Arheologii Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau se intrec in aparitii editoriale. Dupa Ioan Bejinariu si Horea Pop, care si-au lansat cartile in perioada precedenta, ieri a venit randul Sandei Bacuet Crisan, care aduce in atentia cunoscatorilor doua lucrari de specialitate: „Cultura Starcevo – Cris in Depresiunea Simleului” si „Neoliticul si eneoliticul timpuriu in Depresiunea Simleului”.
Dupa cum ne-a declarat chiar autoarea, cele doua carti includ, de fapt, fragmente din teza sa de doctorat, ce „reprezinta prima monografie care repertorizeaza si descrie cele mai importante situri neolitice din Salaj, descoperite la Pericei, Port, Zauan, Giurtelecu Simleului, Doh si Marca”. Prima dintre lucrari – a precizat Sanda Bacuet – trateaza neoliticul timpuriu, iar cea de-a doua valorifica descoperirile datate in neoliticul tarziu.
Despre toate acestea a vorbit, ieri, cu ocazia lansarii, prof.univ.dr.Gheorghe Lazarovici, de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Resita, care a subliniat in cuvantul sau importanta popularizarii descoperirilor arheologice, in special cu ajutorul Internetului. El a atras atentia, totodata, asupra pericolului superficialitatii in munca de salvare de pe terenurile ce urmeaza sa fie ocupate de diverse constructii, apreciind ca, in aceste cazuri, „nu este bine sa fim zgarciti cu banul public”.