Coalitia de guvernare PSD-ALDE nu-si poate permite sa atinga UDMR nici cu o floare, sprijinul partidului maghiar in Parlament este esential
rn
Ministrul Educatiei, Valentin Popa, a demisionat ieri, dupa ce a avut loc o discutie la Palatul Parlamentului cu presedintele PSD, Liviu Dragnea.
Demisia a venit în contextul în care presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat cu o zi inainte, miercuri, la Parlament, ca protocolul de colaborare parlamentara cu PSD este în vigoare, dar formatiunea maghiara nu deschide „niciun subiect” pâna când Guvernul nu ”rezolva” problema ordonantei simple privind predarea limbii române la clasele primare de maghiara. Ordonanta intrata in vigoare odata cu inceputul anului scolar prevede ca elevilor de la clasele cu predare in limba maghiara li se preda Limba romana de catre un profesor de specialitate, nu de invatator.
rn
Cum a pus piciorul in prag liderul UDMR,
Kelemen Hunor, si cum a obtinut acesta
promisiuni de la Dragnea si Tariceanu
rn
“n declaratia de miercuri referitoare la functionarea protocolului prin care UDMR s-a angajat sa sustina guvernarea PSD-ALDE, preesedintele formatiunii maghiare, Kelemen Hunor, a fost foarte transant.
„Nu e vorba de reînoire, noi am semnat pentru patru ani si daca nu întrerupe cineva e în vigoare. Noi facem o analiza în fiecare sesiune. În acest moment, eu am spus ca pâna nu se rezolva problema aceea din ordonanta simpla din august, acel articol privind predarea limbii si literaturii române în scoala generala în clasele primare, nu putem sa deschidem niciun alt subiect (…) Sper ca în aceasta saptamâna se va rezolva si atunci, sigur, putem lua prioritatile legislative si ale lor si ale noastre, le putem discuta. Pâna atunci, nu”, a spus Kelemen Hunor, la Parlament, întrebat daca mai exista protocol PSD-UDMR.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pe 22 septembrie ca ministrul Educatiei nu a spus coalitiei despre ordonanta simpla privind predarea limbii române în scolile cu predare în limba minoritatilor. Acesta a adaugat atunci ca are asigurari de la Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu ca problema va fi rezolvata.
„Ne-am întâlnit si am vorbit de când a început sesiunea parlamentara despre un singur subiect. Despre acel articol care a fost introdus de ministrul Educatiei în Ordonanta simpla din august privind educatia si legea educatiei si care prevedere predarea limbii si literaturii române într-un mod neprofesionist. 55.000 de copii sunt afectati. Noi am cerut anularea acestui articol printr-o OUG", a spus Hunor in Parlament
Întrebat daca Liviu Dragnea i-a promis ca va anula acest articol din ordonanta simpla emisa de ministrul Educatiei, Kelemen Hunor a raspuns afirmativ. "Am vorbit cu Liviu Dragnea si am vorbit cu Calin Popescu Tariceanu despre acest subiect. Deci cunosc amândoi acest subiect si au zis ca se va rezolva. Punct."
rn
Guvernul Dancila a adoptat ieri o Ordonanta
de urgenta pentru a repara relatiile cu UDMR
rn
Guvernul a adoptat ieri, dupa demisia ministrului Educatiei, o Ordonanta de urgenta privind desfasurarea orelor de limba româna la clasele cu predare în limbile minoritatilor, revenindu-se la forma anterioara a reglementarii. Învatatorii pot preda Limba româna
"A fost pe ordinea suplimentara a sedintei un proiect de OUG de la MEN care a fost adoptat. Practic s-a stabilit ca predarea limbii române în învatamântul primar la clasele cu predare în limbile minoritatilor nationale se va face cu cadrele didactice de la clasele respective. Practic, se revine la situatia de dinainte de ordonanta simpla 9/2018", a anuntat purtatorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul sedintei de Guvern de ieri.
Acesta a precizat ca Ministerul Educatiei a fost reprezentant în sedinta Executivului de un secretar de stat, în urma demisiei lui Valentin Popa din fruntea ministerului.
rn
Kelemen Hunor: "Am reusit!"
rn
„Am reusit! La cererea noastra, Guvernul a abrogat articolul din ordonanta din august, care discrimina elevii din clasele maghiare. Din nou, profesorii maghiari predau limba româna!”, a scris ulterior liderul UDMR, Kelemen Hunor, pe Facebook.
Hunor a declarat de altfel ca ministrul Valentin Popa a luat doua decizii în ultimele trei saptamâni cu care UDMR nu a fost de acord, reclamând faptul ca Uniunea nu a fost consultata.
„Articolul introdus de ministrul Educatiei în august în ordonanta simpla si care da un raspuns la problemele învatarii limbii române în scolile cu predare în limba materna a fost un pas gresit, o greseala uriasa, a fost actiunea singulara a ministrului. Nu exista nici un argument profesional si politic pentru a sustine o astfel de schimbare. Trebuie anulat acest articol si am cerut OUG, nu trebuie sa lasam asa lucrurile. Ministrul, prin faptul ca s-a suparat, ca s-a gândit la o solutie neprofesionala, a creat o problema politica", a afirmat Kelemen Hunor.
rn
Ministrul demisionar Valentin Popa spune ca
Limba româna si România nu sunt de negociat;
toti copiii din tara trebuie sa stie limba româna
rn
Valentin Popa sustine ca limba româna si România nu sunt de negociat, precizând ca solicitarea UDMR de modificare a ordonantei privind desfasurarea orelor de limba româna la clasele cu predare în limbile minoritatilor are un scop politic.
“Consider ca limba româna si România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predarii limbii române la aceste clase de catre învatatorii care sustin orele în limbile minoritatilor nationale. Solicitarea UDMR are un scop politic si este mai degraba centrata pe profesor decât pe elev. Toti copiii din România trebuie sa cunoasca limba româna pentru a avea o sansa sa traiasca si sa munceasca în România”, a spus fostul ministru al Educatiei, Valentin Popa, printr-un comunicat de presa.
rn
Fostul ministru spune ca a vazut in Harghita elevi
maghiari care nu stiu nici sa salute in limba romana
rn
Valentin Popa, învestit în functia de ministru al Educatiei la finele lunii ianuarie, a mai precizat ca în ultimii 28 de ani nimeni nu a luat vreo masura pentru ca acesti copii sa învete mai bine limba româna, iar prima încercare de acest gen este “imediat” abrogata.
“Am fost la deschiderea anului scolar în judetul Harghita si am intrat în trei clase a V-a si a VI-a si am încercat sa dialoghez cu elevii în limba româna, însa fara nici un fel de succes. Nici când am plecat si am spus la revedere, elevii nu au raspuns, decât dupa ce li s-a tradus si au repetat salutul dupa profesoara de la clasa. Acesti elevi facusera în conformitate cu programa timp de cinci – sase ani câte patru ore de limba româna pe saptamâna platite de statul român suplimentar, peste salariul de baza al învatatorilor”, a mai adaugat Valentin Popa.
Totodata, Valentin Popa a invitat toti parlamentarii sa viziteze astfel de clase, pentru a vedea nivelul de cunoastere a limbii române capatat de elevi într-un sistem care se doreste “a fi conservat”.