Nu știu câți dintre voi ați luat Sălajul la pas în scopuri turistice, însă cei care vă încumetați veți fi surprinși în mod plăcut de ceea ce veți găsi în incursiunile voastre. Cel puțin din acest punct de vedere suntem norocoși. În zona noastră sunt multe vestigii istorice de mare însemnătate, precum și oaze de frumuseți naturale, cum este și aria protejată Grădina Zmeilor. Aceasta este o rezervație geologică, geomorfologică, peisagistică și, totodată, monument al naturii. Se află la aproximativ 9 km sud-est de Jibou și la 36 de km de Zalău, în comuna Bălan. Din punct de vedere fizico-geografic, Grădina Zmeilor se întinde pe 3 hectare, în cadrul Dealului Dumbrava sau Închieturi (cum este cunoscut de către oamenii locului), situat pe malul stâng al Râului Almaș. Până la Grădina Zmeilor, poți ajunge cu mașina. Traseul prin rezervație se face pe poteci cu piatră cubică sau pe scări de lemn. Poteca din pădurea de foioase este marcată, astfel încât turiștii să se poată orienta.

Rezervația în sine este un loc unic în Europa, specialiștii considerând că este un fund de mare cu roci vulcanice, în lume existând doar 3 astfel de locuri.

Geologic vorbind, zmeii sunt niște formațiuni stâncoase de gresii și conglomerate, aflate la baza Dealului Dumbrava. Înfățișarea lor actuală este datorată eroziunii cauzate de aer, apă, vegetație, dar și de factorul uman. Peisajul de poveste se află într-o continuă schimbare și, în timp, formațiunile stâncoase și-ar putea modifica forma sau ar mai putea pierde câțiva centimetri din înălțimea actuală. Tot în urma procesului de eroziune, zmeii au căpătat caracteristici antropomorfe sau zoomorfe, în timp primind și nume pe măsură: Zmeul și Zmeoaica, Fata Cătanei, Călugării, Căpitanul și Soldații, etc.

Dacă iubiți legendele și poveștile, ar trebui să știți că fiecare denumire a stâncilor este legată de ele. Pe cele două stânci gemene se odihneau Zmeii, înainte de a porni spre Dej, de unde se aprovizionau cu sare, spun localnicii. Una dintre cele mai frumoase legende care ține de rezervație se numește “Legenda Fetei Cătanii” și descrie o poveste de iubire dintre o fată și un soldat. Neacceptând dragostea celor doi, mama vitregă a fetei a blestemat-o pe tânăra care s-a prefăcut într-o stană de piatră.

Oamenii locului spun că, până prin anul 1971, când rezervația a fost afectată de alunecări de teren, “Fata Cătanei” avea forma unei fete cu părul lung, cu ulcior în mână și cu o doniță în spate.

În vecinătatea Grădinii Zmeilor se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic (lăcașuri de cult, castele, situri arheologice, zone de agrement) precum: biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului din Bălan, Grădina Botanică a Institutului de Cercetări Biologice din Jibou, Ansamblul castelului Wesselenyi, tot din Jibou, și situl arheologic de la Chendrea.