Senatoarea Kovács Irina Elisabeta a fost premiată de către Liceul Romano-Catolic Rákóczi Ferenc al II-lea din Târgu Mureș cu premiul care se acordă anual personalităților care au contribuit la reînființarea acestuia.

Premiul „Rákóczi” a fost instituit în anul 2019, ca omagiu adus personalităților care îl primesc, iar festivitatea de premiere a fost organizată la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Târgu Mureș.

La ediția din acest an a fost premiată sălăjeanca noastră, alături de alte trei personlități importante pentru comunitatea maghiară și romano-catolică.

”În 2014, la dorința comunității romano-catolice și a reprezentanților cultului romano-catolic din Târgu Mureș, a fost înființată această școală care, din nefericire, a fost ulterior desființată printr-o hotărâre judecătorească. În calitate de secretar de stat al Ministerului Educației Naționale, împreună cu alți factori de decizie, am avut o contribuție importantă în elaborarea documentelor care au permis reînființarea în condiții legale a unității de învățământ. Precizez că a fost dorința expresă a comunității locale ca această școală să funcționeze. În ultimii ani, școala din Târgu Mureș a devenit un simbol al învățământului în limba maghiară și nu am făcut decât să respectăm dorința exprimată de părinți, elevi și reprezentanții Bisericii Romano-Catolice. În același timp cu Liceul Romano-Catolic, pe exact aceleași prevederi legale, s-a născut o școală geamănă, respectiv pe bază de ordin de ministru a fost înființat exact în aceleași condiții și Liceul Teologic Ortodox „Antim Ivireanul” din Timișoara. Din punctul meu de vedere, este un câștig foarte mare pentru sistemul de învățământ din România faptul că liceul a fost reînființat, din respect față de toate comunitățile religioase și etnice care au dreptul să studieze conform dorințelor celor care fac parte din comunitate. Mă bucur că am primit acest premiu ca recunoaștere a activității mele de sprijinire a reînființării școlii din Târgu Mureș. A fost o ceremonie impresionantă, care ne-a făcut să ne simțim apreciați pentru ceea ce am făcut”, a precizat pentru Graiul Sălajului senatoarea Kovács Irina Elisabeta.

Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât premierea a avut loc chiar de ziua de naștere a reprezentantului sălăjean în Senatul României, în 16 aprilie. Premiul „Rákóczi” constă într-o medalie de argint, o plachetă de cristal gravată cu numele premiantului, precum și o diplomă de onoare reprezentând simbolic aprecierea și valoarea personalităților din comunitatea maghiară care sunt premiate.

În cadrul ceremoniei a fost prezentat un laudatio în care au fost amintite meritele senatoarei. Kovács Irina Elisabeta s-a născut la Jibou, unde a făcut și școala, până la facultate, pe care a urmat-o la Cluj-Napoca, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Ulterior, a obținut o diplomă de master în management educational, un doctorat în biologie și o diploma de licență în Limba și Literatura Engleză în cadrul aceleași universități. A participat la numeroase formări la universități din Europa (Universitatea din Edinburgh , Universitatea din Gent & Nieuwe Media School- Belgia, Universitatea Ripon & York – Anglia, Van Lodenstein College – Olanda) și a obținut medalii importante la competiții naționale și internaționale (ex. – Premiul I şi Medalia de Aur la Olimpiada Internaţională de Mediu, Istanbul 2005, Medalia de Bronz la Târgul Internaţional de Ştiinţă şi Tehnologie „Mostratec”, Brazilia 2005). A fost profesor titular la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”și la Colegiul Reformat „Wesselényi” din Zalău al cărui director a fost timp de nouă ani, apoi inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj. Din 2017 până la sfârșitul anului 2020 a fost secretar de stat al Ministerul Educației Naționale, responsabil cu învățământul în limbile minorităților naționale. De la sfârșitul anului trecut este membru ales în Senatul României din partea UDMR Sălaj.