Oamenii de afaceri salajeni i-au propus premierului solutii pentru economia judetului

Dupa intalnirile cu reprezentantii adminstratiei locale, premierul Dacian Ciolos a avut vineri seara si o intalnire de doua ore cu reprezentantii mediului de afaceri din Salaj. Organizata la initiativa Clubului Oamenilor de Afaceri din Salaj, intalnirea, desfasurata la Brilliant Parc, a fost axata exclusiv pe discutii privind problemele cu care se confrunta mediul de afaceri privat si pe propunerile oamenilor de afaceri pentru imbunatatirea acestuia.
Propunerile inaintate premierului
de reprezentantii mediului de afaceri
Dupa ce i-au multumit premierului ca a acceptat intalnirea, oamenii de afaceri salajeni i-au inmanat lui Dacian Ciolos, prin intermediul presedintelui organizatiei, Vasile Gavrila, lista cu principalele probleme si propuneri ale Clubului Oamenilor de Afaceri din Salaj.
Se cere sprijinul direct din partea premierului pentru companiile private, in special mici si mijlocii, considerate motorul economiei romanesti.
Alocarea de fonduri suplimentare din partea Guvernului, simplificarea procedurilor de atragere a fondurlor europene si reducerea timpului de aprobare a acestora au fost o alta solicitare a mediului de afaceri din Salaj.
Simplicarea si reducerea fiscalitatii, mai ales fiscalitatea pe munca, s-a regasit si ea pe lista doleantelor.
Oamenii de afaceri salajeni au propus, de asemenea, restructurarea administratiei de stat si reducerea numarului de asistati sociali si a ajutoarelor sociale, sugerand gasirea de metode prin care sa fie incurajata munca.
Lista de propuneri subliniaza si nevoia de sprijin guvernamental si emiterea de legi in domeniul invatam‘ntului pentru calificarea fortei de munca tinere (scoli profesionale pentru industrie, scoli sanitare pentru domeniul sanitar etc.)
In plus, oamenii de afaceri salajeni au cerut programe clare si alocarea de fonduri pentru infrastructura in transporturi, punctand situatia proiectelor Centura Zalaului si Autostrada Mihaesti – Surplacu de Barcau, tronsonul salajean al Autostrazii Transilvania.
Angajamentele premierului fata de
propunerile oamenilor de afaceri din Salaj
Premierul Dacian Ciolos a raspuns punctual la fiecare din problemele invocate, iar consilierul de stat Ionel Danca si ministrul Fondurilor Europene, Dragos Cristian Dinu, care l-au insotit, au raspuns in detaliu in special la punctele privind atragerea de fonduri europene, simplificarea si reducerea fiscalitatii, infrastuctura si proictele care vizeaza Salajul.
Cat priveste sprijinul Guvernului pentru intreprinderile mici si mijlocii, Dacian Ciolos a declarat ca din 2017 vor fi alocate anual 50 milioane de euro pentru intreprinderile private care fac investitii intre 1 si 5 milioane de euro, din Fondul de garantare pentru credite de investitii si ajutoare de stat. Premierul a vorbit si despre ajutoare de stat de 100 de milioane lei pentru companii care angajeaza someri sau tineri. Prim-ministrul a anuntat la Zalau ca, incepand cu 2017, se va schimba Codul Fiscal si se va simplifica fiscalitatea. Una din prevederile noului Cod Fiscal va fi scutirea de impozit pe profitul reinvestit, a declarat Dacian Ciolos.
Acesta a mai anuntat ca este pregatit deja un set de legi care se vor supune dezbaterii si aprobarii in viitorul Parlament, privind restructurarea administratiei de stat, urmarindu-se eliminarea influentei politice, reducerea activitatilor paralele si, implicit, numarul de persoane si birocratia.
Dacian Ciolos a afirmat ca in prezent se analizeaza si modificarea legii invatamantului, in scopul de a crea programe de pregatire pentru meseriasi, care sa faca practica in intreprinderi private si care sa poata fi selectati si chiar angajati inca din timpul scolii. stop_coloana
Autostrada prin Salaj este proiect prioritar
in Master Planul pentru transport
Infrastructura de care dispune judetul a fost un punct important pe ordinea de zi la intalnirea oamenilor de afaceri salajeni cu premierul Dacian Ciolos. Premierul sustine ca exista fonduri suficiente pentru infrastructura, dar nu exista suficiente companii serioase, pregatite sa execute toate lucrarile in timp scurt, de la studiul de fezabilitate pana la proiectul tehnic de executie si apoi executia propriu zisa. Multe proiecte sunt blocate in justitie din cauza legilor actuale, de care unii constructori abuzeaza, au punctat cei prezenti.
Concret, cat priveste Centura Zalaului, aceasta se va finaliza in cel mult trei ani si va fi executata de CNAIR, parte a fostului CNADR, a anuntat Dacian Ciolos.
Premierul a precizat ca Master Planul in domeniul infrastructurii este aprobat de Uniunea Europeana si nu mai poate fi schimbat, indiferent cine vine la putere, mentionand ca trebuie respecate inclusiv prioritatile si graficele de executie. Aici, prim-ministrul a subliniat ca in Romania vor fi demarate mai multe proiecte de autostrazi, intre cele prioritare aflandu-se tronsoanele Mihaesti – Suplacu de Barcau (segmentul care traverseaza Salajul), Sibiu – Ramnicu V‘lcea – Pitesti, Sibiu – Brasov, Ploiesti – Comarnic.
Nume importante din economia Salajului au promisiunea
lui Dacian Ciolos ca solutiile lor vor fi luate in considerare
Ultima parte a intalnirii a fost marcata de o sesiune de intrebari si propuneri venite din sala, din partea unor cunoscuti oameni de afaceri salajeni, intre care Sandu Tamba, Vasile Padurean, Petru Ciobanca, Maria Haller, Gheorghe Stanciu si Dumitru Blaga.
Premierul, consilierul de stat si ministrul Fondurilor Europene au raspuns la problemele ridicate si au promis ca vor lua in considerare toate propunerile venite din partea oamenilor de afaceri salajeni. Pe de alta parte, Dacian Ciolos le-a multumit celor prezenti pentru oportunitatea de a afla, direct de la principalii contribuabili la bugetul de stat, ce ar trebui facut pentru imbunatatirea mediului de afaceri, asa incat companiile si salariatii sa castige mai bine.
Vasila Gavrila,
prsedinte COAS