Este vorba despre prima interventie laparoscopica 3D (pentru o afectiune oncologica a prostatei) efectuata în Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, cel putin 4 aspecte contribuind la realizarea acestei premiere pentru urologia salajeana, la începutul lunii octombrie a acestui an. Unul dintre acestea este organizarea unei prime editii a Zilelor Urologiei Salajene – eveniment cu o participare de anvergura a specialistilor din domeniu, la Zalau, în cadrul manifestarii ajunsa la cea de-a XIX a editie, Toamna Medicala Salajeana.
Dincolo de schimbul de informatii si expertiza de specialitate care vor face subiectul prezentarilor si a dezbaterilor specialistilor în urologie din tara participanti la manifestare, printre care amintim prezenta Conf. Dr. Petrut Bogdan, sef de lucrari dr. Stanca Vasile Dan, Asis. Univ. Dr. Todea Ciprian, dr. Feciche Bogdan, dr. Rusu Cristian, dr. Mihaly Zoltan, acestia au asistat astazi, 7 octombrie a.c., prin intermediul unei transmisiuni în direct, prima de acest fel realizata în Zalau, asadar la prima interventie laparoscopica 3D (prostatectomie radicala) efectuata în Spitalul Judetean de Urgenta Zalau de catre o echipa medicala în tandem, de mentorat, si anume de catre prof.univ.dr. Ioan Coman (seful Catedrei de Urologie, prorector UMF Cluj), invitat de onoare al manifestarii, sustinator al laparoscopiei si chirurgiei robotice urologice în România si formator de tineri specialisti care s-a aflat alaturi de fostul sau student, rezident, actual medic specialist urolog în cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, dr. Ioan Bogdan Juravle, promotor al acestui eveniment.
Începând cu luna noiembrie a acestui an, acest tip de interventie specifica chirurgiei laparoscopice, minim invazive, destinata patologiei benigne si maligne a tractului urinar (cancer prostatic, renal si vezical) va fi disponibila pentru pacientii Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau, echipamentul medical, adica un sistem complet turn laparoscopie cu sistem video HD 3D, inclusiv componentele specifice, cu o valoare de peste 797.000 lei (peste 169.000 euro), fiind achizitionat în acest sens. În ultimii doi ani, aproximativ o treime a spitalizarilor continue a pacientilor compartimentului de urologie din cadrul Spitalului Judetean a fost încadrata în sfera patologiei benigne si maligne a tractului urinar, amintite mai sus.
Cu o importanta deosebita, mai ales în chirurgia urologica minim invaziva, echipamentul medical mentionat (sistem complet turn laparoscopie cu sistem video HD 3D) aduce atât pacientului cât si medicului multiple beneficii care se refera pe de o parte, la o mai mare siguranta si precizie a interventiei chirurgicale (medicul având posibilitatea vizualizarii organelor asupra carora intervine într-o a treia dimesiune, fiind preluate imagini video ale acestora, cu atât mai important fiind acest beneficiu cu cât spatiul în interiorul corpului uman aferent sitemului urinar – micul bazin – este mult restrâns fata de cele ale altor sisteme si/sau organe). Pe de alta parte, echipamentul permite o interventie chirurgicala putin invaziva iar timpul necesar interventiei este mult redus fata de interventiile clasice, pacientul având astfel beneficiile unei recuperari post operatorii mult mai rapide, un avantaj, de altfel si în reducerea costurilor de spitalizare pentru unitatea spitaliceasca.
rn
În ultimii doi ani (nn.2018-2019), la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau, urologia a avut o tendinta continua de dezvoltare, diversificare si îmbunatatire a serviciilor medicale destinate pacientilor unitatii spitalicesti, investitii importante în dotarea cu aparatura si echipamente medicale moderne fiind realizate ori aflându-se în curs de realizare, cu finantare mobilizata de catre Consiliul Judetean fie integral, fie în cofinantarea sumelor mobilizate din bugetul national (Ministerul Sanatatii) ori cel al unitatii spitalicesti. Compartimentul de urologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau, numara o echipa medicala formata din trei medici specialisti (dr. Alb Alexandra, dr. Hodor Tudor si dr. Ioan Bogdan Juravle), 13 asistenti medicali si îngrijitori si o capacitate, extinsa din luna septembrie a.c., la 20 de paturi.