Luni, 30 mai, este prima zi de desfășurare a testării standardizate, iar primii elevi sălăjeni care vor susține aceste teste standard, la matematică, sunt elevii claselor a III-a, a V-a și a VI-a de la Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău, Școala Gimnazială ”Horea” din Șimleu Silvaniei, Școala Gimnazială nr.1 Valcău de Jos, Școala Gimnazială ”Gheorghe Șincai” Bobota.
Vă reamintim că, potrivit Ordinului Ministerului Educației, în programul-pilot de testare standardizată sunt cuprinse doar 7 unități de învățământ din Sălaj, pentru elevii tuturor claselor, mai puțin pentru elevii din anii terminali – clasele a VIII-a și a XII-a. Scopul testării este acela de a stabili nivelul de competențe ale elevilor la finalul anului școlar.
Cele șapte unități sălăjene sunt Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” Zalău, Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău, Școala Gimnazială ”Horea” din Șimleu Silvaniei, Liceul Teoretic ”Ion Agârbiceanu” din Jibou, Școala Gimnazială nr.1 Valcău de Jos, Școala Gimnazială ”Gheorghe Șincai” Bobota și Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” din Hida.
La nivel național, estimarea Ministerului este că 100 de mii de elevi sunt testați în cadrul acestui program-pilot, care vor da câte două teste în zile diferite.
Elevii claselor I-VII din școlile alese de Ministerul Educației pentru testarea standardizată pilot vor susține testarea pe dispozitive electronice la limba română și matematică, iar elevii claselor a IX-a – a XI-a susțin la limba română și, în funcție de filieră, profil și specializare, disciplina care se susține la examenul național de bacalaureat, ca probă obligatorie a profilului, matematică sau istorie.
Calendarul testării standardizate
Matematică/Istorie – 30 mai: Clasele a III-a, a V-a și a VI-a; 31 mai: Clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a; 2 iunie: Clasele I, a X-a și a XI-a
Limba română – 3 iunie: Clasele a III-a, a V-a și a VI-a; 6 iunie: Clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a; 7 iunie: Clasele I, a X-a și a XI-a; 8 iunie: Reprogramări pentru sesiunile de testare care nu s-au putut efectua.
Testarea standardizată se organizează în timpul orelor de curs, pe dispozitive electronice care trebuie conectate la internet pentru a accesa platforma Brio. Elevii claselor primare vor avea la dispoziție 30 de minute pentru a rezolva testul, iar cei de gimnaziu și liceu, câte 60 de minute. Accesarea sesiunii de testare se va face folosind pagina dedicată, accesibilă în orice browser web. Elevii vor fi îndrumați de un cadru didactic, care va acorda asistență tehnică. Accesarea platformei de testare se realizează online, de pe orice dispozitiv electronic – calculator, laptop, tabletă, smartphone.
Dacă există elevi care nu pot susține testarea în ziua programată, aceștia vor putea reprograma sesiunea de testare, în urma unei solicitări pe care o pot face către directorul unității școlare.
Criteriile după care a stabilit Ministerul Educației unitățile de învățământ din fiecare județ au fost – un colegiu/liceu cu profil pedagogic, o unitate de învățământ gimnazial din mediul urban mare (municipiu), o unitate de învățământ gimnazial din mediul urban mic, o unitate de învățământ liceal din mediul urban mic, o unitate de învățământ gimnazial din mediul rural mic, o unitate de învățământ gimnazial din mediul rural mare, o unitate de învățământ liceal din mediul rural.