea profita unii
Va dezvolta simtul civic???? Ha ha ha. Pai tineretul nu stie ce si cum cu MV, iar restul stiu doar din filmele istorice realizate de Sergiu Nicolaescu, cu falsificarea grosolana a realitatii istorice. MV ne tre noua, ca altul de pe la noi nu-i bun.
Kossuth ar mere?C_am inteles ca si ala o mai otanjit osrece rumani.
Bah Adi, nu face pe prostu sau. nu ramai asa. Stii si tu bine ca nu are ce cauta MV in Zalau, mai ales pe atata banet si in situatia actuala economica. Este vorba de sifonare de bani, apoi istoric vorbind, nu a fost o fericire trecerea lui prin oras.
a,si o informatie pt crestinii care se leaga de filmele lui sergiu nicolaescu…crestinilor,nicolaescu a facut filme ARTISTIDE,nu filme DOCUMENTARE… si acuma,mars la dex,sa vedeti ce inseamna asta
Nu am gasit artistide. Si acum mars in clas 1. Buba este ca s-au vandut ca realitate istorica, dar na, unii”pricepe” mai greu.
Fiți voi primii, sălăjenii, care-l coborâți pe Mihai Viteazul de pe cal. Peste tot pe unde umblu acesta apare în eterna poziție, stând pe cal și cu un sceptru în mână de parcă era din oastea hunilor despre care știm că în majoritatea timpului stăteau pe cal… acolo mâncau, acolo dormeau etc. iar când coborau erau crăcănați. Găsiții o altă postură, de exemplu stând triumfător în picioare cu ambele mâini în șolduri, așa la vreo trei metri înălțime.
Mda, altu”intelijent”
Ce-ai bre cu calu’? Vrei sa scada comisionul ala amarat de 10 percente la 5 ?.Batar sa fie armasar.Sa aiba oaua(sic).Ase cum n_au “presarii” astia ai nostri de zalau.Dk ar avea,ar scrie un articol bazat pe izvoare istorice, care sa spuna cine a fost miticul cu adevarat.Domnitorul unirii my ass !!!
He he
Daca il lasati pe Balajel o sa iasa ca si fantanile arteziene
Salajul nu are personalități?
Dacă nu era Bălcescu, un istoric slăbuț si dupa Sergiu Nicolaescu, cu falsurile grosolane din filme, acest voievod nici nu era în cartea de istorie. Unire înseamnă că cele două state vor de bunăvoie sa fie unul. Nu mai vorbesc despre uciderea si jefuirea zalauanilor!
Simion Bărnuțiu ar fi o idee bună @
durere mare la crestinii alergici la Mihai Viteazul….respect pe initiatorii acestui proiect…cainii latra ,caravana trece…p.s. vad ca e plin de minoritari care ne invata istoria nationala…
Ne puteti lumina si pe noi!
Spuneti, cu argumente, de ce mihai si nu Bărnuțiu?
La palavre suntem tari. Sa vedem cultura. Pa aia cu unirea o poti lasa, citeste Istoria Transilvaniei de Ioan Aurel Pop si te convinge.
Geo:
1. Mihai e primul care a acordat drepturi românilor din Transilvania. De aia are statuie și la Oradea și la Cluj și la Tg Mureș.
2. Mihai i-a ajutat și pe austrieci care erau atacați la Viena și Mihai a blocat Dunărea astfel că Sinan Pașa a trebuit să vină din Austria inapoi in Oltenia să se bată să recupereze transportul pe Dunăre. Deci i-a ajutat pe austrieci să se refacă.
3. La 100 de la mortea lui Mihai, ideea lui de stat national e reluată de Ecaternia cea Mare care vrea cu proiectul Dacic să creeze un stat neutru intre Rusia, Austria și Imperiul otoman care are au dus vreo 12 războaie acolo.
4. Statul national român din 1919 e implinirea proiectului lui Mihai.
Aș zice că omul merită o statuie 🙂
a,si o informatie pt crestinii care se leaga de filmele lui sergiu nicolaescu…crestinilor,nicolaescu a facut filme ARTISTIDE,nu filme DOCUMENTARE… si acuma,mars la dex,sa vedeti ce inseamna asta
Vad ca insisti in prostia. Mai simt si o anumita doza de xenofobie si sovinism.
Așteptăm cu încredere construcția statuii. Cu siguranță vor fi și care se opun, știm din ce etnie + liberalii dar, noi suntem majoritari. D- le Bălăjel, spor la treabă !
Ha si cu o beserica, ca ne lipseste
Poate o pun si pe dancila!
Aveti cele mai puternice argumente, sunteti mai multi!
Pentru ca puteti..asa vrem si nu aveti ce face…pe scurt PSD.
Fără pic de stimă.
luis e din aceea etnie, îl înțeleg, tu ești probabil liberal, cam bătut în cap. Păi normal că majoritatea decide, așa a fost în orice regim !
Dacă întrebi oamenii vor vrea si statuia lui Antonescu si Sosoaca, sunt lucruri care nu se supun doctorului cu majoritatea.
Nu agreez nici un partid, detest doar prostia si minciuna la care PSD este lider, urmat îndeaproape de TOATE partidele.
Defectul meu ii ca mai citesc si nu almanahe si vorbesc cu argumente nu ca dvs. Încă nu a postat nimeni motivele pentru c apare mihai merita statuia,.
Oare de ce nu s-a propus si amplasarea unui grup statuar – Maniu – Barnutiu – Coposu, Gheorge Pop -Papiu?
Păi dacă citeai almanahe ștai că Mihai i-a bătut pe unguri la Guruslău. Acum ai înțeles motivul sau să ți-l desenez?
Văd că mulți care au postat aici au înțeles greșit postarea mea de mai devreme. Nu este greșit faptul că se dorește o statuie cu Mihai Viteazul ,dar este greșit proiectul ,a fost greșit și proiectul cu fântână arteziană de pe bulevard când spațiul verde din jurul statui trebuie conservat nu distrus prin trotuare cum se întâmplă în tot orasul .
Gombos Zoltan: Mihai a fost primul voievod care a acordat drepturi românilor din Ardeal când nu erau recunoscuți ca națiune. Poate de aia vrem statuia 🙂
Ai dreptate cu taxele, a fost obligat să lege țăranii ca să ducă războiul. Dar dacă Mihai nu ii taxa pentru război, i-ar fi taxat turcii.
Mihai i-a ajutat și pe austrieci care erau atacați la Viena și Mihai a blocat Dunărea astfel că Sinan Pașa a trebuit să vină din Austria inapoi in Oltenia să se bată să recupereze transportul pe Dunăre. Deci i-a ajutat pe austrieci să se refacă.
De ce nu statuia lui Traian sau alt general ROMAN, ca tot am fost la granita imperiului si ca sa nu uitam de origini !!!