Comuna Chieșd este situată în partea de nord-vest a județului Sălaj, la graniță cu județul Satu-Mare. Așezarea este compusă din satele Chieșd-reședință de comună, Sighetu-Silvaniei și Colonia Sighetu-Silvaniei. Primar al comunei este Leontin Chiș, aflat la al doilea mandat.
Edilul este absolvent al Școlii de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina, așa că ordinea și disciplina sunt principii pe care le aplică și în postura de primar. La capitolul experiență, îl ajută și cele patru mandate de viceprimar al comunei.
Comuna Chieșd cunoaște o dezvoltare continuă, pe toate planurile, deși e o unitate administrativ teritorială cu venituri mici, cu puțini agenți economici care să contribuie substanțial la bugetul local.
Infrastructura rutieră este pusă la punct, iar în prezent se lucrează la rețeaua de alimentare cu apă și la rețeaua de canalizare. Se dorește și aducerea gazului metan în comună, în tandem cu comuna Bocșa, lucru ce ar îmbunătăți vizibil nivelul de trai al chieșdenilor.
,,În anul 2018 s-a finalizat un proiect prin PNDL2, prin intermediul căruia s-au modernizat și asfaltat 22 de kilometri de infrastructură rutieră (străzi și capete de străzi) în localitățile Chieșd și Sighetu Silvaniei. Valoarea investiției se ridică la 11 milioane de lei. Proiectele legate de rețeaua de alimentare cu apă și cel de racordare la rețeaua de canalizare nu sunt încă finalizate deoarece încă mai trebuie executate anumite legături la bazinul de apă, și aici, în centrul comunei, către străzile lăturalnice. Dar, dacă e să vorbim despre un stadiu al lucrărilor, 95% sunt gata, iar până la finalul anului 2021 credem că toate aceste legături și branșamente o să fie finalizate. În scurt timp, alături de comuna Bocșa, vom finaliza un proiect care include construirea unei stații de epurare, să introducem încă un modul pentru că la cel existent capacitatea este prea mică, și construcția unei stații de clorinare, la intrare în localitatea Sighetu Silvaniei. Pentru că dacă nu facem aceste lucruri, apa, evident, nu va întruni calitățile necesare pentru a fi potabilă. În prezent se întocmește documentația tehnică a proiectului, având alocată o sumă de 4.000.000 de lei, pentru comuna Chieșd, iar pentru cei de la Bocșa, partea ce le revine. Menționez că pentru acest proiect de dezvoltare suma este alocată integral și se poate deconta, în raport cu lucrările”, ne spune Leontin Chiș.
Un alt aspect ce merită aminitit, care denotă un atent interes pentru școala din comună și pentru calitatea procesului de predare- învățare în această perioadă de pandemie, este aceea că administrația a achiziționat tablete pentru toți cei 211 elevi ai comunei și 16 laptopuri pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea aici. Proiectul de investiție a fost finanțat din fonduri europene.
Pentru cel de-al doilea mandat, Chiș Leontin are planuri mari și își propune ca alături de echipa din primăria Chieșd să continue dezvoltarea comunei, astfel încât locuitorii acesteia să aibă parte de condiții de viață foarte bune.
“Cea mai mare lucrare pe care ne dorim să o realizăm pe viitor este aducțiunea de gaz metan pentru locuitorii comunei Chieșd. Până la urmă, odată cu această învestiție, sperăm să atragem mai mulți fii ai satului care locuiesc în orașe sau sunt plecați în străinătate să se stabilească aici. Prin CNI, intenționăm să construim două capele, în satele Chieșd și Sighetu Silvaniei, și am întocmit deja o listă sinteză pentru proiectul care presupune modernizarea infrastructurii rutiere și a străzilor de legătură, până la hotar cu comuna Bocșa. De asemenea, o altă problemă imperioasă care necesită atenția noastră este amenajarea văilor din comună. Anual se cheltuie din buget 200.000 lei și tot nu e rezolvată situația. Chieșdul este așezat, din punct de vedere geografic, într-o vale, și cum vin ploi mai mari, avem gospodării inundate, școala, grădinița etc. Vrem să implementăm un proiect de investiție pe această parte, dar așa, ca la carte. Să amenajăm pe margini alei pietonale, să modernizăm podurile și podețele sau să construim altele noi, acolo unde situația o impune, și să facem o rețea de scurgere a apelor adunate de pe văi, care să ajungă până la Valea Maja” , mai spune primarul.
Edilul ne-a povestit și despre hărnicia cetățenilor comunei Chieșd, care pun mână de la mână pentru a repara în această perioadă acoperișul extrem de deteriorat al blocului din centrul comunei. Fiecare familie are de achitat pentru această lucrare 4.300 de lei și, un gest lăudabil, însuși primarul a donat în acest sens un salariu, pentru a se finaliza lucrarea și pentru binele chieșdenilor care se află în situația de a-și reconstrui acoperișul blocului în care locuiesc.
“Una dintre cele mai mari satisfacții în momentul de față este că am găsit o modalitate de înțelegere cu locuitorii celor 38 de apartamente ale blocului de la nr. 600, să-și refacă acoperișul. Blocul, făcut în urmă cu aproximativ 40 de ani, este foarte degradat și prezenta un potențial pericol pentru trecătorii prin zonă. În acest moment au început lucrările la acoperișul imobilului și sperăm să se finalizeze cât mai curând posibil”, a precizat primarul.
Tot ca un sprijin pentru cetățenii comunei, administrația locală, prin Hotărâre de Consiliu Local, a acordat unor familii de chieșdeni de etnie rromă 11 locuri pentru construcția de case.
“Împreună cu cetățenii localităților Chieșd, Sighetu-Silvaniei și Colonia Sighetu Silvaniei ne propunem să dezvoltăm comuna din punct de vedere socio-economic. Suntem o echipă unitară și mergem înainte, pentru binele nostru, al tuturor”, conchide Leontin Chiș.