Administrația Zalăului promite că n-o să fie un Mihai Viteazul stilizat în fața cinematografului Scala, ci va avea grijă ca statuia voievodului să respecte adevărul istoric. Cel puțin așa susține viceprimarul PSD, Teodor Bălăjel, care își dorește ca acest monument să fie pentru câteva sute de ani.

Concurs de proiecte pentru Mihai Viteazul călare

În ultima ședință de Consiliu Local, consilierii au aprobat cu 17 voturi pentru și patru abțineri, demararea concursului de proiecte pentru realizare, proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie pentru Amplasare monument de for public – statuia lui Mihai Viteazul şi amenajarea zonei din jurul acesteia, respectiv în zona de spațiu verde din fața cinematografului Scala.

Potrivit documentației primăriei, monumentul va fi format dintr-un personaj din material compozit calitativ, în postura de călăreţ (Mihai Viteazul călare pe cal, cu sabia în mână) și se vor urmări elementele de anatomie şi de ţinută ale ansamblului monumental. Statuia trebuie să fie orientată cu faţa spre centrul oraşului, conform documentaţiei Planului Urbanistic de Detaliu (PUD). Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul va avea înălţimea maximă de 10 metri, cu tot cu soclu. Aceasta va fi montată pe un soclu şi un postament din piatră naturală, iar în elaborarea şi prezentarea propunerilor nu este sugerat şi nu este impus un anumit tip de rezolvare plastică, autorii având deplină libertate de exprimare estetică în ceea ce priveşte datele operei de artă şi ale amenajărilor din jurul statuii, raportate la istoricul personajului reprezentat.

Pe soclul statuii se va inscripţiona în limba română următoarele: Mihai Viteazul / 1558-1601 /Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei.

Zona din jurul statuii va cuprinde o amenajare peisageră cu gazon şi arbuşti de înălţime medie şi joasă care să reziste pe întreaga perioada a anului, alei pietonale, mobilier urban de şedere, iluminat public şi arhitectural (atât al zonei studiate, cât şi de punere în valoare a statuii) şi plăcuţe informative/educative pentru public pe care se vor introduce informaţii despre Mihai Viteazul.

Pentru amenajările din jurul statuii se vor folosi pardoseli de exterior din piatră antiderapante şi soluţii peisagere cu vegetaţie joasă (gazon, arbuşti ornamentali) şi medie (tuia, buxus etc.).

Mobilierul urban (la alegere, în funcţie de soluţia propusă – bănci, coşuri de gunoi, stâlpi de direcţionare sau restricţionare acces dacă e cazul, iluminat public) va fi ergonomic, din materiale rezistente la intemperii. Termenul de realizare a obiectivului de investiţie este de 18 luni, din care 6 luni proiectarea şi 12 luni execuţia obiectivului, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Concursul este public, într-o singură etapă de evaluare a soluţiilor. Scopul declarat al concursului este selectarea celei mai bune soluţii artistice pentru realizarea, amplasarea şi modernizarea zonei din jurul acestui monument.

Vor fi premiate în bani proiectele care se vor clasa pe primele trei locuri, astfel:

– Premiul 1: câştigătorul concursului de soluţii prin atribuirea contractului pentru realizare, proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie pentru “Amplasare monument de for public – statuia lui Mihai Viteazul şi amenajarea zonei din jurul acesteia”

– Premiul 2: concurentul clasat pe locul 2 în ordinea punctajului primește 10.000 lei brut/TVA inclus,

– Premiul 3: concurentul clasat pe locul 3 în ordinea punctajului primește 5.000 lei brut/TVA inclus.

De precizat că cel care va câștiga acest concurs de proiecte va beneficia de aproximativ 500.000 de euro pentru realizarea statuii lui Mihai Viteazul călare în fața cinematografului Scala.

Contre între consilieri și viceprimarul Bălăjel

La sesiunea de dezbatere asupra proiectului, câțiva reprezentanți ai opoziției au avut de obiectat cu privire la proiect.

Liberalii au cerut mai multă transparență asupra investiției, ceea ce a dus la un schimb de replici aproape amuzant între viceprimarul Teodor Bălăjel și președintele PNL Zalău, Mihai Crișan, dar și cu alt consilier liberal, Gheorghe Bancea, vizavi de opoziția online a unor cetățeni din Zalău cu privire la oportunitatea construirii unei statui dedicată lui Mihai Viteazul în Zalău. Se pare că viceprimarul Zalăului a numărat efectiv persoanele care nu sunt de acord și nu depășeșc numărul 16, acesta fiind infim comparativ cu numărul total al cetățenilor care locuiesc în municipiu.

Reprezentanții liberali din Consiliul Local au insistat public și după ședință și au cerut administrației orașului să asculte și alte păreri.

”Având în vedere numeroasele discuţii iscate în rândul cetăţenilor pe această temă, consilierii liberali au solicitat iniţiatorilor proiectului, respectiv Primăriei Zalău, ca cetățenii să aibă posibilitatea să-și spună cuvântul în alegerea proiectului câștigător, mai precis ca soluțiile să fie făcute publice şi supuse unor dezbateri publice. De asemenea, au precizat ca şi fântâna existentă (realizată din sume importante) să fie integrată în amenajarea peisagistică. Ţinând cont de valoarea investiţiei, de aproximativ 500.000 de euro, acest proiect ar trebui să fie realizat la standarde de calitate aşteptate de cetăţeni”, au cerut reprezentanții liberali într-o postare pe pagina de Facebook.

Un alt consilier local, de data aceasta reprezentând USR-PLUS, Alin Guler, a adus în discuție oportunitatea cheltuirii a 500.000 de euro pentru o statuie, în vreme ce oamenii din zona străzii Simion Bărnuțiu pierd câteva zeci de locuri de parcare. Alin Guler a sugerat ca acești bani să fie cheltuiți pentru construirea unei parcări supraetajate care să suplinească lipsa locurilor de parcare în zonă.

Viceprimarul Teodor Bălăjel l-a contrazis pe colegul său din opoziție, aducând ca argument faptul că, după discuții aprofundate cu profesioniști în domeniu, constructori serioși pe care nu vrea să-i numească, i s-a spus că un astfel de demers ar însemna o cheltuială de 6.000-7.000 de euro pe loc de parcare, ceea ce ar fi insuficient.

”Total cheltuieli cu parking, împărțit la numărul de locuri de parcare cât are acel parking, ne duce undeva la 6000-7000 de euro, depinde de constructor. Și dacă o să împărțim noi 500.000 la 6.000 o să vedeți ce rezultă”, a spus viceprimarul Teodor Bălăjel

Replica a venit imediat din partea consilierului Alin Guler care a calculat 53 de locuri de parcare care ar putea fi construite, la sume maxime, din banii alocați pentru statuie.

Moștenirea viceprimarului Teodor Bălăjel

Probabil acest proiect este un proiect de suflet al viceprimarului Teodor Bălăjel, care îl vrea neapărat realizat în Zalău, astfel încât să dăinuie sute de ani. Viceprimarul este și președintele juriului de concurs, din care mai fac parte arhitecții Vlad Andrei Petre – Arhitect Şef la Direcţia de Urbanism, Ruxandra Pop – consilier Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, Rataiin-Aletta Popovici – arhitect şef al Consiliul Judeţean Sălaj și Corneliu Ştefan Zebacinschi – membru din exterior.

Tot din juriu fac parte Terezia Găvră – şef Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului și Dănuţ Cosmin Curea – director executiv Direcţia Tehnică, ambii din cadrul primăriei.

Un nume interesant în juriu este cel al sculptorului Alexandru Burlacu, membru din exterior. Prezența acestuia în juriu contrazice declarația viceprimarului Teodor Bălăjel, care ne asigură că nu vom avea un Mihai Viteazul stilizat. În urmă cu câțiva ani, sculptorul Alexandru Burlacu a fost protagonistul unei controverse artistice în anul 2019. Acesta a amplasat lângă Teiul lui Eminescu din Iași o sculptură metalică reprezentând un lup care a nemulțumit ieșenii, considerându-l neadecvat.

Oportunitate versus nemulțumiri

Proiectul a stârnit o mulțime de nemulțumiri în rândul zălăuanilor, încă de la anunțarea de către administrație a intenției construirii unei statui dedicată lui Mihai Viteazul. Cele mai multe păreri au fost vizavi de alegerea personajului, când Sălajul are personalități locale cunoscute care ar merita o statuie monumentală în municipiu, de la Simion Bărnuțiu la Ady Endre, de la Iuliu Maniu la Corneliu Coposu. Alte opinii vizau modul în care Mihai Viteazul ar fi tratat populația orașului în drumul său spre Guruslău, unii istorici susținând că voievodul ar fi ars din temelii vechiul târg.

În schimb, administrația orașului consideră că o statuie a lui Mihai Viteazul ar dezvolta atât simțul estetic, cât și simțul civic al zălăuanilor.

”Realizarea şi amplasarea monumentului va avea o însemnătate importantă în creşterea valorii cultural/educative şi estetice a Municipiului Zalău şi va constitui o parte importantă a identităţii istorice şi culturale a oraşului. Valoarea artistică şi culturală a monumentului va dezvolta simţul civic al locuitorilor Zalăului prin readucerea în memoria publică a personalităţii lui Mihai Viteazul”, motivează primăria în documentația depusă spre aprobare Consiliului Local.