Forta de munca ieftina, dar calificata, o infrastructura care se imbunatateste prin accesarea de fonduri europene, precum si posibile facilitati fiscale – sunt cateva dintre argumentele prin care primarul orasului Cehu Silvaniei incearca sa atraga cat mai multi investitori in localitate.
Perioada de criza se rasfrange direct si asupra bugetelor locale. Edilii sunt pusi in situatia de a gestiona bugete mai mici si, totodata, trebuie sa faca fata numarului tot mai mare al persoanelor care solicita ajutor social in urma disponibilizarilor masive. Iar pentru o situatie delicata, una dintre putinele solutii este de a atrage cat mai multe investitii in localitati.
Strategia de dezvoltare a economiei locale din Cehu Silvaniei pleaca de la elementele care pot sa conduca la cresterea competitivitatii:
1. Incurajarea cresterii economice la nivel de firma, din perspectiva productivitatii si a cifrei de afaceri, stiut fiind ca gradul de bunastare la nivel local este dat de suma bunastarii actorilor individuali.
2. Stimularea si sustinerea investitiilor in sectoarele cheie ale economiei locale, in scopul cresterii competitivitatii si a gradului de ocupare a acestora.
3. Identificarea unor noi sectoare de activitate si localizarea spatiala a acestora.
4. Asigurarea fortei de munca cu calificari cerute de profilul firmelor care isi desfasoara activitatea in zona.
5. Stabilirea, sustinerea si mentinerea parteneri-atelor in elaborarea si aplicarea strategiei.
6. Intarirea capacitatii institutionale in plan local.
Ce ofera orasul Cehu Silvaniei?
• Terenuri propice pentru privatizare
• Forta de munca bine pregatita mai ales in domeniul mobilei si al confectiilor
• Toata gama de utilitati
• Accesibilitatea in crestere la coridoarele de transport moderne catre pietele europene
Orasul Cehu Silvaniei, este situat in nord-vestul tarii, in nordul judetului Salaj, aproape de limita cu Maramuresul si Satu Mare, avand vecini comuna Salatig la Sud, comunele Hodod la Vest, Benesat la Est, Somes Uileac la Nord.
Situat la 34 km de Zalau, orasul, impreuna cu cele patru localitati componente – Horoatu Cehului, Motis, Nadis si Ulciug, formeaza o unitate administrativa cu o suprafata totala de 67,77 km patrati, situata din punct de vedere geografic la contactul Depresiunii Salaj si al Culmii Salajului cu Depresiunea Guruslau.
“La nivelul executivului orasului exista toata deschiderea pentru a acorda facilitati potentialilor oameni de afaceri interesati sa investeasca in zona. Iar aceste inlesniri ar putea viza chiar reduceri la taxe si impozitele locale, in functie de amploarea afacerii” – Andrei Varga, primarul orasului Cehu-Silvaniei