Imediat ce au primit motivarea sentinței din 28 februarie a Curții de Apel Cluj de a nu-i aresta pe cei opt acuzați în spectaculosul caz Galiș, care a ridicat Salajul în picioare la sfârșitul lunii trecute, procurorii DIICOT – Biroul teritorial Salaj au contestat ieri decizia Curții de Apel.

Procurorul de caz Dan Bubuiug a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca a depus contestație la hotarârea de respingere a arestarilor de catre judecatorii clujeni, cerând schimbarea soluției.
Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța în termen legal de trei-patru zile.


Magistrații Curții de Apel Cluj au emis ieri motivarea sentinței prin care procurorilor DIICOT le-a fost refuzata arestarea celor opt nume sonore ale vieții publice din Salaj în spectaculosul caz Galiș. 

Tocmai s-a împlinit o luna de zile de când procurorii DIICOT au descins la locuințele oamenilor de afaceri Ioan Galiș și Ioan Huluban, dar și la vicepreședintele Tribunalului Salaj, Patrițiu Daraban, și la consilierul județean Ioan Abrudan, directorul |colii Gimnaziale Mihai Eminescu Zalau, fost inspector școlar general. Cei patru amintiți mai sus – alaturi de Galiș Malvina (fiica afaceristului Ioan Galiș), Dumitru Bode (fratele deputatului Lucian Bode) și polițiștii Farcaș Marius și Zaha Vasile – au fost reținuți pentru 24 de ore de procurori, cu propunere de arestare preventiva.
Curtea de Apel Cluj a respins arestarea preventiva, dar, spre frustrarea procurorilor DIICOT, a întârziat sa faca publica motivarea sentinței, de care procurorii aveau nevoie pentru a contesta decizia magistraților la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Totuși, Curtea de Apel Cluj a decis ca Patrițiu Daraban, Ioan Galiș și Huluban sa fie plasați sub control judiciar.
Cei opt reținuți de procurori sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual, abuz în serviciu, fals intelectual, cumparare de influența, complicitate la cumparare de influența, trafic de influența, instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu.

Înregistrarile telefonice nu mai pot constitui probe

Curtea de Apel Cluj susține ca “organele de urmarire penala s-au sesizat din oficiu la data de 12 noiembrie 2015 și s-a solicitat arestarea doar în data de 27 februarie 2016, trecând câteva luni din momentul sesizarii din oficiu”, dar și ca “singura proba ar fi procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice din anul 2012 și desecretizate la finalul anului 2015 dintre inculpatul… și inculpatul … , proba susceptibila de a fi analizata de catre judecatorul de camera preliminara prin prisma Deciziei nr. 51 din 16 februarie 2016 a Curții Constituționale referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 142 alin. 1 C.p.p., proba care nu se coroboreaza cu alte probe administrate pâna în acest moment procesual”, cum reiese din comunicatul Curții de Apel Cluj.

Vicepreședintele Tribunalului Salaj, Daraban Patrițiu, acuzat ca a primit de 15 ori mita de la Galiș și Huluban

Din comunicatul Curții de Apel reiese ca inculpatul Daraban Patrițiu, vicepreședintele Tribunalului Salaj, este acuzat ca a primit de 15 ori mita de la afaceriștii Galiș și Huluban, ale caror firme cereau intrarea în insolvența și erau judecați chiar de Patrițiu Daraban.
Judecatorul este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mita în forma continua (15 acte materiale), abuz în serviciu.

Ardelean Dumitru, patronul de la Drum Construct, nume nou în caz, dezvaluit în motivarea Curții

În comunicatul Curții de Apel Cluj apar și nume noi, printre care cel al lui Ardelean Dumitru, patronul de la Drum Construct, în calitate de “suspect”.
Din minuta deciziei Curții de Apel Cluj reiese ca “inculpatul Daraban Patrițiu îl cunoaște pe suspectul Ardelean Dumitru (care este cercetat în prezentul dosar pentru prezumtive infracțiuni la fel de stop_coloana grave, însa nu a fost prezentat cu propunere de arestare preventiva), ce deține fima S.C. Drum Construct S.R.L., firma care a încheiat mai multe contracte de închiriere cu firma S.C. A.E. S.R.L (la recomadarea inculpatului Daraban Patrițiu), care în drept este administrata de catre D. A. (nepoata) și coordonata de fratele inculpatului Daraban Patrițiu, adica suspectul D.I., precum și surorile acestuia D.M. și D.D., contracte având ca obiect închirierea a unui numar de trei autospeciale aparținând S.C. A.E. S.R.L”.

Mita pentru insolvența “aranjata” a firmei lui Galiș

Din minuta mai reiese ca “S.C. Euro Card SRL prin intermediul administratorului – inculpatul Galiș Ioan a formulat catre Tribunalul Salaj o cerere de deschidere a procedurii de insolvența, cerere care a facut obiectul dos. nr. 273//84/2010 , acest dosar fiind repartizat judecatorului sindic – inculpatul Daraban Patrițiu care a pronunțat mai multe hotarâri în cadrul acestei proceduri, iar unele dintre acestea au fost desființate de catre Curtea de Apel Cluj în caile de atac”.
Huluban Ioan, “la începutul anului 2012, în calitate de prieten și partener de afaceri a lui Ardelean Dumitru, l-a instigat pe acesta sa dea mita judecatorului Daraban Patrițiu în scopul sprijinirii sale și a inculpatului în procedura insolvenței Euro Card S.R.L. și totodata în vederea dobândirii imobilului compus din casa de locuit și teren, în suprafața de 975 metri patrați, în valoare de 657.340 lei, liber de sarcini, ca urmare a radierii abuzive a ipotecilor BCR de catre lichidatori în dauna acestui creditor garantat, acțiune urmata de darea de mita de catre Ardelean Dumitru prin închirierea a trei autospeciale la Drum Construct S.R.L.
Totodata, la începutul anului 2012, prin intermediul suspectului Ardelean Dumitru, dar și direct ca urmare a facilitarii întâlnirii dintre Huluban și judecatorul Daraban Patrițiu, l-a instigat pe acesta din urma la savârșirea infracțiunii de abuz în serviciu constând în faptul ca în perioada 06.02.2012 – 04.03.2013 în scopul asigurarii dobândirii patrimoniului Euro Card S.R.L. de catre inculpații Huluban Ioan și Galiș Ioan direct sau prin intermediul societații E.T.M. S.R.L. sub valoarea de achiziție și prin nesocotirea garanțiilor reale, judecatorul Daraban Patrițiu a hotarât contrar legii și în dauna creditorilor Euro Card S.R.L. prin mai multe hotarâri.
De asemenea, în vederea apropierii patrimoniului Euro Card S.R.L., inculpații Galiș Ioan și Huluban Ioan iau determinat pe lichidatorii Z.R.T., F.R. și A.A.A. sa-și încalce atribuțiile de serviciu și sa le atribuie în urma unei licitații trucate patrimoniul mobil al acestei societați la 25 la suta din valoarea stabilita de evaluator și sa-i asigure inculpatului Huluban Ioan dobândirea imobilului compus din casa de locuit și teren, în suprafața de 975 metri patrați, în valoare de 657.340, se arata în minuta deciziei Curții de Apel.

Motorina pentru Bode, sa închida ochii

În cazul lui Dumitru Bode, fratelui deputatului Lucian Bode, magistrații spun ca nu l-au arestat deoarece au constatat “pasivitatea organelor de urmarire penala care au demarat cercetarile dupa trecerea a circa 3 ani de la data comiterii presupuselor fapte, contribuie la estomparea pericolului social”.
Acuze grave aduse în acest dosar lui Bode Dumitru, care este inspector vamal, sunt ca a primit motorina ca sa închida ochii la afacerile ilicite ale lui Galiș și Huluban cu produse petroliere.
“În perioada 5 decembrie 2011 – 4 aprilie 2012, inculpatul Bode Dumitru – inspector vamal la Biroul Vamal Salaj a solicitat și a primit diferite cantitați de motorina de la inculpații Galiș Ioan și Huluban Ioan la datele de 05.12.2011, 20.01.2012, 29.02.2012 și 04.05.2012, în scopul protejarii activitații ilicite ale acestora cu produse petroliere și a omiterii constatarii faptelor penale savârșite de catre aceștia”.