Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic, sărbătorită anual între 4 și 10 octombrie, a fost marcată, pentru al 18-lea an consecutiv, prin proiectul ”Cu mic, cu mare… prin Univers”, în câteva unități de învățământ din Zalău și din județ, pentru a celebra contribuțiile științei și tehnologiei spațiale.
Ediția din acest an a adus în prim-plan tema ,,Spațiul și schimbările climatice”, pentru a evidenția rolul pe care îl joacă explorarea spaţiului în îmbunătăţirea înţelegerii şi gestionării climei Pământului.
La Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian“ Zalău, Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” Zalău, Liceul de Artă ”Ioan Sima” Zalău, Școala Gimnazială “Simion Bărnuțiu” Zalău, Școala Gimnazială “Mihai Eminescu“ Zalău, Școala Gimnazială Nr.1 Aghireș, Școala Gimnazială Nr.1 Lozna, Școala Gimnazială Nr.1 Letca, Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 Zalău, Grădinița cu Program Prelungit “Prichindel“ Jibou, elevii și preșcolarii, alături de cadrele didactice, au învățat lucruri utile despre spațiu, natură, climă, viață prin minunatele și ingenioasele proiecte pe care le-au creat în aceste zile.
”În această perioadă, elevii și profesorii de la Colegiul Tehnic <Alesandru Papiu Ilarian> din Zalău, împreună cu unitățile de învățământ partenere în proiectul educațional Cu mic, cu mare, …prin Univers!, au realizat postere, machete, prezentări PPT, referate și creații literare tematice, reunite sub forma unei expoziții amenajate la parterul Colegiului nostru. Continuând tradiția, și-n acest an, școlile implicate în proiect marchează acest eveniment important pentru întreaga umanitate. Felicitări tuturor celor implicați în proiect, elevi și profesori coordonatori!”, scrie echipa de proiect.
credit foto: API Zalău/ Liceul de Artă Zalău/ Grădinița cu PP nr. 1 Zalău
Proiectul ”Cu mic, cu mare, …prin Univers!” a fost organizat pentru prima dată în anul 2006, iar de atunci, anual, preșcolari, elevi și cadre didactice marchează săptămâna spațiului cosmic prin proiecte inedite. Proiectul născut în Sălaj este înscris în calendarul Ministerului Educației și a ajuns, iată, la vârsta majoratului, reușind să captiveze atenția tuturor prin autenticitatea lucrărilor și să stimuleze imaginația și creativitatea elevilor.