Presa scrisă din Sălaj: O privire asupra evoluției și impactului asupra comunității

Imagine WhatsApp 2025-03-09 la 15.01.41_b9972ed3

 

Într-o eră digitală în care internetul și rețelele sociale au devenit principalele surse de informare, presa scrisă își păstrează totuși un loc important în județul Sălaj. În ciuda provocărilor pe care le întâmpină, are în continuare un rol esențial în educația și conștiința publică.

Și în județul Sălaj, ca și în restul țării, presa scrisă se confruntă cu numeroase provocări, de la scăderea tirajelor, ca urmare a creșterii accesului la informații online, mulți cititori orientându-se către variante digitale, până la schimbările în consumul de media, tineretul preferând sursele de informare rapide, iar consumul de știri prin intermediul rețelelor sociale devenind mult mai popular.

În ciuda dificultăților, presa locală continuă să joace un rol vital. Aceasta informează cetățenii despre evenimentele locale, susține dezvoltarea comunității și oferă o platformă pentru discuții publice.

Pe măsură ce internetul câștigă teren, presa scrisă se reinventează și caută noi forme de supraviețuire.

Ziarul „Meseșul”, la centenar

Gazeta culturală și informativă „Meseşul” a apărut la Zalău, la 31 ianuarie 1925. Inițiatorul proiectului editorial a fost profesorul Leontin Ghergariu, ziarul apărând sub îngrijirea unui comitet, redactor-responsabil fiind Remus Roșca. Periodicul a fost tipărit la tipografia „Luceafărul” din Zalău. Din martie 1926, „Meseșul” a devenit gazetă culturală a despărțământului central al „Astrei” din județul Sălaj, redactor-responsabil fiind Leontin Ghergariu. La sfârșitul anului 1931, periodicul și-a sistat apariția, fiind afectat de criza economică mondială.

Joi, 6 martie, Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj a găzduit o conferință prilejuită de împlinirea a 100 ani de la apariția primului număr al ziarului „Meseşul”. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă – Zalău, cotidianul „Magazin Sălăjean” și Asociația Jurnaliștilor din Sălaj. Conferința susținută de istoricul Marin Pop și jurnalistul Daniel Mureșan a fost urmată de o dezbatere privind rolul și importanța presei actuale în societatea românească, moderată de Daniel Săuca, președintele Asociației Jurnaliștilor din Sălaj.

Evenimentul, unul binevenit, a fost un bun prilej pentru a ne aminti de rolul esențial al presei în societate, dar și de faptul că aceasta continuă să existe, în ciuda tuturor provocărilor.

Graiul Sălajului”, cel mai longeviv ziar din județ


Se împlinesc, în 2025, 79 de ani de ani de la apariția primului număr de ziar sub sigla Graiul Sălajului, ceea ce ne transformă în cel mai vechi brand care activează la nivelul județului. Avem de-a face cu o moștenire importantă, atât din punct de vedere istoric, cât și cu o tradiție pe care am reușit să o perpetuăm până în prezent – suntem cel mai vechi ziar și suntem cel mai important nume din presa sălăjeană.
Potrivit unui studiu publicat în „Acta Mvsei Porolissensis”, anuarul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, nr. VI, 1982, studiu semnat de Valentin Daraban și Doru E. Goron și intitulat „Contribuții la istoria presei românești în Sălaj”, „Graiul Sălajului – organ de luptă democratică, apare la Zalău în 4 august 1946, săptămânal în patru pagini. Apare sub îngrijirea unui comitet și este tipărit la tipografia”Luceafărul” din Zalău. Același studiu arată că primele două numere ale gazetei apar sub denumirea de Sălajul nou. Începând cu nr. 3 din 18 august 1946, gazeta va purta denumirea Graiul Sălajului. Denumirea se va păstra aceeași până în anul 1949.

Noua serie Graiul Sălajului apare imediat după Revoluția din 1989, primul număr văzând lumina tiparului în 30 decembrie 1989. Condițiile economice grele și situația politică oarecum instabilă au determinat apariția ziarului, în prima fază, ca săptămânal în patru pagini. Dar, începând cu data de 1 martie 1990, Graiul devine cotidian, cu cinci apariții săptămânal. Încă într-o perioadă nesigură din punct de vedere financiar, Graiul păstrează apariția în doar patru pagini. Este tipărit de Întreprinderea Poligrafica Cluj, dar la Tipografia Zalău. Încă de pe prima pagină, redactorii anunță trecerea ziarului la apariția cotidiană și publică un articol programatic prin care își declară independența de oricare partid politic: „Încă de la prima sa ediție, ziarul nostru și-a înscris pe frontispiciu că este independent și dorește să rămână, și în continuare, independent! Să nu fie nici finanțat și nici subordonat nici unei forțe politice, ci să acționeze numai și numai în consens cu opinia publică sălăjeană și cu conștiința propriului colectiv redacțional”.

Iar această poziție adoptată de primii redactori de la Graiul Sălajului a rămas până astăzi.

Aproape 4 milioane de vizitatori unici pe site într-un an

Și, pentru că presa trebuie să se adapteze vremurilor, pe lângă varianta tipărită a ziarului a apărut și site-ul graiulsalajului.ro.

Iar dacă ediția tipărită ne-a consacrat ca fiind unicul ziar din Sălaj cu o istorie de aproape 80 ani, ediția online ne confirmă faptul că publicația are încă o amprentă serioasă în piață, are prezent și, mai important, are viitor!

Statisticile ne plasează în Top 30 al celor mai accesate site-uri de ziare din țară. De altfel, Graiul Sălajului este singurul cotidian din județ măsurat de Trafic.ro.

Cifrele ne arată că, într-un an, site-ul graiulsalajului.ro are aproape 4 milioane de vizitatori unici. Această cifră subliniază popularitatea publicației și rolul său esențial ca sursă de informare pentru cititorii din județul Sălaj și nu numai.

Iar pentru toate acestea, vă mulțumim vouă, cititorilor noștri!

Și, dacă se vorbește despre dispariția presei, se vorbește și despre dispariția jurnaliștilor. Ar fi mare păcat! Meseria de jurnalist reprezintă nu doar o profesie, ci și o vocație, o chemare către adevăr și integritate, care ar trebui să capteze atenția tinerelor generații. În contextul actual, ar fi chiar benefic ca unii dintre tinerii de astăzi să fie atrași de acest domeniu, având în vedere impactul pe care jurnalismul l-ar putea avea asupra formării opiniei publice și asupra dezvoltării unei societăți informate și responsabilizate.

1 thought on “Presa scrisă din Sălaj: O privire asupra evoluției și impactului asupra comunității

  1. A scrie și descrie doar bagatele, aia nu e presă! A fi formator de opinie, a lumina mintea lumii, a o face să gândească, să judece cu propriile simțuri , nu să rumege informații gata prelucrate. În foamea asta de subiecte, a aborda chestiunile principale, importante, vitale ale vieții cotidiene, ale întamplărilor lumii care ne afectează, aia înseamnă cât de cât presă! Cu obediențe, horoscop săptămânal , cu buletine meteo și pe ici, pe colo a mai lăuda câte o oficialitate cum că face pentru ceea ce este plătit ca să facă, aia nu-i presă! A scris cineva despre violențele din Capitală, despre imixtiunile unora sau altora în bunul mers al țării? Luminarea minții națiunii nu se face cu știri despre bătăi, accidente, scandaluri, violuri, evaziuni, crime și furtișaguri! Astea oarecând erau tratate la rubrica ,,Fapt Divers,,…Că d-aia n-are ursul coadă!

Comments are closed.