Presedintii sectiilor de votare organizate pentru referendum in judetul Salaj au cerut masiv retragerea de pe lista Biroului Electoral Judetean in ultimele zile.
rn
Pâna marti, 42 din cele 312 persoane selectate sa fie presedinti ai birourilor electorale a sectiilor de votare au facut cereri prin care se retrag din aceasta pozitie.
Fenomenul se manifesta la scara uriasa in toata tara. Nu exista judet in care presedintii sectiilor de votare sa nu se retraga masiv, in proportii mult mai mari decat in Salaj.
Fostul viceprimar al Zalaului si fost subprefect al Salajului, Claudiu Barsan, ne explica fenomenul prin presiunea creata asupra celor desemnati, avand in vedere raspunderea care ii revine presedintelui unei sectii de votare. Lipsa mijloacelor de siguranta la vot si raspunderea penala pentru nereguli ii sperie pe oameni, desi sunt platiti cu 1.000 de lei pentru activitatea pe perioada referendumului. Dar si aici este o problema. Referendumul se va desfasura pe parcursul a doua zile, iar 1.000 de lei ar fi fost si in situatia in care s-ar fi derulat intr-o singura zi.
"Principalele doua motive sunt, pe deoparte retributia – vor primii bani mai putini, iar munca este dubla -, pe de alta parte frica de presiuni. Planeaza destul de multe suspiciuni asupra modului ’n care se va desfasura scrutinul. Aici ma refer la anularea masurilor de precautie privind eliminarea volului multiplu. In consecinta, oamenii prefera sa stea deoparte, decat sa riste probleme cu implicatii penale", sustine liderul PNL Zalau, consilier municipal Claudiu Barsan.
Din experienta pe care o au cei care au fost in astfel de pozitii de presedinte de sectie de votare, reiese ca vor trebui sa stea treji 48 de ore (cele doua zile de referendum), pentru a se asigura ca nu se intampla ceva ce i-ar putea aduce in situatia de a da declaratii la politie. Oamenii isi fac socoteala si le iese ca cei 1.000 de lei impozabili nu mai sunt atat de tentanti.