Bode vede in modificarile Codului Penal „cea mai dura lovitura pentru Romania”
Deputatul salajean Lucian Bode, proaspat reales in urma cu 10 zile presedinte al PDL Salaj, si-a luat in serios rolul de principal reprezentant al opozitiei in Salaj si a luat la bani marunti vineri „noianul de legi importante” ce au trecut saptamana trecuta prin Parlament. Bode a apreciat aceasta perioada ca facand parte dintr-o „istorie fara pre-cedent in Parlamentul din Romania” si a numit-o „sapta-mana neagra a democratiei din Romania”. „Codul Penal a fost masacrat, legea pentru Rosia Montana a picat la vot, legea amnistiei pentru infractori a fost retrasa, legea lobby-ului a fost amanata, televiziunea publica a fost decapitata….si asta nu e totul!”, a sintetizat deputatul PDL din Salaj, „Am trait sa vedem in Parlamentul Romaniei actiuni ale USL care trag Romania, din pacate, cu multi ani in urma. Au reusit sa decredibilizeze Romania in ochii partenerilor nostri europeni, iar efectele sunt grave”, mai opineaza Lucian Bode.

PDL sugereaza ca puterea isi pune la adapost clientela politica
„Modificarile Codului Penal, care au fost realizate intr-un mare secret, reprezinta, fara doar si poate, cea mai dura lovitura pentru Romania”, sustine Lucian Bode. In opinia acestuia, pretextul pentru modificarea Codului Penal a fost o initiativa legislativa din 2011, care prevedea eliminarea din Codul Penal a unei prevederi declarate neconstitutionale. „Practic, parlamentarii USL au schimbat definitia conflictului de interese, au scos actele administrative din sfera sa, au micsorat pedeapsa maxima de la 5 la 3 ani, au scos parla-mentarii, presedintele si profesiile liberale (primarii si sefii de Consilii Judetene fiind inclusi in aceasta categorie pentru ca sunt ordonatori de credite), din randul functionarilor publici, au micsorat termenul prescriptiei speciale si au marit la maxim perioada in care un inculpat care isi acopera prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei”, explica Bode. Miza majora a modi-ficarilor este, potrivit democrat liberalului salajean, scoaterea parlamentarilor din randul functionarilor publici, acestia nemaiputand fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici, cum ar fi abuzul in serviciu sau conflictul de interese.
O alta miza, sustine parlamentarul Lucian Bode, este scoaterea actelor administrative din sfera Conflictului de interese. „Scotand actele administrative din sfera con- flictelor de interese, practic aceasta institutie juridica a fost golita de continut”, explica Bode, adaugand ca „primarii sau ministrii nu mai pot fi acuzati de conflict de inte-rese”. „Un contract de achizitie publica (care este act adminis-trativ bilateral), o hotarare de consiliu, o dispozitie de primar, ordin de ministru sau un contract administrativ asa cum sunt majoritatea celor inche-iate de autoritatile publice, intra toate in categoria actelor administrative, care tocmai au fost scoase din sfera conflic-telor de interese”, mai spune presedintele democrat – libe-ralilor din Salaj.
Lucian Bode mai spune ca „prin cea de-a doua lege de modificare a Codului Penal, trecuta cu 266 de voturi pentru si 32 impotriva, deputatii majoritatii negre au redefinit conflictul de interese, astfel incat alesii locali – primari, consilieri sau sefi de Consilii Judetene, dar si ministrii – sa scape de raspundere penala atunci cand, folosindu-se de functia lor, iau o decizie in avantajul lor sau al familiilor”. Este vorba, in principal, de atribuirea de contracte din bani publici, pentru care nu vor mai fi obligati sa dea nicio explicatie, pentru ca au fost exclusi din categoriile care intra sub incidenta conflictului de interese sub paravanul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor administrative.
Lucian Bode a precizat in cadrul conferintei de presa de vineri ca PDL a depus joi, 12 decembrie, doua contestatii la Curtea Constitutionala, care ataca articolul 253 din Codul Penal (conflictul de interese) asa cum a fost votat marti in Camera Deputatilor, dar si articolul 147 – Cod Penal (definitie functionar public) si articolul 309 – Cod Penal (referitor la prejudiciul cauzat prin comiterea de infractiuni) prin semna-turile a 50 de deputati. Curtea Constitutionala va analiza con-testatiile in luna ianuarie 2014.