Fostul dirijor al Ansamblului Folcloric Mesesul din Zalau, Ioan Ilut, care s-a pensionat anul trecut, a fost propus pentru aceasta dinstinctie de catre Asociatia Nationala a Grupurilor de Folclor din Romania si a intrat in compe-titie cu alte 10 personalitati ale folclorului international. In noiembrie 2011, la Celiadinsk, Rusia, un oras de la poalele Muntilor Urali, Ioan Ilut a fost premiat pentru contributia adusa folclorului, recunoscandu-i-se astfel munca de 49 de ani in promovarea valorilor artistice populare. „Este al treilea Oscar primit de reprezen-tantii Romaniei si sunt impresionat ca fac parte dintre cei premiati”, a declarat Ioan Ilut pentru Graiul Salajului. Uniunea Internationala a Grupurilor Folclorice este o asociatie internationala care promoveaza folclorul si are sediul la Roma. Din patru in patru ani, Uniunea organizeaza adevarate festivaluri de folclor in cadrul careia decerneaza un premiu Oscar pentru intreaga activitate perso-nalitatilor care isi aduc contributia la pastrarea artei traditionale. Anul trecut, in Rusia, a avut loc reuniunea asociatiei, in perioada 11 – 21 noiembrie. „Acolo au fost prezente ansambluri din mai multe tari, in fiecare zi avand loc spectacole sustinute de cate doua grupuri folclorice”, a precizat Ioan Ilut. In cadrul acestor manifestari, a fost acordat si premiul Oscar pentru cel care a promovat muzica populara sa-lajeana timp de 49 de ani.
Premiul Oscar pentru Ioan Ilut
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...