Arheologii Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau se intrec in aparitii editoriale. Dupa Ioan Bejinariu si Horea Pop, care si-au lansat cartile in perioada precedenta, ieri a venit randul Sandei Bacuet Crisan, care aduce in atentia cunoscatorilor doua lucrari de specialitate: „Cultura Starcevo – Cris in Depresiunea Simleului” si „Neoliticul si eneoliticul timpuriu in Depresiunea Simleului”.
Dupa cum ne-a declarat chiar autoarea, cele doua carti includ, de fapt, fragmente din teza sa de doctorat, ce „reprezinta prima monografie care repertorizeaza si descrie cele mai importante situri neolitice din Salaj, descoperite la Pericei, Port, Zauan, Giurtelecu Simleului, Doh si Marca”. Prima dintre lucrari – a precizat Sanda Bacuet – trateaza neoliticul timpuriu, iar cea de-a doua valorifica descoperirile datate in neoliticul tarziu.
Despre toate acestea a vorbit, ieri, cu ocazia lansarii, prof.univ.dr.Gheorghe Lazarovici, de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Resita, care a subliniat in cuvantul sau importanta popularizarii descoperirilor arheologice, in special cu ajutorul Internetului. El a atras atentia, totodata, asupra pericolului superficialitatii in munca de salvare de pe terenurile ce urmeaza sa fie ocupate de diverse constructii, apreciind ca, in aceste cazuri, „nu este bine sa fim zgarciti cu banul public”.
Prima monografie neolitica din Salaj
Articole
Zi cu emoții: Azi aflăm dacă intrăm de tot în Schengen de la 1 ianuarie 2025
Aflăm astăzi dacă România intră și terestru în Spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025. Decizia de ridicare a verificărilor la frontierele terestre Schengen pentru Bulgaria și România este primul punct pe ordinea de zi a Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne. În prezent, România este inclusă în Spațiul Schengen doar maritim și aerian. Săptămâna trecută, guvernul olandez a anunțat că va susține cele două țări în acest demers. În ceea ce privește aderarea României la…
Mai mult...465 de parlamentari vor legifera în următorii patru ani. Cei mai mulți, aleși în București
Parlamentul României va fi format, în mandatul 2024-2028, din 331 deputați și 134 de senatori. Județul Sălaj are șase mandate de parlamentari. La nivel național, cea mai mare reprezentativitate o au locuitorii Capitalei, cu 42 de demnitari. Cel mai mic număr de parlamentari au județele Giurgiu și Ialomița – câte cinci parlamentari fiecare. Sălajul a trimis în Parlament patru deputați și doi senatori. Biroul Electoral Central (BEC) a prezentat rezultatul final al alegerilor parlamentare care au avut…
Mai mult...