Prim-ministrul Dacian Cilos – salajeanul care a salvat Romania din criza politica declansata anul trecut

imagine-articol08_52826

 

Salajeanul Dacian Ciolos a fost numit prim-ministru al Romaniei in noiembrie 2015, o perioada extrem de tensionata la nivel national. In 30 octombrie avea loc tragedia din clubul Colectiv, soldata cu 64 de morti si aproape 200 de raniti. Nemultumirea publica privind neglijenta autoritatilor, care a facut posibila aceasta tragedie, s-a concretizat in proteste de strada. Se cerea inlaturarea guvernarii PSD. A urmat demisia lui Victor Ponta in 4 noiembrie. Pe fondul unei contestari la scara nationala a clasei politice, Dacian Ciolos, un tehnocrat cu o imagine foarte buna, a fost numit sa faca o echipa de guvernare neangajata politic. 

“Dupa parerea mea, in aceasta etapa, pentru a rezolva problema guvernarii si pentru a avea garantia ca vom avea o imbunatatire neta a performantei clasei politice, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, cum spunem de multe ori; o persoana curata, adica care sa nu fi fost implicata in niciun fel de scandaluri, o persoana integra, o persoana care a dovedit practic ca stie sa gestioneze sisteme si situatii complicate (…) si asupra careia nu planeaza niciun dubiu”, declara presedintele Klaus Iohannis atunci cand l-a desemnat pe Dacian Ciolos ca premier al Romaniei, precizand ca alegerea sa vine „dupa consultări cu partidele politice, cu societatea civilă şi cu foarte mulţi oameni care au fost în stradă”. Premierul Dacian Ciolos s-a nascut la Zalau, dar are originile in comuna salajeana Pericei, unde il mai are pe bunicul sau si unde vine adesea in vizita. Dacian Ciolos are 45 de ani si este de profesie inginer agronom. A absolvit Liceul Agricol din Simleu Silvaniei, dupa care a urmat cursurile Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, obtinand diploma de inginer horticultor in 1994. Si-a continuat studiile in Franta, unde a facut un master la École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier, pentru ca apoi sa obtina si un doctorat la Institutul National de Cercetari Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier. Ascensiunea lui Ciolos a fost una treptata. Din 1995 până în 1999 s-a ocupat de mai multe proiecte de dezvoltare rurală pentru judeţul Argeş, ulterior fiind avansat pentru perioada noiembrie 1999 – decembrie 2001 în funcţia de coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă si rurală la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA în cooperare cu Asociaţia Naţionala de Dezvoltare Agricola – ANDA, Franţa. stop_coloana

În intervalul 2002 – 2003 a lucrat la Comisia Europeană, iar din ianuarie 2005 a fost cooptat în Ministerul Agriculturii, unde a deţinut mai multe funcţii, de la consilier al ministrului până la cea de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În octombrie 2007, Cioloş l-a înlocuit la cârma ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe Decebal Traian Remeş, funcție pe care a deținut-o până în ianuarie 2009, când s-a format Guvernul Boc.
In perioada 2010 – 2014 a fost comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020. În 2014, Dacian Cioloş a fost la un pas sa obtina un nou mandat de comisar european, însă Guvernul condus de Victor Ponta a optat pentru Corina Creţu.

Cu premierii Ciolos si Maniu,
comuna Pericei devine unicat

Numirea lui Dacian Ciolos in funtia de premier al Romaniei in 10 noiembrie 2015 face comuna Pericei unica in istoria Romaniei. Este pentru prima data cand o comuna da doi prim-ministri: Iuliu Maniu si Dacian Ciolos. Mai mult, acestia sunt numiti in functii in contexte asemanatoare, la exact aceeasi data, la 87 de ani distanta: 10 noiembrie 1928, Iuliu Maniu, 10 noiembrie 2015, Dacian Ciolos.
Coincidentele nu se opresc aici. Dacian Ciolos a fost numit prim ministru de un presedinte cu origini nemtesti, Klaus Iohannis, dupa o buna perioada de instabilitate politica. Iuliu Maniu a fost numit sef al Guvernului tot de un conducator neamt, si tot in contextul unei situatii politice instabile, cauzata de criza regala, cand Romania a ramas o buna perioada fara rege, pe de o parte, si disputa intensa intre ardeleni si munteni pe teme religioase, pe de alta parte.