Reprezentanții PMP din Regiunea de Nord-Vest s-au reunit duminică la Zalău într-o conferință regională și au discutat cu conducerea națională despre pașii următori pe care îi au de făcut. Întâlnirea are loc la puțin timp după ce PMP și-a decis noua conducere, europarlamentarul Eugen Tomac revendicându-și prin vot președinția, în defavoarea lui Cristian Diaconescu. A fost și o reașezare a partidului pe liniile politice anterioare, deoarece Cristian Diaconescu negocia cu AUR o eventuală colaborare.

De ce a venit Eugen Tomac la Zalău?

Președintele PMP Eugen Tomac a vrut să se întâlnească și cu presa locală, pentru a clarifica unele aspecte cu privire la situația actuală în care ne aflăm, în relație cu evenimentele din țara vecină, invadată de militari ruși.

”În această perioadă plină de provocări uriașe este esențial să facem tot ce ne stă în putință ca oameni pentru a-i susține pe cei aflați în dificultate. De altfel, la nivelul partidului, fără a exagera, am creat un grup de lucru care, zi de zi, strânge ajutoare pentru cei afectați de un război inutil și fără sens pe care l-a declanșat Federația Rusă într-un stat vecin nouă”, și-a început Tomac declarațiile la Zalău.

”Consecințele acestui atac declanșat de Kremlin sunt uluitoare. În primul rând că avem pentru prima dată după cel de-al doilea război mondial o mobilizare militară și atacuri fără precedent și, din acest punct de vedere, este foarte bine că suntem în NATO, suntem în Uniunea Europeană, ne-am aliniat măsurilor pe care le-a impus și aplicat Federației Ruse. Ele produc deja efecte în Federația Rusă. Vedem cum se simt aceste efecte și-n economia lor”, amai spus Tomac. El a reliefat și faptul că războiul are efecte și la noi și susține că va veni cu o serie de propuneri legislative pe care statul trebuie să le ia pe domeniile energetice și agricultură pentru ca populația României să nu fie afectată prea tare.

Acest război nu se va încheia foarte curând

Cel puțin așa consideră liderul PMP. El spune că devine din ce în ce mai limpede că Putin nu vrea să încheie conflictul, având în vedere tentativele repetate ale liderilor europeni de negociere, care au eșuat. Tomac avertizează faptul că acest lucru ne va afecta direct prin numărul mare de refugiați care vor continua să vină la noi. Dacă până acum a fost valul de refugiați care au vrut să se pună la adăpost în fața războiului, liderul PMP spune că de acum vin refugiații care au rămas fără nimic, cei care chiar au nevoie de asistență.

Pe de altă parte, Tomac susține că România nu va fi un stat atacat de către Rusia: ”Nu cred că în demența sa Putin își dorește să declanșeze al treilea război mondial, pentru că asta ar însemna un atac asupra României sau a oricărui stat membru NATO”.

PMP își păstrează obiectivul unirii cu Republica Moldova

Un alt punct atins de liderul PMP a fost cel al unirii cu Republica Moldova, un obiectiv care rămâne pe agenda partidului, mai ales în condițiile actuale. Europarlamentarul spune că această temă nu se suprapune cu încercarea Moldovei de a adera la Uniunea Europeană, așa cum s-a văzut recent, când președintele Maia Sandu a depus cererea de aderare și a solicitat o accelerare a procesului de aderare. Tomac spune că la Bruxelles se știe că în Republica Moldova trăiesc un milion de cetățeni români care, implicit, sunt și cetățeni ai Uniunii Europene și că, în contextul actual, când Federația Rusă vrea să redeseneze frontierele, procesul de aderare a Moldovei trebuie accelerat. Însă în paralel se militează pentru unirea cu România și susține că mingea e în terenul moldovenilor de peste Prut, ei trebuie să ia decizia politică de a face acest pas.

UE are trei restanțe față de România

Europarlamentarul Eugen Tomac a atins și subiectul Schengen, o problemă cu care se confruntă România și care ar trebui reparată.

”Parlamentul European de două ori a votat o rezoluție prin care cere statelor membre să nu mai blocheze accederea noastră în spațiul Schengen, și vechea Comisie Europeană și actuala Comisie Europeană cere să fie deblocată acest dosar. Este o nedreptate ce ni se întâmplă legat de spațiul Schengen, dintr-un motiv foarte simplu: pentru că de mai bine de zece ani îndeplinim toate criteriile pentru a adera la spațiul Schengen. În plus, în această perioadă, am demonstrat că putem gestiona foarte eficient frontiera Uniunii Europene. Am avut în aceste zile un comportament exemplar de stat european responsabil, care este capabil, într-un moment de criză, să protejeze frontierele UE”, susține Eugen Tomac. Însă blocajul vine de la încăpățânarea unui singur stat, Olanda, iar Tomac crede că ar trebui făcute presiuni pentru ca acest stat să nu se mai opună.
Tomac mai spune că, deși noi, ca țară, am făcut tot ce ni s-a cerut pentru a ne dovedi un partener bun, Uniunea Europeană are trei restanțe față de noi: includerea României în spațiul Schengen, renunțarea la Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV) pe justiție, precum și aderarea României la zona euro.

Mea culpa față de cei rămași în PMP Sălaj

În ceea ce privește relaționarea președintelui PMP Eugen Tomac cu cei rămași în filiala sălăjeană, acesta a recunoscut că a făcut alegeri greșite în trecut. Recunoașterea greșelilor de calcul politic e cu trimitere la creditul pe care l-a acordat fostului senator Cristian Lungu, pe care l-a susținut în defavoarea lui Adrian Popan, acesta din urmă rămânând în partid chiar dacă a fost dat la o parte.

”Din greșeli trebuie să înveți. Nu vreau să acuz pe nimeni, nici să spun că un coleg sau altul a luat decizii proaste. Pentru că noi, toate deciziile pe care le-am luat, le-am luat prin votul majorității la nivel central. Este clar că în județul Sălaj avem un potențial foarte mare dar nu am găsit formulele cele mai potrivite pentru a obține rezultate bune”, a spus Eugen Tomac. Și a mai precizat că acum este foarte important ca membrii pe care i-a pierdut partidul să fie convinși să se întoarcă.