Un proiect de fizica si chimie a castigat sectiunea de „Matematica si stiinta” din cadrul unui concurs organizat de Comisia Europeana.
Un proiect educational derulat la Scoala Gimnaziala „Gheorghe Lazar” Zalau a fost ales de Comisia Europeana (CE) drept castigator intr-o competitie de nivel continental organizata de etwinning, programul de invatare permanenta a CE. Proiectul, intitulat „Magic but real experiments” (Experimente magice, dar reale), a concurat la categoria „Matematica si stiinta” si a presupus, dupa cum ne-a declarat coordonatoarea lui – profesoara Claudia Radu (care este si directoarea scolii) – implicarea elevilor in realizarea de experimente de fizica si chimie. La proiect au participat inca cinci scoli, din mai multe tari europene, copiii din cele sase scoli comunicand in permanenta pe internet, pe toata durata derularii proiectului. Potrivit prof. Claudia Radu, proiectul a oferit o abordare noua, mult diferita de cea traditionala, a orelor de fizica si chimie, elevii asumandu-si rolul si comportamentul celor care lucreaza efectiv intr-un domeniu de specialitate (cercetatori, chimisti, fizicieni, laboranti, observatori, documentaristi, desenatori, operatori media). „Fie ca au realizat un film, au elaborat o brosura pentru a-si promova experimentul, sau au realizat o prezentare multimedia, elevii au fost implicati in activitati reale, avand posibilitatea de a-si forma o imagine proprie asupra lumii. Sau altfel spus, invatarea a trecut dincolo de zidurile clasei si a patruns pe drumurile cunoasterii”, ne-a explicat ea.
Premierea – saptamana aceasta, la Sevilla
Premierea oficiala va avea loc saptamana aceasta, la Sevilla (Spania), invitata la premiere si la conferinta anuala eTwinning (in cadrul careia se va face premierea) fiind coordonatoarea proiectului, prof. Claudia Radu. In functie de disponibilitatea sponsorului sectiunii de concurs, copiii implicati in proiect ar putea participa, si ei, la o tabara internationala.