Primul trimestru din 2024 va aduce o continuare a creșterilor de prețuri în România, anticipează managerii din economia autohtonă.

Cele mai puternice scumpiri vor avea loc în zona comerțului cu amănuntul, în condițiile în care prețurile alimentelor sunt deja greu de suportat pentru o mare parte dintre români.

În același timp, activitatea economică se anunță modestă în primele trei luni ale anului în curs, fapt ce va pune în continuare probleme Guvernului în asigurarea echilibrelor macroeconomice.

Campioni la creșteri de prețuri

Managerii de întreprinderi din economia românească nu văd cu prea mult optimism evoluțiile prețurilor și ale avansului economic în primele trei luni ale anului în curs.

Astfel, managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul în perioada ianurie-martie 2024, conform anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2024, publicate de Institutul Național de Statistică.

Asta în condițiile în care România a avut a doua cea mai ridicată rată anuală a inflației din Uniunea Europeană, în ultima decembrie 2023, potrivite datelor publicate de Eurostat.

Rata anuală a inflației a fost în decembrie 2023 de 7% în România, pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum – IAPC, folosit de Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene, pentru a stabili nivelul inflației în mod unitar în toate țările blocului comunitar.

Evoluția este una ascendentă, de la nivelul de 6,9% consemnat în luna precedentă pentru țara noastră.

Iar BNR a avertizat deja că majorarea fiscalității va aduce o nouă creștere a inflației în România la începutul anului curent.

Scumpiri pe linie

Nu doar în zona comerțului cu amnuntul sunt așteptate creșteri de prețuri. Potrivit managerilor din economia românească, și pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni.

De asemenea, în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora.

Nu în ultimul rând, conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere în sectorul terțiar (zona de servicii).

Evoluție economică modestă

Evoluția economică, în schimb, va fi una modestă. În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice.

Conform estimărilor din luna ianuarie 2024, și cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o relativă stabilitate în aceeași perioadă.

Iar în activitatea de construcţii se va înregistra în primul trimestru din 2024 o scădere moderată a volumului producţiei.

Cât privește industria prelucrătoare, managerii din domeniu preconizează o relativă stabilitate a volumului producţiei, pentru intervalul de timp amintit.

INS precizează că ancheta de conjunctură indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de instituție.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Sursa ziare.com