Premierul Dacian Cioloș a rezolvat problema șoselei ocolitoare a Zalaului, care va deveni parte din E 81

imagine-articol0_49792

 

Ministerul Apararii Naționale a dat avizul solicitat de Compania Naționala de Autostrazi și Drumuri Naționale din România (CNADR) pentru continuarea șoselei ocolitoare a Zalaului.

L-am contactat ieri pe primarul Radu Capîlnașiu sa ne explice ce înseamna asta și daca într-adevar Zalaul va avea șosea e centura în sfârșit. Iar Capîlnașiu a ținut sa-i mulțumeasca premierului Dacian Cioloș, cel ce s-a implicat în deblocarea situației pentru a se putea continua lucrarile la tronsonul al doilea al șoselei de centura a Zalaului.
De fapt în data de 4 martie când premierul a facut o vizita la Zalau acesta spunea: „Între altele, știu o problema mai veche cu finalizarea centurii Zalaului, care a fost blocata dinj cauza unor probleme la poligonul de tragere. În legatura cu acest aspect, l-am anunțat pe domnul primar ca ieri am avut o discuție la Ministerul Apararii și am înțeles ca problema a fost clarificata. Ministerul Apararii va da avizul pentru terenul respectiv, care trebuie sa intre în proiectul centurii și sper ca proiectul sa fie finalizat”. Așadar, premierul din Pericei s-a ținut de cuvânt.
Ceea ce n-au reușit autoritațile locale de zece ani, a reușit primul ministru. Nu putem spune ca autoritațile locale nu s-au zbatut pentru a continua lucrarile la tronsonul doi al șoselei de centura a municipiului, care este sufocat de traficul greu, dar zbaterea lor a fost ca cea a peștelui pe uscat. Cuiul lui Pepelea era Poligonul de la Aghireș, pe lânga care va trece șoseaua. Înca din 2010, când s-a finalizat primul tronson, cu o lungime de 9,6 kilometri, Ministerul Apararii a bagat bețe-n roate. Ba sa modernizeze poligonul din Crasna, ba sa mute șoseaua ocolitoare pe strada Morii. Nu putem spune ca autoritațile locale au stat cu mâinile în sân, însa demersurile lor nu au dat rezultatele scontate. De fiecare data când venea de la București, primarul Capîlnașiu aducea vești optimiste, dar ele din pacate n-au prins conturul realitații.
La începutul lunii martie prim-edilul Zalaului spunea: „Am fost anunțat ieri (3 martie – n.r.) ca prin analiza facuta s-a revenit asupra situației și se emite un aviz pozitiv pentru solicitarea facuta de stop_coloanaCNADNR. Este foarte important, pentru ca am reușit sa introducem șoseaua de centura în master-planul de transport care este aprobat de Comisia Europeana și va fi finanțat prin fonduri europene”.

Banii vor veni de la Uniunea Europeana

Primul tronson a fost finanțat din bugetul UE (55 la suta), bugetul local ( 27 la suta) și bugetul național (18 la suta). Valoarea totala a proiectului pentru primul tronson a fost de 50, 3 milioane de lei.
Radu Capâlnașiu, declara ieri pentru Graiul Salajului: „Nu știu cât vor fi costurile pentru tronsonul doi, fiindca sunt din bugetul Uniunii Europene. Construita prin Ministerul Transporturilor, partea a doua a șoselei de centura va fi drum național și implicit drum european E 81 care ocolește Zalaul”.
Cât despre Poligonul de la Aghireș, acesta urmeaza sa ramâna în proprietatea Ministerului Apararii pâna se va moderniza poligonul din Crasna, cel mai probabil cu fonduri guvernamentale.

Daca nu era Cioloș premier…

În sfârșit, „dupa lupte seculare” care au durat 10 ani, vorba unui personaj de al lui Caragiale, realizare integrala a șoselei ocolitoare Valea Miții – Aghireș – iesire pe Meseș va degreva municipiul Zalau de traficul greu și va contribui la fluidizarea traficului rutier. Ma tot gândesc, daca președintele Iohannis nu l-ar fi numit pe salajeanul Cioloș premier, ce șanse ar fi avut Zalaul sa scape de sufocarea provocata de traficul greu?