Joi, 5 septembrie 2019, primarul municipiului Zalau, Ionel Ciunt, a sustinut o conferinta de presa in sala de sedinte a Primariei Municipiului Zalau. In cadrul conferintei, dl. primar a facut referire la sumele alocate din bugetul local unitatilor de invatamant din sistemul de stat de pe raza municipiului.
rn
In deschidere a fost prezentat numarul unitatilor de invatamant de stat (o cresa, 12 gradinite, 7 scoli gimnaziale, 9 licee), respectiv 29 de unitati, in care invata 12.490 de elevi, pentru care au fost alocate sume din bugetul local. De asemenea, in municipiu functioneaza si unitati de invatamant particulare, respectiv doua gradinite cu 100 de copii si 3 scoli postliceale cu 449 de cursanti si extensii ale universitatilor.
In ultima perioada, Serviciul Monitorizare Unitati de Invatamant din cadrul institutiei a efectuat verificari in toate unitatile de invatamant din municipiu. Toate unitatile indeplinesc conditiile si se afla intr-o situatie corespunzatoare pentru inceperea anului scolar 2019-2020.
– Toate unitatile au autorizatie sanitara de functionare;
– Toate unitatile au autorizatie de functionare ISU, cu exceptia a 3 unitati care sunt in procedura de autorizare, respectiv Colegiul Tehnic "Alecsandru Papiu Ilarian", Scoala Gimnaziala "George Cosbuc", Scoala Gimnaziala "Corneliu Coposu" – sala de sport. In urma verificarilor ISU au fost facute recomandari pentru o serie de lucrari, pentru care Primaria Zalau a alocat suma de 421.5 mii lei.
rn
In acest an scolar, din bugetul local s-au alocat sume pentru:
rn
1. Stimulente financiare
Aceste stimulente se acorda la inceperea anului scolar pentru stimularea performantelor scolare, elevilor care au obtinut distinctii la etapele judetene si interjudetene ale competitiilor scolare.
Numarul de elevi care beneficiaza de aceste stimulente este de 834 si 74 de echipe, din care fac parte 516 elevi. in total, 1350 de elevi beneficiaza de stimulente financiare. Suma totala repartizata este de 140.000 lei.
rn
2. Burse scolare
In acest an se mentine acordarea celor 4 tipuri de burse: sociale, studiu, performanta si merit. 1620 de elevi beneficiaza de aceste tipuri de burse, valoarea totala fiind de 1.240.000 lei.
rn
3. Rechizite
Din bugetul local se aloca 100 ron/elev/an scolar, pentru ca parintii sa nu mai fie nevoiti sa adune fondul clasei.
Din aceasta suma se pot achizitiona consumabile si obiecte de inventar (xerox, copiatoare, calculator). in anul scolar 2018-2019 s-au alocat 1.040.000 lei, iar in anul scolar 2019-2020 s-au alocat 1.258.000 lei.
rn
4. Burse
Pentru elevii care au obtinut premii la olimpiadele si concursurile nationale si internationale, precum si pentru profesorii indrumatori, a fost alocata suma de 50.000 lei.
Premiile vor fi acordate cu ocazia Zilei Educatiei – 5 octombrie.
rn
5. Gratuitate la transportul in comun
Primaria Municipiului Zalau acorda gratuitate pentru toti elevii si studentii care calatoresc cu mijloacele de transport in comun.
Suma alocata este de 1.945.000 lei.
6. Transportul cadrelor didactice care lucreaza la unitatile de invatamant din municipiu, dar au domiciliul in alta localitate
O medie de 65 de cadre didactice fac naveta spre unitatile de invatamant din municipiu. Suma alocata este de 116.000 lei.
rn
7. Centrul Judetean de Excelenta
Pentru Centrul Judetean de Excelenta, din bugetul local a fost alocata suma de 551.000 lei. In ceea ce priveste functionarea acestui Centru, anul trecut au fost inscrisi in Centrul Judetean de Excelenta 750 de elevi, care au fost coordonati de 48 de profesori. 135 din acesti elevi au luat premii la nivel judetean, 66 au participat la concursuri nationale, iar 46 din acestia au luat premii la concursurile nationale. 6 din ei au fost premiati si la concursurile internationale.
rn
8. Reparatii curente si obiecte de inventar
Pentru acest capitol a fost alocata suma de 488.000 lei.
rn
9. Investitii in infrastructura scolara
La acest capitol sunt alocate sume pentru reparatii capitale, reabilitari si dotari cu material didactic. In municipiu, 6 unitati de invatamant beneficiaza de proiecte europene, pentru care o parte din sumele necesare reabiliarii lor implica si cofinantare de la bugetul local. Cele sase unitati sunt: Liceul de Arta "Ioan Sima", Liceul Sportiv "Avram Iancu", Liceul Ortodox "Sfantul Nicolae", Liceul Reformat "Wesselenyi", Liceul Tehnologic "Mihai Viteazul" si Cresa Meses.
Totalul sumelor alocate pentru unitati de invatamant sunt 44.66.000 lei, din care 21.240.000 lei din bugetul local si 23.426.000 lei surse atrase din fonduri europene.
"Acestea sunt lucrurile pe care am dorit sa le transmit celor care platesc taxe si impozite la Primaria Municipiului Zalau. Este de datoria noastra sa-i informam cat se poate de bine pe cetatenii municipiului vizavi de cheltuirea banului public. Banii alocati pentru infrastructura scolara si in educatie sunt investitii, si nu orice fel de investitii, ci care aduc pe termen mediu si lung cea mai buna si sigura dobanda.", a declarat la final, primarul Ionel Ciunt.