Cei sapte vor "refondarea" UE in interesul cetatenilor, respectarea valorilor statului de drept si a institutiilor democratice în tarile membre si eliminarea pericolului reprezentat de politicienii populisti, care distrug Uniunea

rn

Fostul prim-ministru tehnocrat Dacian Ciolos, care a servit si in calitate de comisar european in executivul Uniunii Europene, anunta o miscare politica europeana alaturi de partidul presedintelui francez Emmanuel Macron, de Matteo Renzi, Guy Verhofstadt si alti lideri politici cu greutate in Europa.
Fondatorul Miscarii România Împreuna (RO+), Dacian Ciolos, este alaturi de alte sase figuri politice europene in lansareaq, unei miscari politice europene prin intermediul unui articol-manifest intitulat „Sa trezim Europa“, publicat în ziarul francez Liberation.
„La un secol dupa Primul Razboi Mondial, când Europa e confruntata cu diviziunile interne, refuzam sa fim o generatie adormita. Trebuie sa facem ceva acum sau proiectul european îsi va pierde avântul. Cu opt luni înainte de alegerile ce le vor permite cetatenilor din 27 de tari sa aleaga Europa pe care o vor, lansam un apel: propunem sa refondam Europa pentru a raspunde asteptarilor cetatenilor si a propune noi idei pentru proiectul european“, scrie în manifestul publicat de Liberation si semnat de Christophe Castaner (seful partidului lui Emmanuel Macron), Guy Verhofstadt (fost premier belgian si liderul ALDE), Matteo Renzi (fost premier italian), Albert Rivera (presedintele partidului spaniol de centru Ciudadanos), Joseph Muscat (premierul din Malta), Alexander Pechtold (presedintele unui partid olandez) si Dacian Ciolos, fondatorul partidului Miscarea România Împreuna.
În articolul „Sa trezim Europa“, cei sapte lideri politici anunta o noua miscare la nivelul Uniunii Europene, prin care cer „O Europa mai puternica“ si sustin chiar si o reformare a tratatelor UE, daca va fi cazul.
Manifestul semnat de Dacian Ciolos subliniaza nevoia de dialog în interiorul Uniunii Europene, o mai puternica integrare a statelor membre si încetarea marilor diviziuni interioare ale Uniunii, pe tema migratiei si pe problematica economica.
Textul manifestului face referire si la respectarea valorilor statului de drept si a institutiilor democratice în tarile membre UE si subliniaza ca unul dintre marile pericole la adresa UE sunt liderii populisti, pentru care Uniunea este doar un accident al istoriei si pe care acesti politicieni ar dori-o distrusa.
Totodata, articolul din Liberation vorbeste si despre asteptarile tot mai putin îndeplinite ale cetatenilor UE, care îsi doresc de la Bruxelles mai putine reguli si standardizari si mai multa actiune.